Onzichtbare gebreken zichtbaar maken

De onzichtbare gebreken zichtbaar maken en anderen uitleggen, hoe het werkelijk met je is.

Jullie hebben waarschijnlijk ervaren dat mensen niet aan je zien dat jij ziek (beperkt) bent. Ze zien alleen je buitenkant. Je innerlijke kant is ook een leven, maar dat is voor anderen niet te zien. Dat is alleen door jou te ervaren.

Restverschijnselen en overprikkelingen worden helaas nog steeds onderschat. Niet weten is ook onzekerheid, onrust, onbegrip en onmacht. Sommigen storen zich eraan dat ze niet of nauwelijks begrepen worden door een ander.

Soms komt dit door gebrek aan informatie. Informatie schept duidelijkheid en inzicht, en daardoor meer begrip. Vertel jij een ander niet wat er met jou aan de hand is, dan mag je eigenlijk ook niet verwachten dat die persoon jou begrijpt.

Blijf vertellen hoe het met je gaat, zodat een ander op de hoogte is van jouw situatie. Denk hier eens over na. Je kunt op verschillende manieren jouw verhaal vertellen. Wanneer je informatie geeft, dan spreek je op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld over jouw emoties vertelt (klaagt).

Vertel in het algemeen over een hersenletsel en restverschijnselen die onzichtbaar zijn voor iemand anders.Let maar eens op; spreek jij over hoe moeilijk het voor jou is en dat het een drama is, dan is de aandacht van de mensen gauw over.

Maar vertel jij om informatie te geven hoe het met je is en hoe jij hiermee omgaat, dan blijft de aandacht langer hangen.Je kunt bv. vertellen dat jij jouw leven nu moet aanpassen aan de beperkingen die je door de restverschijnselen hebt en hoe je dat doet.Dat je niet alles op een dag kan doen.

Ook niet 2 dingen tegelijk. Dat je niet meer tegen drukte en lawaai kan.Dat je soms slechte dagen hebt en alleen maar rust nodig hebt om bij te komen dat je anders over je grenzen gaat zodat je energie nergens te vinden is.

En dat je de hele verdere dag en de dag erna sloom en futloos bent. En dat je soms betere dagen hebt.Dat je structuur in je leven nodig hebt, een goede dagstructuur en weekstructuur en structuur in al je activiteiten.

Dat structuur in je dagelijkse leven je op gepaste afstand houd van je grenzen.Dat je soms emotioneler dan anders bent en dat je elk moment in tranen kunt uitbarsten.Je verwardheid, je concentratieproblemen die je hebt en de vermoeidheid ook slopend voor je is.

Dag in dag uit houdt het je bezig om de dag goed door te komen.Je weet nooit van te voren wat voor een dag het vandaag voor je zal zijn.Je kan gerust vertellen dat het moeilijk voor je is, maar vertel dit na dat je de informatie hebt opgenoemd over hoe jij je leven moet aanpassen aan je huidige situatie.

Als die informatie er is, dan heb je steeds minder van die moeilijke vragen of situaties waar onbegrip de overhand heeft. Hoe meer jij verteld over jezelf en hoe jij hiermee omgaat, hoe beter het ook voor die ander te begrijpen is. Daardoor wordt het makkelijker om met die restverschijnselen te leven.Probeer het eens uit en zie zelf of dit ook voor jou goed werkt.

Ik wens je succes.

Lieky van der Velden