Leven op z’n kop.

Vele verhalen komen steeds weer terug in een bericht van een lotgenoot.

Dat hun Leven op zijn kop staat.
Deze ziekte zet het hele leven op zijn kop. Ongevraagd en onverwachts is het mij ook overkomen. Ik spreek uit eigen ervaring.

Bij sommige mensen is het een enorme inpak op hun dagelijks leven, het werk, de relatie, kinderen, familie, vrienden, en anderen.

Onbegrip heeft iedereen wel eens ervaren. Zo frustrerend.
Leven met onbegrip is niet gemakkelijk.
Vooroordelen, zal jullie ook niet vreemd zijn. “Hoezo je ziet toch goed uit” “Je was toch ook daar of daar en nu zeg je, je kan het niet?”

Het gevoel zich te moeten verdedigen en te verantwoorden vergt energie en maakt je een beetje moedeloos.

In het begin wordt het nog wel gedaan om het proberen uit te leggen. Maar na een tijd vinden anderen dat het nu wel genoeg geweest is. Vragen er ook liever niet meer naar.

“Hoezo, het is toch al een jaar geleden”

Naast zichtbare letsels, heeft het ook onzichtbare gevolgen. Oververmoeidheid en overbelast zijn kunnen daarnaast ook nog eens de overprikkelingen doen versterken.

Dat heeft weer inpak op je dagelijkse leven want dat brengt je 3 stappen terug. Dagen van rust heb je nodig om bij te tanken.

Meestal is het zo dat je in het begin niet eens afweet van restverschijnselen en overprikkelingen, dat komt meestal pas veel later tot uiting.

Je kan namelijk niet meer de zelfde persoon zijn die je hiervoor wel was. Voor jezelf is dat moeilijk te begrijpen, jij kent jezelf niet meer terug in wie je ooit was.

Je begrijpt het eerst zelf niet eens wat is je allemaal overkomen en hoe nu verder. Juist de verwardheid belet je om heel bewust in te zien waar je op dat moment in het leven staat.

Het wordt nooit meer hetzelfde maar wel anders.
Dat “anders” is nog niet klaar. Het veranderd ook steeds weer. Komt het ooit klaar?

Of moet je leren met de veranderingen mee te gaan. Bewust mee veranderen. Door steeds te kijken wat kan ik wel nog. Hoe kan ik mijn leven verbeteren. Want jij bent de persoon die veranderingen moet toelaten niemand anders kan dit voor jou doen.

Het leven is veranderlijk en zal altijd ook zo blijven. Niets blijft ooit hetzelfde. Dat is het leven.

Ik wens je rust, inzicht en begrip.
Lieve groetjes van Lieky Van der Velden