Houd niet vast aan teleurstellingen 

Houd niet vast aan teleurstellingen in je leven, woede, angst of pijn. Ze kosten je veel energie en houden je weg van verbetering.
En niemand wil leven op basis van angst, toch?
Loslaten is, niet jezelf losmaken. Loslaten is niet het verleden betreuren. Loslaten is minder angst en meer liefhebben. Maar hoe doe je dat dan, loslaten?
Hieronder een paar tips, die je misschien kunnen helpen om het ingesleten patroon van controleren, of terugkerende negatieve gedachten en gevoelens te doorbreken en te oefenen om helpende gedachten toe te laten.  Word je bewust van je gedachten. Dat is je controle centrum.
Om bewust naar jezelf te kijken, wat jij zoal denkt, is het goed om eens alles op te schrijven wat er in je opkomt. Niet in discussie gaan met jezelf. Niet relativeren. Gewoon luisteren naar je gedachten en ze opschrijven.
Lees even later terug wat je hebt opgeschreven. Shocking? 

Dat is dus wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Het zijn deze gedachten en gevoelens die (onbewust) je leven beheersen.
Bedenk dat het geen zin heeft om je angstig, boos of verdrietig te blijven voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt. Hoe meer aandacht je deze gedachten blijft geven, hoe meer ze zich zullen verankeren in je bewustzijn.
Erken ze, maar als ‘oud zeer’. Het is niet meer van ‘nu’. Vervolgens ga je kiezen: wat wil ik loslaten? Wees een beetje mild voor jezelf. Geef jezelf de tijd…doe het stap voor stap.
Als je weet wat je los wilt laten is het een kwestie van experimenteren en zoeken naar de manier die voor jou het beste werkt.  

Een oefening van loslaten die je kunt proberen:
– Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, letterlijk, van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht.
Water heeft letterlijk fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. 

– Vraag jezelf: wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel? Helpt het me verder? Wat levert het me op? Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. 

– Verzet je gedachten.
Denk aan iets leuks. Ga naar buiten. Onderneem iets nieuws. Bel iemand op. Ga wat doen.
Wees opmerkzaam, herken het als zo’n negatieve gedachte de kop op steekt, maar blijf er niet in hangen. Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren, probeer gewoon.
Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je ‘vast’ zit in iets wat met loslaten gebaat is en handel daarnaar.  Dat je leert dat jij toch nog het een en ander voor jezelf kunt doen. 

Volgend bericht  Je denken en je doen en laten

0
Laat hier een reactie achterx
4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties