Moe moe moe, dat is wat de mens met hersenletsel ervaart.

 

Moe moe moe, dat is wat de mens met hersenletsel vaak ervaart.

Bericht van https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/niet-zichtbare-gevolgen/moe-

Alles kost inspanning. De dagenergie is vaak al na twee uren helemaal op. Er zijn veel hersenletselgetroffenen die slapeloosheid of een slaapstoornis daarboven óp hebben.

Een andere groep hersenletselgetroffenen hebben juist een vergrote slaapbehoefte. Maar de overeenkomst is de ERGE VERMOEIDHEID. Dat fenomeen wordt ook wel neurofatigue of hersenmoe genoemd. Het komt niet door gewone vermoeidheid of na intensieve inspanning, maar neurofatigue /hersenmoe kan ineens ontstaan en daarbij helpt slapen niet altijd. Ook emoties kosten zoveel energie.

Ondanks voldoende rust na inspanning kan het zijn dat de accu gewoon onvoldoende oplaadt. Dit is niet uit te leggen aan anderen want ze zien je het ene moment goed, het andere moment niet. Vergelijk het met een auto. Van buiten Audi, maar van binnen Fiat-motortje. Het rijdt en het oogt goed, maar ondertussen is het vermogen niet zoals het er uit ziet.

 

Mentale moeheid is anders dan fysieke moeheid

Bij fysieke moeheid kunnen we allemaal wel een beeld krijgen. Moe na sporten, na een stevige wandeling, na inspannende lichamelijke arbeid, na huishoudelijk werk en dergelijke.

 

Mentale moeheid komt bij denkprocessen, studeren en informatie verwerken, intensief televisie kijken, computer activiteiten doen, maar ook bij problemen oplossen, interpreteren van het gedrag van andere mensen en logisch nadenken.

Een gezond mens kan mentaal moe zijn van al dit soort taken als het maar intens en lang genoeg duurt. Gezonde mensen kunnen ook op een punt komen dat ze geïrriteerd raken als de ‘energie’ op is, en al helemaal als die mentale activiteit gevuld was met geluid. Het lijkt dan alsof je geen radio of tv of dergelijke meer kunt verdragen.

 

Bij hersenletselgetroffenen is dat vele malen érger. De mentale energie is al na korte tijd op. Moe ben je van vermoeidheid of na intensieve inspanning, maar neurofatigue of hersenmoe kan ineens ontstaan en daarbij helpt slapen niet altijd. Dit fenomeen wordt ook wel eens hersenmist of brain fog genoemd. Er worden gebruiken méér hersendelen gebruikt om de omweg te maken langs het getroffen gebied, afgestorven hersengebied om toch tot een mentale activiteit te komen.

None animated GIF

Ter invoeling: het is te vergelijken met een gezond iemand die niet alleen moet multitask-en in vijftien taken, maar daarbij ook moet autorijden in dikke mist met 180 km per uur en tegelijkertijd een muziekstuk moet analyseren waar de halve noten en valse noten zitten.

 

Dat is onmogelijk…als daarbij de kinderen op de achterbank een vraag stellen over het jaartal dat Karel de Grote stierf…kan je misschien iets invoelen van de herseninspanning dat nodig is, plus het opspelen van irritatie, moeheid én overvraagd zijn, én onvermogen bij elkaar.

 

Zo ongeveer zal de situatie vergelijkbaar kunnen zijn met hoe iemand met hersenletsel de dag ervaart… het woord “hersenmist” kon niet beter getroffen worden.

Het overbelasten van je hersenen op deze manier kost veel aandacht capaciteit: veel concentratie en verdeelde aandacht. Het kan spanning opbouwen en een basisemotie geven als een “vecht- of vlucht” reactie..

Bij de éne mens kan dat tot paniek leiden, bij de ander tot en woede-uitbarsting, bij weer een ander een totaal ineenzakken in uitputting.

 

Méér hersenactiviteit bij mensen met hersenletsel

Wetenschappers hebben ontdekt dat er bij een hersenletselgetroffene méér hersencellen werken. Zij gaan niet efficiënter om met de capaciteit die ze hebben, maar bij informatie verwerken gaan méér zenuwcellen activiteit vertonen.

Zij proberen méér onderlinge verbindingen aan te leggen.

Er zijn meer hersengedeeltes betrokken bij activiteiten dan voor het hersenletsel. Dat verschil is te zien met PET-scans. Hersengedeeltes die normaal gesproken weinig activiteiten vertonen bij het verrichten van een activiteit worden na een hersenletsel wèl actief betrokken bij het denkproces.

 

 

Dit vergt vele omleidingen en energie. Daarom is de reactie vaak iets trager bij een hersenletselgetroffene en vergt het méér energie. Voor elk hersensignaal tussen hersencellen is elektriciteit nodig dat opgewekt moet worden en dát kost energie waar iemand moe van kan worden.

 

Te lang door geknokt… uitgeput!

Het komt vaak voor dat mensen totaal uitgeput raken voordat zij er achter komen dat het eerder opgelopen hersenletsel, de oorzaak is voor het ‘opbranden’. Deze mensen hebben te lang ‘op de tenen’ gelopen en door geknokt om terug te keren naar het oude niveau.

Niemand krijgt een handleiding bij het hersenletsel mee…door vallen en weer opstaan komen mensen erachter dat het oude niveau van fit voelen en sterk inzetbaar niet meer gehaald wordt.

 

Definitie van vermoeidheid in de wetenschappelijke literatuur: “het besef van een verminderde capaciteit voor lichamelijke en/of mentale arbeid, veroorzaakt door een evenwichtsverstoring in de aanwezigheid, het gebruik en/of herstel van energie die nodig is om activiteiten uit te voeren.” Aaronson et al. (1999)

Tijdens een uitputting kunnen fysieke en cognitieve klachten erger opspelen. De bijnierschors kan uitgeput raken door de continue aanmaak van stresshormonen en het hele systeem kan daardoor  instorten. Een uitputting kan jaren duren en in het ergste geval niet meer herstellen.

Lege batterij

Vergelijk jezelf maar met een oude batterij die elke keer nog maar voor 35% oplaadt.

De ene mens zal een oplaadsnelheid hebben van vier dagen na een inspanning en de andere mens kan daar een paar uur voor nodig hebben. Echter we kennen ook veel mensen met hersenletsel die bijna in een chronische staat van uitputting verkeren en daarbij zijn de hersteltijden langer dan uren of dagen.

De “capaciteit van de batterij” verschilt ook bij hersenletselgetroffenen van mens tot mens. De ene mens heeft een restcapacitiet van 25% , een ander zal nog 60% halen. Maar de overeenkomst is dat 90% van de getroffenen ingeleverd heeft in energie.

 

gevaaroverjegrenzengaanNAH.jpg

Al met al……Hersenletsel = Topsport. Het verdient dat respect.

 

Na inspanning altijd ontspanning / Hersteltijd inbouwen

Er zijn verschillende strategieën om de balans tussen inspanning en ontspanning te vinden en om uitleg te geven aan je omgeving. We bespreken op drie pagina’s de:

Voorbeeld lege accu theorie:

a.jpg

Verbeten volhouden

Let op verhoogde en intensere activiteitensnelheid. Alsof iemand verbeten is om vol te houden. Dat lijkt op een ‘standje overdrive’. Dat wordt vaak gezien bij mensen die voor het hersenletsel gewend waren om alles maar vol te houden.

Deze eigenschap is na het hersenletsel vaak versterkt en de rem is dan zoek. Bij deze mensen is de kans op uitputting en burn-out erggroot.

 

 • Let op een verhoogde en intensere activiteitensnelheid. Dat zijn signalen dat iemand op de tenen loopt om een taak toch af te krijgen of om vol te houden vanwege sociale druk.

 

 • Veel mensen met hersenletsel kunnen zichzelf niet meer doseren of begrenzen.Dat is geen falen het is een gevolg van het kapotte brein.

 • Als de vermoeidheid forse hinder geeft in het dagelijks leven is het goed om dit met de huisarts of revalidatiearts te bespreken. Eventueel kan de arts met lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek nagaan of er naast hersenletsel nog andere aandoeningen spelen.

 

 • Indien mogelijk is bewegen en sporten gezond– binnen de eigen mogelijkheden.

   

 • Soms is het goed om de vermoeidheid eens nader te bekijken met (neuro)psychologische begeleiding of met een behandelmodule via een zorgaanbieder.

 

 • Bij ernstige vermoeidheid bij overprikkeling is het goed de overprikkelingsvormen te inventariseren o.a. middels de checklistof de eigen signalen van overprikkeling te herkennen, tijdig te stoppen, rust in te plannen, structuur handhaven en vluchtplekkenen vluchtalternatieven vooraf bedenken. Zie meer tips bij overprikkeling. De suggestie dat iemand “maar oordopjes in moet doen”, is een onderschatting van dit ernstige uitputtende probleem bij hersenletsel.

 

 • Als er thuiswonende kinderen zijn, krijgen deze ook met de vermoeidheid van de ouder te maken. De ouder kan zich daar schuldig over voelen of er vragen over hebben, zoals ’kunnen ze het wel aan?, of: ’waarmee kan ik ze allemaal belasten’? De ouder kan proberen te bekijken wat men nog wél voor de kinderen kan betekenen.

 

 • Het kan prettig zijn om contact met lotgenoten te hebben. Naast het vinden van herkenning en het delen van ervaringen, kan men van elkaar leren hoe men met de vermoeidheid omgaat.

 

 • Voor de hersenletsel-getroffene is het belangrijk om niet te hoge eisen aan zichzelf te stellen, als de energie beperkt is. Het aantal dingen dat men op één dag doet, dient aangepast te worden aan de hoeveelheid energie die men heeft.

 

 • Regelmatig kiezen voor de dingen die men leuk vindt, levert vaak ook wat meer energie op.

Cognitieve piramide

Belastbaarheid (na waarnemen) is de basis van de cognitieve piramide. De werking van een bepaalde lagere cognitieve functie in de piramide, zal de werking van een hogere functie beïnvloeden. Iemand die moeite heeft met het geheugen kan dat bijvoorbeeld hebben door problemen met aandacht en concentratie en niet alleen omdat het geheugen is aangedaan. Andersom kan dit ook: door stoornissen in de executieve functies kunnen de overige cognitieve functies slechter werken.
Iemand die overbelast is (neurofatigue) of zintuiglijk overprikkeld is kan zich daardoor niet meer concentreren (dat is een hogere functie).©

Cognitievepiramidemetoverprikkeling.jpg

 

Home

Terug naar boven
Terug naar menu

bronnen: hersenletsel-uitleg.nl, revalidatiecentrum dehoogstraat.nl, Cognitietherapie (Joke Heins, Roos Sevat, Corine Werkhoven), nebasnsg.nl, CVA-vereniging

“Cognitive fatigue in individuals with traumatic brain injury is associated with caudate activation,” was published online on August 21, 2017, in Scientific Reports.

https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/niet-zichtbare-gevolgen/moe-