Voor de één is het een zichtbare verandering en voor de ander onzichtbaar. Maar beiden zijn een ingrijpende verandering voor de persoon.

Waarschijnlijk gaan wij, ervaringsdeskundigen, allemaal op een gegeven moment op zoek naar informatie, inzicht en begrip. We willen begrijpen wat er is gebeurd. En hoe moet je partner en familie hiermee om gaan?

Er zijn veel vragen die soms niet beantwoordt worden, maar wel blijven hangen in je hoofd:

  • Hoe ga ik hier mee om?
  • Wat is het toch dat mij zo belemmert in mijn leven?
  • Ben ik de enige?
  • Is dit blijvend?
  • Wat zal het morgen voor een dag voor mij zijn?
  • Hoe lang houd ik dit vol om met deze onzekerheid, angst en twijfels?

Dit lijstje kan nog veel langer zijn…

Het wordt niet vanzelf beter

Het wordt niet vanzelf beter. Maar door oefeningen en krachten inzetten kun je het misschien beter volhouden en wordt het misschien wel anders. Dat ‘anders’ verandert ook steeds weer. Wanneer houd dat op?

Je moet leren omgaan met de veranderingen in je lijf en met je gedachten meegaan. Bewust mee veranderen. Door steeds te kijken wat je wel nog kan.

Hoe kan jij je leven verbeteren? Want jij bent de persoon die veranderingen moet toelaten. Niemand anders kan dit voor jou doen. Je overgevoeligheid die zal blijven, maar het is mogelijk om ermee te leren leven.

Leren bewust te leven, zal je veel geven. Het leven is veranderlijk en dat zal altijd ook zo blijven. Dat geldt voor iedereen die leeft. Niets blijft ooit hetzelfde. Dat is het leven.

Lieky van der Velden

 


Lieky (van der Velden uit 1953) werd in september 2012 getroffen door een herseninfarct. Na deze ingrijpende gebeurtenis was ze verward, bang en was haar vertrouwen in haar lichaam kwijt. Ze mistte veel informatie. Ze ervaarde veel onbegrip.

Met haar blogs en met haar Facebookpagina wil ze het begrip voor NAH vergroten. Ze wil dat mensen dankzij die informatie weer verder kunnen.
Ook maakt Lieky een uur lang radio met het programma ‘Luister naar N.A.H.‘ iedere zondagmorgen van 10 tot 11 uur. Dit is een programma voor en door mensen met NAH.
En Lieky heeft het boek ‘NAH, niets is wat het lijkt’ geschreven die je voor € 10,- kunt bestellen door haar een mailtje te sturen.