In het begin is het zoeken

In het begin van je weg naar het zoeken, “hoe nu verder “ met jouw lichaam zoals het nu is.                 Het is je lichaam leren kennen en goed naar je lichaam te luisteren of te begrijpen wat het je vertelt en om verbanden te leggen tussen activiteiten/prikkels en dat wat je voelt. Ik voelde vaker dat mijn hersenen overactief en overbelast zijn, kon ze ook niet stoppen. De hele nacht gaat dat door. Nu zo veel jaren verder heb ik Het Knopje van Stop nog steeds niet gevonden. Dus mijn hersenen maken soms nog steeds overuren.Ik luister ook wel naar een seintje om eventjes pauze te nemen, maar soms was even pauze nemen vaak niet meer genoeg.

Want ik pak te te snel de draad weer op. Soms vergat ik dan ook weer dat er een seintje is geweest. Dus ging ik door.Daarnaast kost elke activiteit ook veel meer energie. En de gevolgen van die inspanning dus groter zijn. Daarbij is mijn energieniveau ook nog eens wisselend. Soms gaat mij iets makkelijk af, maar een andere keer weer niet. Dat komt onder andere omdat de ene keer er toch meer prikkels zijn of aan vooraf gingen dan de andere keer. De omstandigheden tijdens of vooraf kunnen daarbij toch ook enigszins verschillen.Ik leerde mij toch serieuzer naar die seintjes te luisteren, want een terug val wilde ik natuurlijk niet meer meemaken. Want dat is gelijk 5 stappen terug naar af. Waar lette ik op………

* Te moe, te veel doen, meer dan 1 activiteit op 1 dag. Te veel lawaai om mij heen, Te druk, Te rumoerig als mensen doorleer praten. Te weinig slaap. Het zou dan zo kunnen zijn dat je zelfs Te moe bent om te slapen. Ook hier razen je hersenen maar door. Waarschijnlijk heb je Te veel gedaan of met te veel prikkels te maken gehad, waardoor jij en je hersenen overbelast zijn. Je hersenen moeten dan in 1 keer alle tegelijk, prikkels, indrukken en informatie zien te verwerken. Dat is Te veel.

* Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen.Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

Ik wens je balans in je lichaam.

Lieky van der Velden