Slaap, kan meezitten, kan tegenzitten.

Slaap, kan meezitten, kan tegenzitten.
Iedereen heeft het vast wel eens, draaien en draaien en niet kunnen slapen.
Ik had het vannacht nog. Ben van ellende om 3 uur opgestaan. Effe iets lopen beneden door de kamer en vervolgens maar weer proberen. Uiteindelijk was ik dan toch in slaap gevallen.

Wie kent het niet na te weinig slaap geïrriteerd zijn. Maar voor iemand die niet gezond is, is het natuurlijk dubbel op. Hij of zij kan een korter lontje hebben. En na een slechte nachtrust dan nog eens meer geprikkeld zijn. Prikkels stapelen zich op, de hersenen krijgen dat niet verwerkt en BINGO !!

Slaap heeft een herstellende functie heb ik ergens gelezen. Daarbij waren enkele tips!
Een goede nachtrust is dus eigenlijk van essentieel belang. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld ontstaan door langdurige overbelasting. Over eigen grenzen gaan, kan restverschijnselen doen versterken. Daarom is structuur en regelmaat heel belangrijk.

Het is beter wat energie achter de hand te houden, zo bouw je die heel langzaam op en worden grenzen misschien langzaam verlegd. Soms ben ik, te moe om te slapen. Mijn lichaam wil wel maar mijn hersenen maken nog overuren. Allerlei gedachtes blijven dan door mijn hoofd spoken, die mij er van weerhouden om in slaap te vallen.

Waarschijnlijk dat je hersenen door de dag zoveel prikkels binnen kregen dat ze die, wanneer je dan naar bed gaat, niet meer verwerkt krijgen.
Daarnaast laadt de “accu” vaak niet helemaal op en is daarbij ook nog eens veel sneller leeg. Omdat alles, ook de alledaagse dingen, energie kosten.

Belangrijk is zoek door de dag de stilte op, je zelf even wat rust te gunnen en je hersenen zo de kans te geven tussendoor al wat prikkels te verwerken. Zo krijgen ze de kans tot ontspannen en niet alles in 1 keer te verwerken. Dat doe ik dan ook. Ik voel dat het mij goed doet.

Overdag nog slapen kan een goede nachtrust mogelijk ook tegenwerken.
Net als cafeïne bevattende middelen. Laat deze vooral s avonds het liefst staan. Te lang op je mobiel of laptop te turen en bezig te zijn. Of een spannende film bekijken. Het geeft namelijk weer nieuwe prikkels en je hersenen dus nieuwe input.

Een vast bedritueel en tijdstip kan ook een positief effect hebben. Soms wennen hersenen als het ware hieraan. En door het vaste ritueel kunnen hersenen langzaam overschakelen naar de “nachtrust”.

Tip van mij;
Als ik blijf malen omdat mijn perse iets wilt onthouden voor de ochtend, probeer dan schrijf ik mijn gedachtes op. Zo kan je die gedachten weer loslaten. Dat werkt wel bij mij.

Meditatie kan helpen om te ontspannen. Je ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Let op dat je adem haalt vanuit je buik. Als je buik beweegt bij ademhalen is het goed. Door je neus ademhalen tel bv 3 of tot 4 en blaas door je mond weer uit. Dat help te ontspannen. Doe dat als je in bed ligt en gaat slapen ongeveer 4 keer en dan normaal adem halen. Sluit de dag positief af. Zo val je met een fijner gevoel in slaap.

Lieky van der Velden.