verborgen gebreken bij een kind met Nah. 

De verborgen gebreken bij een kind met Nah.

Als jij als ouder opzoek bent naar de herkenning en erkenning die jij ook bij je kind ziet, het dit bericht je hopelijk helpen een beter inzicht te krijgen in hoe het kind in elkaar zit en waarom het zo reageert zoals het doet.Ik kan je wel vertellen hoe het voor mij is nah te hebben. Ik kan mij wel voorstellen hoe het voor een kind kan voelen.

Soms merk je niks aan het kind opeens kan alles veranderen.Soms is plotseling het onveilig en nare gevoel bij het kind aanwezig. bv. Het kind kan plotseling van stemming veranderen.Kan in de war raken door de drukte van vreemde mensen in de winkel de geluiden het felle licht en de atmosfeer in de winkel.Harde stemmen van andere mensen zoals schreeuwen en scheldpartijen. Jij als ouder kan je dat voorstellen alsof hij een trechter op zijn hoofd heeft en alle indrukken van buitenaf komt bij het kind binnen.Het kind voelt gevoelens die vreemd voor hem/haar zijn en echt onprettig aanvoelen. Bij TE veel invloed weet het  kind zich geen raad met die gevoelens het gaat op de grond liggen omdat hij/zij evenwichtsstoornis voelt maar kan zelf niet benoemen wat hem/haar overkomt. En het liefste wilt wegduiken voor al die gevoelens die hem belagen. Het maakt hem bang, onzeker en opstandig.Het kind heeft er geen vat op en ook geen rem, hij/zij kan het niet stoppen. Waarschijnlijk heeft hij/zij ook een druk op zijn voorhoofd en een ruis geluid in zijn oren. Het is nu overbelast en overprikkeld.

Herken je dit?Wat je dan het beste voor het kind kan doen is, optillen en naar huis gaan een stil en rustig plekje opzoeken en hem laten bedaren. Laat het kind liggen als het dat wil. Dat voelt beter voor het kind Alles moet weer rustig worden. Jij kan je dit voorstellen alsof een wekker die te ver is opgedraaid, nu af moet afratelen om tot stilstand komen.Waar komt het door.Dat kan ook komen door te druk bezich zijn. Te veel wat om hem/haar heen gebeurt. Soms komt die uitlaatklep ook pas later. En jij vraagt je af, “ wat is dit en waar komt het vandaan” 

Wat kan jij voor je kind doen. Door rust en stilte kan hij weer heel langzaam bijtanken.Eerst moet je herkennen dat je dit soms of vaker overkomt. Er zit meestal een patroon in. En een patroon die je kan doorbreken.Let maar eens op als hij/zij bv thuis te druk was of op een feestje is geweest of bezoek is geweest.Overal waar het te druk is geweest, dan gaat het vaker mis. Ook als het strictuur in zijn omgeving veranderd. Als het kind bepaalde strictuur gewent is kan het helemaal van slag geraken als er plot veranderingen zijn.Het beste is van te voren waarschuwen dat er iets gaat veranderen in het patroon. Leer je kind te observeren,  houd het patroon bij wat er om hem/haar heen gebeurt, goed op de symptomen van prikkels letten en hou je dan aan de regels die ervoor zijn om het niet verder te laten escaleren. Nog liever om het te voorkomen. Maar hiervoor moet je eerst het inzicht hebben hoe het kind in elkaar zit, waarom en wat je kan doen.Het is niet makkelijk maar wel mogelijk. Jij kan je kind hiermee helpen, Als je daar op let blijft je kind veel onrust en stress in zijn jonge leven bespaart.

Ik hoop dat ik een beetje meer inzicht in je kind heb kunnen geven.

Lieky Van der Velden