Overdrive zie je dus vooral vaak bij mensen die erg gedreven zijn en pas stopten met iets als het ook echt goed of klaar is.
Wil je het bericht liever luisteren in plaats van lezen? Ik heb het ook in gesproken. Je kunt het luisteren via deze link: https://www.mixcloud.com/…/column-lieky-herken-jij-dit…/
* Balans
Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.
Tips op een rij
* Pauze
Probeer als je ergens bent of met iets bezig bent tussendoor, ook al lijk je nog niet moe, toch even pauze in te bouwen of de stilte op te zoeken om te voelen hoe je er echt bij zit. Vaak als je de rust opzoekt, en even stil staat bij je gevoel, merk je dat je toch wel moe bent. Je geeft zo je hersenen ook al de gelegenheid om al wat te verwerken, waardoor de emmer iets leger wordt of in elk geval niet voller. Het moment dat de emmer overloopt, wordt daarmee iets uitgesteld.
* Voor de nacht
En voor het slapen gaan je hersenen rustig laten wennen aan de nacht, dus niets actiefs meer doen, kan het in slaap vallen mogelijk wat makkelijker maken. Schiet je iets te binnen dat je niet vergeten mag, schrijf het dan op. Zorg voor pen en papier in de buurt van je bed. Of, als schrijven niet lukt, maak notities in je mobiel. Al wordt het gebruik van mobieltjes of andere beeldschermen, als dat enigszins lukt, afgeraden voor het slapen gaan. Het activeert je hersenen door de prikkels namelijk weer meer.
Door de dag voldoende rustmomenten nemen, kan ook op slaap een gunstige invloed hebben, omdat ze dan niet eerst nog alles verwerken moeten.
* 1 ding tegelijk en niet te lang.
Eigenlijk moet je er rekening mee houden dat je bij hersenletsel al te laat kunt zijn op het moment dat het signaaltje door komt. Wacht dus niet met rusten totdat je lichaam aangeeft rust nodig te hebben. Bouw structureel een pauze in.
Om na elk half uur inspanning, ook mensen zonder NAH, voor een kwartier ontspanning te zorgen. Omdat na dat half uur de concentratie afneemt en de informatie niet meer kan opnemen.
Groet van Lieky van der Velden