Loslaten. 

Houd niet vast aan teleurstellingen in je leven, woede, angst of pijn. Ze stelen je energie en houden je weg van verbeteringen.
Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Andersom geldt dus ook dat controleren gebaseerd is op angst. En niemand wil leven op basis van angst, toch? 

Loslaten is niet mijzelf losmaken, maar aanvaarden.
Loslaten is niet het verleden betreuren, maar groeien en leven naar de toekomst.
Loslaten is minder angst hebben en meer liefhebben.
Maar hoe doe je dat dan, loslaten? Hieronder een paar tips die je misschien kunnen helpen om het ingesleten patroon van controleren of terugkerende negatieve gedachten en gevoelens te doorbreken. Word je bewust van je gedachten. Dat is je controle-centrum. Om eens bewust met jezelf te bekijken wat jij zo al denkt is het goed om eens alles op te schrijven wat er in je opkomt. Niet in discussie gaan met jezelf, niet relativeren, gewoon luisteren naar je gedachten en ze opschrijven. Lees even later terug wat je hebt opgeschreven. Shocking? Dat is dus wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Het zijn deze gedachten en gevoelens die (onbewust) je leven beheersen. Be- denk dat het geen zin heeft om je boos of verdrietig te blijven voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt. Hoe meer aandacht je ze blijft geven hoe meer ze zich zullen verankeren in je bewustzijn. Erken ze, maar als ‘oud zeer’ het is niet meer van ‘nu’. Vervolgens ga je kiezen: wat wil ik loslaten? Wees een beetje mild voor jezelf. Geef je zelf de tijd, doe het stap voor stap. Als je weet wat je los wilt laten is het een kwestie van experimenteren, zoeken naar de manier die voor jou het beste werkt. Een oefening van losla- ten die je kunt proberen: Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, letterlijk van je afstromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht. Water heeft letterlijk fysiek reinigende eigen- schappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Vraag jezelf: wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel? Helpt het me verder? Levert het me wat op? Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Verzet je gedachten. Denk aan iets leuks, ga naar buiten, onderneem iets nieuws, ga wat doen. Ben opmerkzaam, herken het als zo’n negatieve gedachte de kop op steekt, maar blijf er niet in hangen. Natuur- lijk zijn er nog vele andere manieren, maar probeer het gewoon. Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je ‘vast’ zit in iets wat met loslaten gebaat is en daarnaar handelt. Dat je niet leeft vanuit angst maar vanuit vertrouwen. Dat je leert dat jij toch nog het een en ander voor jezelf kan doen. 

Lieky Van der Velden

https://lotgenotencentrum.nl/over-het-boek-nah-niet-aangeboren-hersenletsel-het-is-niet-wat-het-lijkt/