Prikkels.

Niet iedereen voelt hetzelfde van de prikkels aan en verwerkt het op dezelfde manier.
Sommige zijn zo wie zo de hele dag al moe. Andere worden door de dag door moe en sommige worden moe na te veel op een dag te ondernemen.

Bij sommige komt de vermoeidheid dus pas later, kan zelfs dagen later, na een drukke dag of weekend. Na dagen van goed voelen komt de man met de hamer en jij vraagt je af, wat is nu weer aan de hand. Vertraagde verwerking van indrukken die overprikkelingen zijn geworden.

Het kan zijn dat je pas de dag erna begint met het verwerken van wat er is gebeurd. Plotseling wordt je overvallen door alle opgedane indrukken.
Soms doe je maar iets met de automatische piloot en besef je niet wat we doet en waar je mee bezig bent en wat je eigenlijk gezegd en gereageerd hebt..

Daarna komt het “besef” pas.
Het signaal kan namelijk pas later bij je binnen komen maar dan is het kwaad geschiet en de sfeer is verpest. Ergens besef je wel het komt door jouw reactie maar om het weer in de juiste banen te leiden is het moeilijk voor je.

De valkuil is;
Dat je te lang doorgaan met waar je mee bezig bent.
Belangrijk is, rust inplannen voor je aan een activiteit begint. Als je wacht totdat je lichaam het aangeeft, ben je meestal al te laat.

Zeker in het begin is het moeilijk te luisteren naar je lichaam om te begrijpen wat het je vertelt over prikkels en dat wat je voelt. Het is ook leren weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Daarom is het ook van belang dat jij beseft dat jij de baas bent en blijft over je denken.

Je bent gewent aan hoe het voorheen was dat je een seintje opmerkte om eventjes pauze te nemen, maar nu is dat niet meer zo. Sterker nog het seintje komt soms veel later.
Ik heb vaker geschreven over je energieniveau. Die moet je weten te verdelen en zelf op pijl te houden.

Soms gaat iets als vanzelf, maar een andere keer weer niet. De ene keer zijn er toch meer prikkels bij. Bespreek het met je partner, laat je helpen om een schema/planning te maken wat voor jullie samen goed is.
Bij afspraken bv arts/ziekenhuis daarna geen afspraak plannen want gegarandeerd is je energie op. Daar wordt niemand vrolijk van. Naar huis de stilte opzoeken en rusten. lokaal denk je dat je het best wel aankan om er nog iets bij te doen……

Lees hierboven waarom dat geen goed om te doen is en maak dan je eigen keuze wat jij van jouw dag wilt maken.

Ik wens je succes met alles waar je mee bezig bent.

Lieky Van der Velden