Denken in oplossingen.

Bij een probleem of een hele moeilijke situatie dan hebben jij en ik de keuze; ga ik mee in het drama en maak ik het in gedachten nog groter òf denk ik gericht in oplossingen en mogelijkheden om het probleem snel een andere een wending te geven? Aan mij de keus. Ik heb ervoor gekozen om te zeggen en te denken: ‘het is wat het is en daarom ga ik daarmee aan de slag’. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen verdriet. Door hier bewust mee om te gaan help ik mijzelf om mezelf niet te verliezen. Zo kan ik blijven werken aan mijn eigen situatie.

Denken in oplossingen

Op het moment dat ik in oplossingen ga denken ben ik met een goeie start bezig. Zo houd ik voor mijzelf ook de controle over hoe ik ermee omga. Niets werkt zo verlammend als gedachten die rondjes blijven dwalen in je hoofd. Hier kweek je alleen maar angst mee. Het kost ook nog veel energie, die ik veel beter kan gebruiken om in actie te komen en daadwerkelijk iets aan mijn denkwijze te doen.

Wat kan mij en jou hierbij helpen

De mensen waar je mee omgaat, hebben meer invloed op je dan je in eerste instantie zou denken. Woorden, gedachten en gedragingen zijn allemaal uitwisseling van informatie en energie. Maak er een gewoonte van om je te omringen met positief ingestelde mensen, zoek ze actief op. Hun energie zal ook jou energie voeden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met de ‘zeurpieten’, en ‘klagers’. Het brengt je niets en verlaagt jouw energie. Probeer altijd het gesprek een positieve wending te geven. Lukt dat niet? Wegwezen!

Gelukkig voelen

Sommige verhalen die ik lees van ongelukkige mensen, denk ik dat mensen teleurgesteld zijn in hun leven. Het gelukkig voelen zoeken bij iemand anders of van iemand anders verwachten dat die hun gelukkig moet maken. Ik heb geleerd dat dit niet werkt. Als ik niet gelukkig met mijzelf ben kan niemand anders mij niet gelukkig maken. Onmogelijk. Om je gelukkig te voelen heb je niets anders nodig dan dankbaarheid. Het is onmogelijk om dankbaar te zijn en ongelukkig tegelijkertijd. En er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Waardeer wat er wel is en probeer niet ontevreden te zijn over wat er niet is.

Bekijk het van dag tot dag

Niets is altijd alleen maar goed. Bij een baaldag of een slechte dag heb ik en waarschijnlijk jij ook een slecht gevoel. Nou en?! Helemaal niet erg, niks aan de hand. Je bent gewoon mens. Laat het gewoon toe. Na een goeie nachtrust voel ik mij alweer een stuk beter. Morgen is weer een nieuwe dag. Een ander gevoel is weer een andere dag voor je. Bekijk het van dag tot dag. Ik ben graag bezig met iets wat ik leuk vind. Dat kan van alles zijn. Een wandeling maken, creatief bezig zijn dan hoef ik nergens anders aan te denken. Foto’s van iemand anders bekijken en of leuke verhalen lezen leuke film. De stilte opzoeken daar krijg ik energie van, want die heb ik nodig. Zelf heb je waarschijnlijk nog veel betere ideeën.

Dankbaarheid

Wij nemen vaker iets als vanzelfsprekend. Tot het niet meer zo is, dan weet je wat je mist. Door je gewoon bewust te zijn van het feit dat je leeft, dat er altijd wel iets van je huidige situatie te maken is. Je moet die dankbaarheid bij jezelf vinden en koesteren en negatieve herinneringen laten voor wat het is. Bij een goeie dag kan je veel meer doen en laten en dankbaar zijn dan bij een slecht dag. Wees dankbaar dat je er bent. Dat je gewoon even rustig mag zitten met een kopje koffie. Wat het ook is, herken het moment, benoem het en wees gewoon dankbaar.

Wij zijn niet geboren om alleen maar verdrietig te zijn. Wij zijn geboren met hetgeen dat er voor je is. Wij kunnen het beste zien te maken met de situatie waarin wij verzeild zijn geraakt.

Ik heb je laten weten hoe ik ermee omga. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen leven. Het is wat het is. Punt !! Nou en?

Ik wens je iedereen heel veel sterkte bij alles wat je doet en nog meer inzicht om op een andere manier naar je eigen situatie te kijken.

Lieky van der Velden