Je kracht zit in jezelf. 

In je rust ligt je kracht. Als jij een krachtiger persoon wilt worden, moet je ook kracht hebben. En als je kracht hebt, moet je ook weten hoe deze kracht te gebruiken. In je leven heb je rust nodig om je huidige leven ook aan te kunnen. 

Als je geen rust hebt ben je maar een half mens. Heb je maar voor de helft energie om te gebruiken? Er is zo veel meer kracht in jezelf te vinden en te gebruiken. Eerst moet je kracht weten te vinden.
Hoe vind je die kracht in jezelf? 

Bijvoorbeeld als je in de gaten hebt, dat je weet wat goed voor je is en wat niet. Dat wat goed voor je is, moet je uitwerken. Wat niet goed voor je is, moet je zoveel mogelijk vermijden en afstand van doen. Zo werk je aan jezelf, aan je gezondheid en aan je toekomst. Zoek de stilte op. In huis, in bed, in de natuur, in de kerk of kapel, het strand, de zee of waar dan ook. Zo krijg je rust in je lichaam én in je geest. 

In je geest moet je je gedachten op orde hebben, weten dat jij beslist waar je over denkt of niet. Of dat positief is of negatief. Alles begint bij denken en dan daadkracht gebruiken om het in het dagelijks leven toe te passen. Want denken alleen helpt niet. Als je kracht neemt en toepast in je dagelijkse leven, dan heb je kracht. Dan ben je krachtig en heb je meer zelfvertrouwen. Dus om te vertrouwen op je eigen kunnen, krijg je inzicht in je eigen inzet en kracht. Dat leeft een stuk makkelijker. 

Wanneer geef je kracht af? 

Dit is de andere kant. Je zult het vast wel herkennen. Het niet weten wat er je lichaam gebeurt. Geen controle over je denken hebben, dat daarom een loopje met je neemt. Dat je angstig en onzeker maakt. Dit ontneemt je kracht. Dan ben je je kracht kwijt. Dan ben je energieloos, moe, futloos, verdrietig, angstig, slaapt slecht en je wordt zenuwachtig. Je kan je moeilijk concentreren, je hebt een slecht zelf- beeld. Je trekt je steeds verder terug uit het sociale leven. Je bent nergens meer echt in geïnteresseerd. Weerstand in je leven. 

Je geeft je kracht af als je helemaal opgaat in emotie en boosheid. Ongecontroleerde gedachtes zijn: als een kip zonder kop rondlopen zonder een doel voor ogen te hebben. Je geeft ook je kracht af, als je je geluk bij iemand anders neerlegt. Hij of zij zal mij gelukkig maken. Hij of zij mag mij niet verlaten. Als er dominante personen om je heen zijn en jij voelt die onmacht. Als jij niet uitspreekt hoe jij het voelt en beleeft. Dan geef je kracht af. Als je op de bank thuis blijft zitten, wachtend dat op het moment dat er iets zal veranderen. Dan heb jij je kracht allang ergens laten liggen. 

Niet weten wat er met je leven is. Niet weten waar te beginnen. Doel- loos rondlopen brengt je nergens. Dat is veel te frustrerend en ver- moeiend.
Werken met je kracht hoe doe je dat? 

Zorg voor rust en orde in je denken. Zet jezelf op de eerste plaats. Zonder het gevoel van een dat je een egoïst bent. Kom altijd op voor jezelf. Laat andere personen (oud of jong) niet voor jou bepalen wat jezelf kan beslissen. Hierdoor geef jij je kracht NIET af. Gebruik je kracht in je lijf en je leven. Dat leeft een stuk makkelijker. Ik wens je die rust en die kracht en zeker het inzicht wat ik hier geschreven hebt dat je echt nog veel voor jezelf kan doen in het leven. Dit was ook mijn weg, het heeft mij zover gebracht als ik nu ben. 

Lieky Van der Velden

https://lotgenotencentrum.nl/over-het-boek-nah-niet-aangeboren-hersenletsel-het-is-niet-wat-het-lijkt/