Overprikkeling. 

Wij hebben het denk ik allemaal en het is vreselijk irritant: overprikkeling. Het beste is de prikkels te leren kennen. Wanneer ben je overprikkeld? En waardoor is het gekomen? Wat kan je doen om niet steeds weer overprikkeld te raken? Wat moet je doen als je overprik- keld bent? 

Als ik mij tamelijk goed voel, heb ik de neiging mij te gedragen en te handelen als een gezonde vrouw. Het gevolg is dat ik steeds meer doe en bezig blijf. Daarvan raak ik steeds meer vermoeid. Dat is het begin van STOPPEN waar ik mee bezig ben. Doe ik dat NIET, dan komen zonder pardon alle symptomen versterkt terug. 

Het komt met regelmaat voor dat de bewegende beelden op tv of op mijn pc mij laten voelen dat het prikkels zijn. Van te veel drukte raak ik overprikkeld. Door teveel door elkaar praten tijdens bezoek. Gil- lende kinderen. Geen nachtrust. Te geconcentreerd zijn met lezen. Op mijn pc foto’s uitzoeken en scrollen. Het zijn allemaal prikkels. Als ik moe ben raak ik sneller overprikkeld. Ik schiet in de stress. Daarna gaat een radertje in werking en draait soms overuren – het gevolg van overprikkelingen. Gevoelens van doodmoe zijn, futloos, stress, boos voelen, geen geduld hebben, onrust, angst, twijfels, hoofdpijn, spierpijn, evenwichtsstoornis, onmacht, nachtmerries en slapeloosheid. Een ruis in mijn oor, die doordendert in mijn hoofd. Mijn hoofd voelt vreemd aan. Soms steken van pijn in mijn hoofd. Mijn kaken en sommige spieren doen pijn van de spanningen. Mijn energie is nergens te vinden. Mijn kracht in mijn lichaam is nog maar voor de helft. Mijn innerlijk leven is een achtbaan geworden. En mijn hersenen hebben kermis. 

IK BEN OVERPRIKKELD!!!
Als ik al overprikkeld ben, rest mij niets anders, dan de rust en de stilte op te zoeken en alles achterwege te laten waar ik door overprikkeld raak. De rust zal wederkeren. En dan begint de uitdaging weer opnieuw hoe je het beste met jezelf om kan gaan, om er makkelijk mee te leren leven. De uitdaging zal zijn om jezelf niet weer te ver door te laten gaan. Wees op je hoede voor deze prikkels! 

Lieky Van der Velden

https://lotgenotencentrum.nl/over-het-boek-nah-niet-aangeboren-hersenletsel-het-is-niet-wat-het-lijkt/