Wat geeft je hoop.

Wat geeft je hoop dat het allemaal goed komt? Maar soms is er juist de hardnekkige angst over de onzekerheid wat zo’n ziekte met zich meebrengt en zich aan je opdringt. Het zal blijken dat het erg moeilijk is sterk staande te blijven en je zelf trouw te zijn. De veranderingen zullen er altijd blijven en daarom is het dus beter om die veranderingen te integreren in je leven. Op een andere manier naar jezelf en jullie nieuwe situatie te kijken en te leren leven, met vallen en opstaan.

Wat mij heel goed geholpen heeft, is; leef zo bewust mogelijk. Dat betekent, let op jezelf, op je denken, en je doen en laten. Je gedachten zijn ook jouw krachten. Je gedachten kunnen je maken en breken. Dus blijf alert op je denken. Het gevaar is een negatieve spiraal die je langzaam omlaag zal trekken. Blokkeer negatieve gedachten. Geef ze geen voeding door er aandacht aan te besteden.

Bekijk het van dag tot dag en van de ene afspraak naar de volgende afspraak. Verder kijken dan dat heeft ook geen zin. Je kunt voorlopig niets anders doen.
Geef je lichaam en je geest veel rust. Rust en stilte geeft je namelijk energie. Dat is de basis. Van daaruit is het mogelijk de dag te beginnen zonder stress.

Verdeel je energie over de hele dag. Maak uitstapjes, uit eten of bezoekjes of visite bij jouw thuis laten komen. Maak ook leuke gezellige dagen met elkaar, blijf lachen samen en wees lief voor elkaar. Maak geen dubbele planningen, dat is toch te veel.

Accepteer dat wat er is. Blijf goed op jezelf letten en neem het voor jezelf op, als je voelt dat het niet meer gaat, vraag dan hulp aan je partner en je arts, in de meeste gevallen kunnen zij helpen. Probeer je leven zo aan te passen dat je zo veel als mogelijk dingen blijft doen die je al voor je ziek-zijn ook deed.

Bijvoorbeeld als jij je goed voelt dat je dan je huishouden zelf blijft doen. Dat leidt je af van zorgen en je blijft in beweging. Niet op de bank blijven liggen en niets doen. Nee, zorg dat je een dagritme houdt.

Blijf jezelf bezighouden. Je mooi opmaken, leuke kleren aandoen. Blijf er zorg voor dragen dat je aantrekkelijk bent voor jezelf en je partner.
Het grootste dilemma ben je zelf.

Tussen het moment waarop de uitspraak zijn intrede deed en het moment waarop het nieuwe leven daadwerkelijk is begonnen, staan veel twijfels en angsten in de weg. Je verandert niet zomaar, zonder dat het consequenties heeft voor je leefomgeving.

Het is makkelijker om jezelf te veranderen dan iemand anders. Er komen vragen op, er ontstaan schuldgevoelens, waarschijnlijk onterecht.
Voor welke keuzes kom je te staan?
Is er wel iets te kiezen?
Kun je je oude leven als partner weer oppakken?
Mag je je oude leven als partner weer oppakken? Heb je nog wel iets om over te dromen?
Moet je je als partner-van, wel aanpassen aan de veranderde omstandigheden?

Het zijn vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn. Er staan vele dilemma’s in de weg. En het grootste dilemma ben je misschien wel zelf, met je twijfels en je schuldgevoelens. Belangrijk is dan dat jij trouw blijft aan jezelf en aan je partner natuurlijk.

Treuren om wat er was brengt je nergens. Je moet in beweging van veranderingen blijven anders heb je stilstand. Aan jezelf werken dat jij vooruitgang hebt dat is de belangrijkste weg naar verbetering(en).

Ik wens je inzicht, rust en begrip.
Lieky Van der Velden