Restverschijnselen en overprikkeling
Restverschijnselen en overprikkeling; Deze symptomen komen voor bij chronisch zieke, kanker en niet aangeboren hersenletsel. Restverschijnselen worden helaas nog steeds onderschat.
Vooral restverschijnselen en overprikkeling;
Door welke ziekte dan ook worden restverschijnselen en overprikkeling namelijk helaas nog steeds onderschat. Het zijn echter verborgen belemmeringen, die het je moeilijk kunnen maken om normaal te functioneren. Daarom is het goed om restverschijnselen en overprikkeling te leren kennen!
Wat zijn restverschijnselen? Restverschijnselen zijn resten die overgebleven zijn na een hersenletsel en chronische ziekte. Je ziet ze niet, maar zijn er wel. Ze overheersen in alles. Denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies en chronische vermoeidheid. Door de restverschijnselen kun je overprikkeld raken door veel verschillende factoren.
Wat is overprikkeling? Als je je ondanks je ziekte tamelijk goed voelt, heb je vaak de neiging om je te gedragen als een gezond persoon. Het gevolg is dat je steeds meer doet en bezig blijft. ‘Even dit nog en even dat nog doen…’ Helaas is dat meestal te veel. Je kunt je daardoor doodmoe en futloos gaan voelen, maar ook gestrest, boos, onrustig, angstig of onzeker. Ook krijg je mogelijk hoofdpijn, spierpijn, nachtmerries, oorsuizen of slapeloosheid. Je hoofd voelt vreemd. Ook kun je spanningen in de spieren krijgen, waardoor ze pijn gaan doen. Het innerlijk leven is een achtbaan van enge, ongecontroleerde gevoelens en emoties geworden. En die gevoelens kunnen dagenlang aanhouden…
Waardoor raak je overprikkeld? Te veel doen, te druk bezig zijn te lang door gaan, te harde geluiden zijn erg belastend. Overal waar TE voor staat.Denk bijvoorbeeld aan bewegende beelden op TV, maar ook aan door elkaar pratend bezoek, gillende kinderen, te geconcentreerd zijn met lezen en lang foto’s uitzoeken op de computer. Al die zaken geven namelijk prikkels. Die kosten concentratie en energie, waardoor je moe wordt. Wanneer je teveel prikkels binnenkrijgt, raak je overprikkeld en krijg je mogelijk allerlei klachten.
Wat kun je doen? Als je al overprikkeld bent, blijft niets anders over dan de rust en de stilte op te zoeken. Je moet stoppen waar je mee bezig bent. Doe je dat niet, dan komen alle symptomen versterkt en zonder pardon terug.
Voor partners van iemand met ziek-zijn geldt: zorg voor stilte in huis en bewaar de rust. Laat de persoon zoveel mogelijk met rust, zorg ervoor dat er geen drukke of harde muziek is, dim het licht, ontvang geen bezoek en geef geen opdrachten. Voer ook geen discussies, want personen zijn dan veel emotioneler en in de war, kunnen daar door onredelijk reageren.
Met stilte in je omgeving geeft je rust in je hoofd en rust in je lichaam.Daarna moet je ervoor waken dat je niet weer teveel onderneemt. Het wordt anders een visuele cirkel, die maar in de rondte blijft draaien. Juist die cirkel moet en kan doorbroken worden! En hoe langer je uit die gevarenzone weet te blijven, hoe beter en sterker je kunt worden en hoe beter je met de hele situatie leert omgaan.Restverschijnselen en overprikkelingen moet je leren kennen en allert op zijn. Zo kan het overzichtelijker zijn om beter met je situatie om te gaan.
Restverschijnselen worden helaas nog steeds onderschat.
Lieky van der Velden