Mijn naam is Frans Regtien over Fietshelm voor mensen met hersenletsel.

Een groep artsen wil Nederland aan de fietshelm krijgen. Volgens hen kunnen ze heel veel leed voorkomen. „Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent”, zeggen de oprichters van denktank Artsen voor Veilig Fietsen.

De medici willen het dragen van fietshelmen zo veel mogelijk stimuleren, bijvoorbeeld door landelijk en lokaal aandacht te vragen voor het onderwerp. Als het aantal ongelukken met fietsers niet fors daalt, zou de politiek volgens de artsen een helmplicht moeten overwegen. Ze wijzen onder meer op toegenomen risico’s door de opmars van de e-bike.

Artsen voor Veilig Fietsen wijst erop dat hersenletsel de meest voorkomende doodsoorzaak is bij fatale fietsongevallen. Mensen die hersenletsel oplopen en dat wel overleven, herstellen vaak maar beperkt. „Hersenen kunnen niet aangroeien of herstellen met behulp van een operatie”, aldus de artsen. „Op je hersenen moet je zuinig zijn.” 

Over de gevolgen van een fietsongeluk een praktijkverhaal van neurologe Myrte Boss.“ “Mijn moeder is  ten val gekomen nadat zij werd aangereden op haar elektrische fiets. Ze droeg geen helm. Zij is zeer ongelukkig ten val gekomen met haar hoofd op een stoeprand en is twee dagen later in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Een helm had deze klap op kunnen opvangen”.  

Boss pleit overigens niet direct voor een helmplicht. “Maar ik hoop dat mensen onder meer door mijn verhaal, maar ook door die van anderen, beseffen dat een helm helpt om hersenletsel te voorkomen.”

Wat vind jij als NAH-er van het idee om een helmplicht in te voeren?De website www.hersenstrijd.org nodigt iedereen die zijn fietshelmverhaal wil delen uit dat in te sturen naar info@hersenstrijd.org. Je kunt ook op onze website je verhaal kwijt.

Er zijn ook meer mensen die niets zien in zo’n plicht. “De wind moet door mijn haren kunnen waaien zegt een bejaarde fietser tegen omroep Gelderland. Dat besteedde vorig jaar aandacht aan een onderzoek over het gebruik van E-bikes door ouderen. Onderzoeker Sibera Berben.. (na 13 seconden begint ze te praten) 

https://youtu.be/lKOnzOxlfkg

Meer werk van  Frans Regtien horen klik op de link.

Informatie Luister naar Gastsprekers . https://lotgenotencentrum.nl/luister-naar-gastsprekers/