Vandaag heeft Lieky van der Velden een gesprek met Donya Martin. Zij wil mensen begeleiden met een volledige aanpak van lichaam en geest.  Ze help mensen met klachten van allerlei aard.

Bv

Concentratie of geheugenproblemen? 

Moeite met de coördinatie en dubbeltaken?

– Stress, onrust – chronische vermoeidheid -piekeren – overprikkeling – concentratieproblemen – burnout – depressie – pijnverlichting – faalangst – 

Donya geeft uitleg over de verschillende behandelmethodieken.

Laten wij nu gaan luisteren naar naar een informatief en zeker interessant gesprek met
Donya Martin

https://soundcloud.com/user-393612177/donya-martin?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

Hallo  Donya

Fijn dat wij het kunnen hebben over jezelf en je werk in je praktijk. 

VRAAG Wil jij je in het kort even voorstellen? Wie is Donya Martin.

ANTWOORD  Ik ben moeder van een samengesteld gezin met 5 volwassen kinderen en oma van 10 kleinkinderen. Ik woon samen met mijn partner Hans en we hebben 2 honden. Ik ben 62 jaar en hou van de gezellige drukte met familie en vrienden en mijn werk. Mijn hobby’s zijn muziek, kunst, beeldhouwen, ik hou van de natuur. Vroeger veel gezeild.  Heb lang in Arnhem gewoond, toen heb ik 10 jaar in Zeeland aan zee gewoond en ben nu weer van oma zee, terug naar oma bos. Woon nu in Wolfheze, vlakbij Arnhem. Van origine ben ik paramedisch opgeleid als logopedist en heb ik in het onderwijs met slecht-horende en autistische kinderen gewerkt. Daarna ben ik gaan werken met mensen met NAH. Heb nu mijn eigen praktijk met complementaire geneeswijzen waar ik individuele behandelingen geef en groepslessen en workshops geef. Naarmate ik ouder word, ga ik ook meer bewust leven, ik begin mijn dag met meditatie, leef zo gezond mogelijk en plan mijn dag niet te vol zodat ik met aandacht alles kan doen en probeer zoveel mogelijk te genieten.

VRAAG.  Ik heb gelezen dat je ook een creatief persoon bent en met veel passie en positiviteit in het leven staat.  Waarin uit zich dit?

ANTWOORD  Dat uit zich oa in de muziek. Ik heb als jazz-zangeres met veel plezier muziek gemaakt. Optredens gedaan en ook 2 CD’s gemaakt, waarvan 1 met zelf-geschreven nummers.  Zo’n 10 jaar geleden ben ik ook begonnen met beeldhouwen. Ik doe nu ook mee aan de kunstroute met mijn beelden. 

Mijn werk in mijn praktijk is mijn passie. Om ieder persoon weer als individu te ondersteunen en samen de meest optimale route naar zijn/haar vitaliteit te lopen. Ieder mens is anders dus iedere route is anders. Dat is iedere keer weer de puzzelstukjes in elkaar passen. Ik hou ervan om steeds in beweging te blijven en nieuwe dingen te integreren in mijn werk. Het beeldhouwen heb ik bv nu ook geïntegreerd in mijn werk en ik geef nu ook workshops met beeldhouwen, waarbij ik ook de verbinding heb gelegd vanuit creativiteit naar een stukje persoonlijke groei. 

VRAAG Jij bent jezelf blijven ontwikkelen. Wat heb je zoal gedaan?

ANTWOORD Naast mijn werk als logopedist ben ik rond mijn 30e begonnen met allerlei cursussen kinesiologie. Daar was toen nog geen opleiding voor. Mijn eerste kennismaking met alternatieve geneeswijzen. Toen mijn kinderen nog klein waren, even gestopt met logopedie en heb ik in de avonduren bij toenmalige groene kruis veel cursussen gegeven: “omgaan met stress” en “hoofdpijn te lijf.” Later ben ik weer gaan werken als logopedist en heb ik allerlei cursussen op dat gebied gedaan. Al snel wilde ik me ook verder ontwikkelen buiten de logopedie en ben ik NLP gaan doen. Een opleiding om denkprocessen in beeld te brengen. Hierbij kom je er ook achter waarom je bepaalde dingen bent gaan geloven over jezelf of over de wereld. Verder ben ik naast mijn werk als logopedist vele energetische opleidingen gaan volgen. Dus allerlei opleidingen die onder alternatieve geneeswijzen vallen. Daar komen we straks vast nog op terug.

VRAAG  Jij hebt lang als logopedist gewerkt in een (para-)medisch team Je werkte samen met therapeuten.   Wat deed je daar precies.

ANTWOORD Ja op de revalidatie en in een verpleeghuis. Als logopedist was het mijn core-business om mensen te behandelen die moeite hadden met communiceren of ernstige slikproblemen hadden tgv herseninfarct/hersenbloeding of dementie. Ook behandelde ik andere logopedische klachten zoals ademhalingsproblemen bij mensen met COPD. Behalve de persoon in kwestie, ondersteunde ik ook de partner of kinderen waar mogelijk. Want als iemand zoiets overkomt heeft dit enorm veel impact op de persoon èn op de omgeving.

Ik werkte in een paramedisch team en heb altijd de samenwerking opgezocht met andere therapeuten zoals bv met de fysiotherapeut samen iemand begeleiden in bv het lopen met daarbij ademtherapie, met de ergotherapeut het eten. Met de psycholoog heb ik vele groepstrainingen opgezet met de cliënt en de partner, gericht op acceptatie, nieuwe manieren vinden in omgang met de nieuwe situatie en met elkaar. Met de muziektherapeut heb ik heel veel samengewerkt. We gebruikten bv samen een methodiek genaamd SMTA (speech Music Therapy for Aphasia): Wanneer iemand niet meer kon spreken, oefenden we het spreken op muziek, dus door zijn naam of een zinnetje op muziek te zetten, het spreken te deblokkeren. Ook hadden we samen een ‘Pluskoor’ opgericht waarbij we via het zingen en allerlei oefeningen de communicatie trainden in een groep. Hier werd iedereen blij van. Nog zo’n vorm van therapie op muziek is de RGM (Ronnie Gardner Methode) waarbij je op muziek je hersenen traint. In mijn eigen praktijk bied ik deze RGM ook aan speciaal voor mensen met NAH. 

VRAAG      Je hebt nu een eigen praktijk ‘Stem Jezelf”.  Hoe is dat zo gekomen? Waarom?  

ANTWOORD Als logopedist heb ik altijd breder willen werken, de samenwerking gezocht met andere paramedici en ik heb zelf ook veel extra opleidingen gevolgd. Omdat de logopedie steeds meer aan banden werd gelegd en ik juist steeds breder wilde werken, ging dit niet meer samen. Daarom heb ik aantal jaar geleden mijn eigen praktijk opgestart met complementaire geneeswijzen. Hierin kan ik vanuit holistische benadering mensen begeleiden met alternatieve geneeswijzen. 

VRAAG  Je werkt vanuit de holistische benadering. Wil je hier iets meer over vertellen? (Lieky, deze vraag heb ik iets naar voren gehaald als je het goed vindt)

Donya zegt; “Wanneer je te maken hebt met NAH heeft dit enorme impact op vele gebieden in je leven. Veel aspecten werken door elkaar of versterken elkaar zelfs. Je wordt geconfronteerd met een wirwar aan restverschijnselen die je diep raken in je hele leven”.

ANTWOORD Ik beperk me niet alleen tot het kijken naar een specifieke klacht waar iemand last van heeft. Ik kijk naar de mens in z’n totaliteit. Want, volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat zowel je fysieke gezondheid, evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden, je leefwijze en omgevingsfactoren, alles tezamen maken wie je bent en hoe je je voelt.  Wanneer alles als een puzzel perfect in elkaar past, dan stroomt de energie en zit je goed in je vel.

Maar wordt de energiestroom ergens geblokkeerd? Omdat je bijvoorbeeld langdurig kampt met veel spanningen? Door ziekte, hoge werkdruk of privéproblemen? Dan kan zich dat op allerlei manieren uiten. Zo kun je veel hoofdpijn hebben of last van maagklachten. Maar, ook een hoge bloeddruk, concentratieproblemen, slapeloosheid of neerslachtigheid. Of heb je een vol hoofd of kort lontje? Dan ben je uit balans, aldus de holistische zienswijze.  Lichaam, geest en ziel staan op onlosmakelijke wijze met elkaar in verbinding. Klachten die zijn uiting vinden op het ene vlak, kunnen een oorzaak hebben op een ander vlak. Stel iemand heeft hoofdpijnklachten. Als iemand voortdurend onder stress staat, kan zijn hoofd zo vol raken dat je het overzicht verliest of niet meer goed kan concentreren door alle gedachten die door je hoofd vliegen. Dat heeft direct effect op hoe je je voelt. Daardoor voel je je bv opgejaagd of onzeker of zelfs angstig. Dan kunnen bv hoofdpijnklachten ontstaan of andere fysieke of emotionele klachten optreden, je machteloos voelen, boosheid, huilbuien, je gaan terugtrekken etc. 

Ga je dan alleen de hoofdpijn behandelen, dan haal je de oorzaak niet weg maar ben je alleen het symptoom, de uitingsvorm van het lichaam, aan het bestrijden. Ik geloof dat een probleem nooit op zichzelf staat. Dus naast de hoofdpijn behandelen ga ik ook zoek de onderliggende factoren zoals bv stress. Waar komt die stress dan vandaan. En hoe kan je dat veranderen. Als iemand alle prikkels niet goed meer kan filteren heeft dit invloed op je gestel, raak je oververmoeid, word je prikkelbaar, en gefrustreerd omdat alles niet meer lukt zoals je gewend was, moet je vervolgens je levensstijl aan gaan passen, wat mogelijk weerstand oproept. Dat geeft weer stress etc… Alles is met elkaar verbonden. Door op alle gebieden te kijken hoe je meer balans kunt krijgen, dat is voor mij holistisch.

VRAAG     Je werkt nu als complementair therapeut  Wat kunnen de luisteraard zich hierbij voorstellen? Wat kunnen de mensen verwachten? 

ANTWOORD Complementaire therapie betekent aanvullende therapie. Aanvullend op reguliere zorg. Ik zie mijn werk als een verzameling natuurgeneeskundige geneeswijzen die bestaan uit verschillende therapieën en behandelvormen die de reguliere geneeskunde ondersteunen en aanvullen en ik heb nooit de pretentie om de reguliere gezondheidszorg te vervangen. Ik werk juist ook graag samen met bv chiropractor, haptonoom ed. De methodieken die ik toepas zijn veelal energetische behandelmethodieken. Zoals bv een acupuncturist werkt met naalden, werk ik met mijn handen. Door bepaalde punten aan te raken of te verbinden ‘reset’ ik het systeem. Dat zorgt ervoor dat je eigen zelfhelende vermogen goed aangezet wordt, een boost krijgt. Doordat ik ook werk met kinesiologie, test ik via de biotensor je onderbewuste naar de prioriteit die behandeld kan worden. Ik ‘praat’ als het ware met je lichaam. Dat kan een interventie zijn op fysiek gebied, of emotioneel, of mentaal, er zijn allerlei mogelijkheden. Jouw lichaam weet! Ik volg. Zo ontstaat de meest optimale route naar het herwinnen van jouw vitaliteit.  Het kan dus bv heel goed zijn dat iemand komt voor een overvol hoofd, ik eerst de nek-ruggenwervel ga uitlijnen, daarna traumapunten ga behandelen en daarna het endocriene systeem zich aankondigt voor behandeling…. Het is als het ware een ui die afgepeld wordt, laagje voor laagje. Alles kan voorbij komen van pijn, tot emoties, tot blokkerende gedachten….

VRAAG   Mensen kunnen bij mij terecht voor allerlei hulpvragen met betrekking tot lichamelijke of emotionele klachten. Ook mensen met NAH die met klachten of restverschijnselen te maken hebben. Welke emotionele klachten zie jij het meeste in je praktijk?

ANTWOORD. Ik zie (zeker momenteel) veel angst, onrust, onmacht, eenzaamheid, depressiviteit, je niet begrepen voelen en frustratie. Veel mensen hebben moeite om zich staande te houden. Dat geldt voor iedereen op dit moment. De wereld staat op zijn kop! Komt daar nog een ziekte of de gevolgen van hersenletsel bij, dan is dat dubbel op. Dit doet een groot beroep op het proberen te behouden van de regie van je eigen leven. Met alle maatregelen, met alle beperkingen die je ondervindt, toch jouw leven op jouw manier kunnen invullen. 

VRAAG   Jij maakt gebruik van verschillende technieken. Welke, wat zijn dat voor technieken?  

ANTWOORD. Drie grote pijlers waar ik mee werk zijn:

  • Regenesis Healing: Een energetische methode die diep doorwerkt zowel op fysiek als op emotioneel niveau. Hierbij maak je gebruik van verschillende punten (acupunctuurpunten, zenuwknopen etc.) op het lichaam om het zelfhelende vermogen ‘aan te zetten’. Je ruimt zo energetische blokkades op, tot op cel- en DNA niveau, waardoor het lichaam kan resetten naar een optimale gezonde staat. Zo kun je bv het hoofd behandelen, endocriene systeem tot rust brengen (stress), hoge bloeddruk behandelen, rug- of nekklachten verhelpen en ook emotionele onrust tot trauma’s helpen verwerken….
  • Psych-K® om belemmerende overtuigingen te transformeren naar ondersteunende overtuigingen. 
  • Urim-code en Bron-code stoel, een nieuwe-tijds methode; astronomische geneeskunst, waarbij de nieuwst frequentie technieken toegepast worden. Dit zijn speciale energetische stoelen die als een soort krachtplek werken. Deze stoelen ‘scannen’ als het ware je lichaam en hebben een lichtcode die je systeem helpt te ‘resetten’.

Daarnaast gebruik ik ook:

  • ReAttach® is een methode waarbij je heel gericht de prikkelverwerking (sensorische integratie) tot rust kunt brengen of een overvol hoofd kunt reguleren.
  • Fonoforese om met klank en trilling van stemvorken de natuurlijke gezonde stroming op celniveau te activeren.
  • Access Bars® door punten op het hoofd vast te houden ter ontspanning.
  • NLP om mentale processen in beeld te brengen.
  • IET®, Integrated Energy Therapy om het energetisch celgeheugen in evenwicht te brengen.

Elke behandeling is anders. De verschillende methodieken ondersteunen en versterken elkaar.

VRAAG     Welke resultaten heb jij bereikt met je behandelingen? Kan je een voorbeeld geven? 

ANTWOORD.  De resultaten die men ervaart zijn op zowel fysiek als psychisch gebied. Mensen voelen zich beter in hun vel zitten. Ze hoeven niet meer zo te vechten, er ontstaat rust in het hoofd, in het denken. En op fysiek niveau gebeuren er ook kleine wondertjes. 

Voorbeeld 1: Zo heeft iemand bijvoorbeeld minder last van spasme in de hand waardoor hij de voordeursleutel beter kan hanteren. Ook de fijne motoriek bij het schrijven is hierdoor verbeterd. Zijn evenwicht en coördinatie met lopen en fietsen is verbeterd. En niet onbelangrijk; nagenoeg geen hoofdpijn meer.

Voorbeeld 2: Een andere klant heeft door de behandeling meer rust in zijn hoofd gekregen, kan de interactie met anderen beter sturen. Zijn chronische vermoeidheid is ook verminderd.  Hij komt nog altijd zo’n 2x per jaar voor een ‘APK- behandeling’. 

VRAAG   Ik zie, je geeft ook meditatie-les. Ik zeg het geregeld aan de luisteraard hoe belangrijk rust in je hoofd is. Rust in je hoofd is ook rust en ontspanning voor je lichaam. Je werkt tevens aan je bewustwording.  Jij hebt daar een eenvoudige techniek voor?

ANTWOORD Rust in je hoofd is heel belangrijk, maar hoe bereik je dat? We zijn juist opgevoed met vooral in je hoofd zitten, nadenken, analyseren, plannen. Hoe kan je daar anders mee omgaan? De maatschappij is druk en snel. Vaak zijn we meer aan het overleven dan aan het leven. De sleutel tot rust ligt niet in je omstandigheden, maar in de manier waarop je reageert op deze omstandigheden. Mediteren kan hier heel goed bij ondersteunen. Uit onderzoek blijkt nl dat bij regelmatig mediteren de structuur in je hersenen daadwerkelijk verandert. Meditatie stimuleert vooral de aanmaak van grijze massa in hersengebieden waar het verwerken en uiten van emoties plaatsvindt. Hierdoor kun je beter met tegenslagen omgaan. Ook verbetert het sturen van de aandacht. Dit helpt je om bv irrelevante informatie gemakkelijker te kunnen negeren, niet onbelangrijk bij restverschijnselen NAH. Je kunt dan beter emoties en dwangmatige gedachten loslaten, beter focussen en je ervaart minder ongemak van fysieke beperkingen. 

Wetenschappers hebben ontdekt dat de activiteit in de linker voorhersenen bij mediterenden actiever is dan bij niet-mediterenden. Deze extra activiteit in de linker prefrontale cortex wordt geassocieerd met positieve emoties, enthousiasme en een vrolijkere kijk op het leven. 

Mediteren kan je beschouwen als een reis naar binnen. Van aanwezig zijn. Het doel van de meditatie is om je mind te kalmeren. Wanneer de geest kalm is, is het gemakkelijker om ons te verbinden met onze binnenwereld. Daar komt het stukje bewustwording om de hoek kijken. Geïntegreerd in de meditatie heb ik een combinatievorm ontwikkeld, waarbij je binnen een kleine groep gericht werkt aan persoonlijke groei en bewustwording van hoe je in het leven staat, hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Ik heb dat de naam ‘Groei-meditatie’ gegeven. Ik vind het belangrijk dat de rust die je oefent tijdens het mediteren ook gestabiliseerd wordt in je hele wezen en niet na een uurtje weer verdwenen is. En dat er een vervolg in jouw proces kan plaatsvinden. Zodat je steeds opnieuw een volgende stap kunt maken in jouw persoonlijke groei. De meditatie wordt per keer afgestemd op wat er op dat moment bij jou speelt. Je gaat op ontdekkingsreis naar binnen en gaat vooral voelen. Hiervoor maak ik gebruik van chakra’s (energiecentrum in lichaam). De chakra’s zijn verbonden met jouw fysieke lichaam en voorziet organen, je hoofd etc van energie. Ook gebruik ik muziek of juist stilte, kristallen, kaarten, Bach-remedies, net wat op dat moment nodig is. Tevens zet ik hierbij de energetische stoelen in die als een soort krachtplek werken.

Iedereen volgt zijn eigen proces. Tijdens de meditatie bied ik dan gerichte oefeningen aan om bv belemmerende overtuigingen, angsten, of andere onzekerheden zoveel mogelijk te neutraliseren. Hiervoor gebruik weer de methodieken, waar we het eerder over hadden. Die pas je dan tijdens de meditatie toe, in een vereenvoudigde vorm. Door deze vorm van meditatie kun je inzichten krijgen waardoor je met een andere kijk (perceptie) ontdekt wat je eerder niet zag (bewustwording). Dit helpt je om rust in je hoofd, je lijf en je leven te creëren. 

VRAAG  Laten wij het hebben over  De Ronnie Gardiner Methode (RGM)   Voor welke doelgroep is dit bedoelt?  Wat is dit precies?

ANTWOORD De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde oefenmethode voor de hersenen, ontwikkeld door Ronnie Gardiner, een Amerikaanse jazz-drummer. Hierbij wordt ritme en muziek ingezet (activering rechter hersenhelft) en van daaruit ga je het bewegen, het spreken en de cognitie stimuleren. Men noemt het daarom een multi-sensorische oefenmethode: meerdere hersengebieden worden tegelijkertijd geactiveerd. 

Je ‘leest’ ahw picto’s/plaatjes, die een beweging vertegenwoordigen. En daarbij hoort ook een specifiek woord.  Dit doe je allemaal op het ritme van de muziek. Dus het zien, horen, motoriek, spraak, geheugen en je informatieverwerking worden allemaal tegelijkertijd gestimuleerd. Dat blijkt een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

Oorspronkelijk was de methode bedoeld om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling. Al gauw bleek echter dat de methode zeer geschikt was om in te zetten voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel (CVA/NAH, Parkinson, MS en dementie). 

Doordat je gebieden in de hersenen tegelijk traint, wordt de samenwerking tussen linker- en rechter-hersenhelft gestimuleerd, worden bestaande neurologische verbindingen versterkt en de aanmaak van nieuwe verbindingen gestimuleerd. Dat noemen ze de plasticiteit van de hersenen, iets wat momenteel wetenschappelijk bewezen is.

Inmiddels heeft de methode bewezen ook positief effect te hebben bij kinderen en volwassenen met leer- en concentratieproblemen (dyslexie, ADHD), bij psychiatrische aandoeningen, bij mensen met burn-out en/of depressieve klachten en bij senioren als Healthy Ageing activiteit. Tegenwoordig wordt de methode toegepast in ziekenhuizen, revalidatiecentra, in praktijken en op scholen.

VRAAG. Welke resultaten heb je al hiermee bereikt?

ANTWOORD.  Mensen kunnen zich hierdoor bv beter concentreren, focus en geheugen verbeteren, energieniveau gaat omhoog, balans en coördinatie kunnen verbeteren.  Zo was er iemand die ineens veel beter ging tafeltennissen. Dubbeltaken zoals het fietsen en opletten bij een kruising of zelfs praten tegelijkertijd, planning van een fietsvakantie verliep veel beter, niet alleen qua energieniveau en conditie maar ook de flexibiliteit om plannen aan te passen lukte beter. 

VRAAG Hoe ervaren de mensen dit?

ANTWOORD. Men ervaart het als een leuke, vrolijke en ook wel intensieve training. Heel soms is het aanbod van de prikkels te veel, dan nodig ik iemand uit voor individuele behandeling. Over het algemeen wordt de methode als uitdagend en leuk ervaren. Doordat je het samen doet en op muziek, werkt het positief op de stemming van de deelnemers. RGM geeft velen zelfvertrouwen en het gevoel weer mee te kunnen doen. Deze methode zou ik ook graag willen gaan aanbieden in regio  Arnhem. Graag in samenwerking met de patiëntenvereniging hersenletsel in deze regio.  Daarnaast zet ik deze methode ook in als individueel traject. Bijvoorbeeld bij het willen verbeteren van concentratie en focus. Ik stem dan de oefeningen geheel af op de persoon. Dit doe ik gedeeltelijk face tot face en aanvullend via beeldbellen.

VRAAG   Wat wil je ons nog graag laten weten of wil je nog ergens op terug komen?

ANTWOORD. Geef jezelf tijd en zit niet bij de pakken neer. Zo vaak heb ik meegemaakt dat er nog verbetering te behalen is. Zoek een middenweg tussen enerzijds acceptatie van de verandering die ontstaan is door het hersenletsel en anderzijds de kracht van je lichaam om te herstellen. Het is belangrijk om de situatie waar je je nu bevindt te zien als jouw vertrekpunt. Dat is wat het op dat moment is. En van daaruit ga je kijken wat voor stappen je kunt zetten. Kleine stapjes, die haalbaar zijn. Stappen die passen bij jouw situatie en wensen.

VRAAG   Waar kunnen de mensen jou bereiken?

ANTWOORD De website  van Donya is www.stemjezelf.nl 

Praktijk STEM je ZELF

Locatie: ’t Hazeleger Wolfheze

 t: 06 15 423 808

@: donyamartin@live.nl

Daar vind je ook nog 2 recensies van mensen met NAH.

Donya, ik wil je hartelijk danken voor dit gesprek.

Tot slot……..

Op het Digitaal Info Loket De website www.lotgenotencentrum.nl  vind je Donya ook terug als je klikt op DEELNEMERS dan zie je een lijst van namen, zoek de naam van Donya Martin  en klik op haar naam. Neem gerust contact met haar op.  https://lotgenotencentrum.nl/alle-deelnemers/

De intake-gesprek is (gratis). Dit kan telefonisch zijn of in de praktijk, afgestemd op jouw voorkeur.Voorafgaand aan de behandeling krijg je een vragenlijst, zodat ze tijdens de behandeling gericht aan de slag kan.

Heb je interesse in een Facebook lotgenoten groep dat kan.

Hersenletsel NAH Restverschijnselen besloten

https://www.facebook.com/groups/1531465843770226/

Over- Gevoelig -Zijn 

https://www.facebook.com/groups/320670725259264/

 openbare pagina

https://www.facebook.com/lotgenoten-hersenletsel-1097310286954746/

KIND -NAH-Ouders 

https://www.facebook.com/groups/266214638056464/?ref=group_header

Facebook besloten pagina kanker.

https://www.facebook.com/groups/544932262554140/