Minder goeie dagen.

 Ontwerp is van Frank van den Kommer

Restverschijnselen en de slechte dagen.

Ik heb goeie dagen en slechte dagen,vooral als ik erg moe ben. Net alsof dan alles terug begint te komen.

Soms heb ik echt slechte dagen en dat komt met regelmaat voor. Dan voel ik dat er iets niet goed is in mijn hoofd. Het voelt anders een soort druk op mijn hoofd en voorhoofd het is net geen pijn.

Mijn kracht in mijn lichaam is maar voor de helft. Niet zelden dat mij dingen uit mijn handen vallen. Ik kan niet goed meer nadenken en heb evenwichtsstoornis.

Overdag en in de nacht ben ik dan onrustig.  Kan mij nergens op concentreren. Als ik tv kijk kan ik er niet goed naar kijken als de beelden voor mijn ogen te snel heen en weer bewegen, van het kijken wordt ik duizelig.

Ik moet mijzelf dan steeds  weer bewust voelen dat ik stil zit en dat ik zelf dus niet beweeg.

Als ik mij te snel naar voren buk dan moet ik mij vast houden want ik voel dat ik val.  Snel mijn hoofd van rechts naar links bewegen kan niet want dan val ik.  Snel opstaan geeft hetzelfde gevoel.

Mijn hoofd voelt zich zwaar aan. Het voelt alsof mijn schedel wagenwijd open staat. Ik heb zelf onder vonden dat autorijden voor mij een slecht idee is bij slecht dagen.

Geen eetlust en onzeker, onrustig, ongeduldig het is een raar gevoel die mij belet om normaal te functioneren.  Ik kan niet op internet dingen snel uitzoeken, foto,s uitzoeken of  snel scrollen.

Dan draaien mijn hersens overuren en voel ik alsof ik mee draai. De ondertiteling van een film op tv kan ik niet meer volgen ik krijg het niet meer de volledige ondertiteling te lezen.

Ik ben vaker dood moe. Ik voel dat mijn lichaam vaker gespannen staat, verstijft aan. Mijn innerlijk leven is een achtbaan het gaat op en neer en snel en sneller.

Soms hebben mijn hersenen kermis in mijn hoofd, dan gaan ze qua  gevoel alle kanten op. Of dat gevoel als of er water in mijn hoofd zit en beweegt, net als water in een kom en je gaat ermee lopen die beweging is een heel raar gevoel.

Bang bij ieder vreemd gevoel in mijn hoofd of lichaam. Angst en onzekerheid, soms ben ik futloos, energieloos, verwarrend en dood moe.

Te veel drukte teveel lawaai te veel bewegende beelden, te harde geluiden. Te weinig nachtrust.

Ik ben dan veel emotioneler en kan elk moment in huilen uitbarsten. Als mijn benen niet meer zo mee willen is het net of ik mijn rechterbeen voorruit gooi en dan zwaai ik meer met mijn rechterarm alsof ik dan sneller voorruit kom.

Maar dat is niet zo. Ik kan alleen maar korte stapjes voorruit zetten. Als ik uit mijn stoel stap heb ik start problemen de eerste stappen loop ik voorover en krom.

Langzaam kom ik omhoog. Mijn tong is een seconde te laat dan struikel ik over mijn woorden. Het woord dat ik uitspreek zit in het laatste gedeelte een knik.

Een kleine stop. Als je het niet weet valt het bijna niet op. Maar het is er wel. Ik kom niet meer op namen komen en vergeet heel snel wat ik wilde doen of wilde zeggen.

De hele dag en de dag erna ben ik sloom, futloos, en dingen vallen uit mijn handen of ik stoot iets om.  Zo,n slechte dag duurt een hele dag lang zelfs dagen lang, er blijft mij niets anders over dan wachten en mijn tijd zien door te komen met rusten en ontspannen en niet vergeten acceptatie.

Na een goeie nachtrust kom ik weer langzaam bij en later voel ik mij weer beetje bij beetje normaal worden. Als ik slechte dagen heb wil ik niet onder de mensen komen. Ik zonder mij af en lijd in stilte.

Als ik moe ben, dan merk mijn man Leo dat meteen aan mij, ik loop alsof ik mij aan mijn been gestoten heb. Ik trek met mijn been. Ik heb een totaal ander ritme en loopje.

Ik lispel dat is te horen en ik merk met praten dat mijn tong een seconde te laat is. Dan ben ik erg moe en uitgeblust. Mijn energie is nergens te vinden.

Maar als ik goeie dagen heb dan gedraag ik mij als een gezond mens. Ik ben een creatief mens. En dan te bedenken dat ik voorheen  best een druk baasje was. Ik kon met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Ja, nu is dat niet meer. Maar daar is mee te leven. Ik ben blij met mijn leven. Het is wat het is!!

Ik heb een leuk leven maar door de blokkades van de schade die zijn blijven hangen moet ik mijn leven aanpassen.

 Lieky van der Velden