Column van Lieky van der Velden 

Mijn eigen geschreven columns met Audio lezen en meeluisteren.

*  Column Lieky: Hoe kun je het beste met mij of mensen met hersenletsel omgaan?

Hoe kan jij het beste met mij omgaan, zodat ik ook beter met jou kan omgaan. Daarom is het wel zo fijn als jij van mij weet dat;

Als jij mij rustig benaderd en mij geduldig laat uitspreken zonder mij in de reden te vallen, dan kan ik  jou vertellen wat ik graag wilde vertellen.

Want ben ik even afgeleid weet ik al niet meer wat ik wilde vertellen.

Heb geduld met mijn geheugen. Vul mij niet in, want jij weet niet wat ik wil zeggen. Maar ik weet zeker dat ik wel na jouw invulling mijn tekst helemaal kwijt ben. En niet vergeten dat is zeer storend.

Het beste is blijf mij aankijken tijdens mijn spreken. Ook niet gaan lopen tussendoor of iets anders.

Als ik mij iets niet kan herinneren, betekent dat niet dat het me niet interesseerde wat je vertelde.

Ik kan soms niet op namen komen. Dat is niet dommigheid of ongeïnteresseerd te zijn, maar kortgeheugen is het probleem.

Zijn wij met meerdere mensen samen, probeer er op te letten dat ik niets meer kan volgens als er door elkaar gesproken wordt.

Alsjeblieft geen harde muziek aan want dat zal mij storen.

Ik maak het bezoekje liever niet te laat of te lang, want het vergt mij energie om langer te blijven.

Als ik zal moet gapen komt dat omdat ik moe word en energie verlies door de drukte. Dan zal ik op alles trager reageren. Dat betekend niet dat ik je vervelend vindt.

Als je mij groet onderweg maar ik reageer niet, dan wil dat niet zeggen dat ik je niet wil zien. Maar dat ik waarschijnlijk op iets anders geconsenteerd ben.

De ene dag voel ik mij beter en kan ik meer aan, dan de andere dag.

Dat is niet dat ik niet wil dan ben ik te moe. Ook als ik op de bank lig en uitrust wil dat niet zeggen dat ik lui ben.

Als aan mij niets te zien is, wilt dit niet zeggen dat alles oké is.

Als jij dit van mij weet en met mij rekening wilt houden. Dan zullen wij beter met elkaar kunnen omgaan. Zo helpen wij elkaar door begrip.

Dankjewel!!   Groet van Lieky Van der Velden

*   Column Lieky – Ook al hebben we hersenletsel – Zondag 2 januari 2022

 

Ook al hebben wij een hersenletsel.

Ook al is ons leven veranderd.

Maar ons leven is niet gestopt.

Toch!?

Ik lees veel berichten van lotgenoten en hier en daar heb ik gesprekken met ze. Ik luister naar ze. Heb daar mijn gedachten over. Misschien ook herkenbaar voor jou.

.

Sommige zitten zodanig vast aan een patroon dat ze als het ware zelf aangebreid hebben. Dat ze bijna verblind zijn en afgestompt van zichzelf hun eigen IK.

Weten ook niet of ze eigenlijk wel willen veranderen.

Het is tenslotte een vertrouwd patroon waar ze misschien al jaren inzitten, iets anders kennen ze niet, blijven daarom liever zitten waar ze zitten. Hebben overal wel een rede voor waarom ze zijn zo als ze zijn.

Maar meestal zijn andere personen daar ook bij betrokken.

Wijzen alles en iedereen af en zeker zichzelf.

En komt iemand anders met een mening van, het kan toch ook anders dan worden ze nog opstandig en eigenwijs ook en vinden dat die ander het niet begrijpt.

Soms blijven ze door hun gedrag alleen met zichzelf achter.

Veranderingen moet op eigen krachten consequent gedaan worden.

Niemand anders kan dit voor je doen.

Ergens moet je beginnen met veranderen en dat begint altijd bij je gedachten.

Hoe ga jij met jezelf om. Denk hier eens over na.

 • Ben jij een slachtoffer van je eigen verdriet je onzekerheid, opstandigheid, teleurstellingen in je leven?
 • Zit je misschien bovenop je eigen kort-lontje?
 • Wil je hier in blijven zitten, omdat je vind dat jij het zo moeilijk hebt?
 • Omdat jij het niet verdient hebt om ziek te zijn.
 • Denk je misschien dat andere ook maar moeten lijden omdat jij het zo moeilijk hebt?
 • Heb je een andere rede waarom jij je zo voelt?
 • Ben jij zo iemand die denkt dat jij het niet anders verdiend hebt?
 • Zit je eigen denken je in de weg om het maar niet van je af te schudden?
 • Denk jij ik kan het niet?*Heb je weinig of geen controle over je denken.
 • Heb je angst dit leven niet aan te kunnen?
 • Kijk wat ongecontroleerde gedachten/angsten met je doet.

Dit is angst en onzekerheid die deze gedachten van jou maken.

Als je begrijpt dat jij de baas moet zijn over je denken, krijg je controle over je gedachten je gevoel en je leven.

Je mag natuurlijk ook blijven zoals je gewent bent te leven.

Dat is ieder zijn eigen keuze.

Maar veranderen is mogelijk maar jij moet het doen. Laat je niet tegen houden.

Ja, je hebt hersenletsel.

Ja, Ook hebben wij een hersenletsel.

Ja, je leven is veranderd.

Maar je leven is niet gestopt.

Toch!?

Groetjes van Lieky Van der Velden

 

………………………………………………………..

*  Column Lieky – Mijn kerst wensen – Zondag 26 december 2021

Hoe zie ik de kerstdagen?

Waargebeurt verhaal. 

“Jaren geleden in mijn armoede tijd werd het natuurlijk voor ons ook op het einde van het jaar kersttijd. Geen geld voor cadeautjes, amper geld voor eten. Mijn man was zijn werk kwijt geraakt zonder zijn schuld. Dat hield in dat je de eerste tijd geen geld hebt en na enkele lange weken je met een minimum uitkering je familie moet redden.

Dus het werd kersttijd. Mijn zoontje van 6 zocht in de reclame folders zijn cadeau uit. Net als andere kinderen ook. Mijn man en ik wisten dat dit in een grote teleurstelling zou uitlopen.

Met pijn in mijn hart moest ik mijn kind er op voorbereiden dat het geen leuke kerst kan worden om dat er geen geld genoeg was voor cadeautjes en veel lekker eten.

Natuurlijk was hij teleurgesteld, wie niet?

Kerstavond

Om eens te kijken naar dat wat we wel hadden om ons af te leiden van wat we niet hadden, kreeg ik op kerstavond op een gegeven moment een ingeving. Wij hadden wel kaarsen, ik haalde ze uit de kast. 3 kaarsen, een voor mijn zoontje, mijn man en ik.

Ik zei: dit zijn onze kerstwensen. Wij wensen iets leuks voor iemand die het moeilijk heeft.

Vervolgde door te zeggen deze kaars mag je aan maken als je weet voor wie je deze kaars wilt laten branden. Denken aan iemand die het nu moeilijk heeft en voor die persoon mag jij een wens doen. Na enkele seconden zei mijn zoontje spontaan, Ik weet het, voor mijn vriendje. Zijn gezichtje glunderde van oor tot oor. Ja, hij wist het zeker voor zijn vriendje, want zijn papa was al lange tijd niet meer thuis gekomen. Hij wenste dat de mama van zijn kleine vriendje misschien wel met kerst thuis kon komen. Is dit niet schitterend? Wij hadden onze wensen hardop verteld en tegelijkertijd de kaarsjes aan gemaakt. Zolang als deze kaarsjes brandden, denken wij aan die kerstwensen.

Kerstgevoel

Enkele jaren heb ik ook vol gehouden om voor kindertehuizen en het blijf van mijn lijfhuis en andere tehuizen voor vrouwen, evenals voor mannen, ook iets te doen. Op de dag van kerstavond bezorgde ik dan onverwachts kerstgeschenken. Klein cadeautje voor de volwassenen en de kinderen, aangevuld met eten en drinken vergezeld van een kerstboodschap. De boodschap sprak over hun moeilijke tijd en dat er toch mensen zijn die aan hen denken. Dit is voor mij een kerstgevoel die een ander gevoel niet kan overtreffen. In mijn naaste omgeving wisten mensen dat ik dit deed met kerst. Iedereen vond het prachtig en sommige gaven geld om mijn goede doel op hun manier te steunen. Ik kocht dan van dat geld wat men evt. nodig vond.

Envelop

Op een bepaald moment kreeg ik 35 euro in een envelop in mijn handen geduwd met de woorden: jij weet vast wel wat je ermee kan doen.

Nou, alles was al mijn huis uit naar de tehuizen toe en ik dacht nog, ook goed dan bewaar ik het wel tot volgend jaar. Nog geen uur later belt mij een kennis en vroeg of ik misschien even tijd had om naar haar te luisteren? Ze had het erg moeilijk. Na een kort gesprek met haar zei ik, leg de telefoon maar neer ik ben zo bij je. Met die 35 euro ben ik op de valreep naar de super gegaan en heb voor haar en haar kind een boodschappentas vol met eten en drinken en een klein cadeautje voor kerstavond gekocht. Ik heb haar dit even later bezorgd. Met twee kaarsjes erbij om over anderen mensen na te denken voor wie dat zij een wens hadden. Ik had geen wensen meer”.

DIT IS VOOR MIJ KERSTMIS VIEREN!

 

* Column Lieky – Onzichtbare gebreken bespreekbaar maken Zondag 19 december 2021

De onzichtbare gebreken zichtbaar maken

De onzichtbare gebreken zichtbaar maken en anderen uitleggen, hoe het werkelijk met je is.

Jullie hebben waarschijnlijk ervaren dat mensen niet aan je zien dat jij ziek (beperkt) bent. Ze zien alleen je buitenkant. Je innerlijke kant is ook een leven, maar dat is voor anderen niet te zien. Dat is alleen door jou te ervaren. Restverschijnselen en overprikkelingen worden helaas nog steeds onderschat.

Niet weten is ook onzekerheid, onrust, onbegrip en onmacht.

Sommigen storen zich eraan dat ze niet of nauwelijks begrepen worden door een ander. Soms komt dit door gebrek aan informatie.

Informatie schept duidelijkheid en inzicht, en daardoor meer begrip. Vertel jij een ander niet wat er met jou aan de hand is, dan mag je eigenlijk ook niet verwachten dat die persoon jou begrijpt.

Blijf vertellen hoe het met je gaat, zodat een ander op de hoogte is van jouw situatie.

Denk hier eens over na. Je kunt op verschillende manieren jouw verhaal vertellen. Wanneer je informatie geeft, dan spreek je op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld over jouw emoties vertelt (klaagt). Vertel in het algemeen over een hersenletsel en restverschijnselen die onzichtbaar zijn voor iemand anders.

Let maar eens op; spreek jij over hoe moeilijk het voor jou is en dat het een drama is, dan is de aandacht van de mensen gauw over. Maar vertel jij om informatie te geven hoe het met je is en hoe jij hiermee omgaat, dan blijft de aandacht langer hangen.

Je kunt bv. vertellen dat jij jouw leven nu moet aanpassen aan de beperkingen die je door de restverschijnselen hebt en hoe je dat doet.

Dat je niet alles op een dag kan doen. Ook niet 2 dingen tegelijk. Dat je niet meer tegen drukte en lawaai kan.

Dat je soms slechte dagen hebt en alleen maar rust nodig hebt om bij te komen dat je anders over je grenzen gaat zodat je energie nergens te vinden is. En dat je de hele verdere dag en de dag erna sloom en futloos bent. En dat je soms betere dagen hebt.

Dat je structuur in je leven nodig hebt, een goede dag structuur en weekstructuur en structuur in al je activiteiten. Dat structuur in je dagelijkse leven je op gepaste afstand houd van je grenzen.

Dat je soms emotioneler dan anders bent en dat je elk moment in tranen kunt uitbarsten.

Je verwardheid, je concentratieproblemen die je hebt en de vermoeidheid ook slopend voor je is. Dag in dag uit houdt het je bezig om de dag goed door te komen.

Je weet nooit van te voren wat voor een dag het vandaag voor je zal zijn.

Je kan gerust vertellen dat het moeilijk voor je is, maar vertel dit na dat je de informatie hebt opgenoemd over hoe jij je leven moet aanpassen aan je huidige situatie.

Als die informatie er is, dan heb je steeds minder van die moeilijke vragen of situaties waar onbegrip de overhand heeft. Hoe meer jij vertelt over jezelf en hoe jij hiermee omgaat, hoe beter het ook voor die ander te begrijpen is.

Daardoor wordt het makkelijker om met die restverschijnselen te leven.

Probeer het eens uit en zie zelf of dit ook voor jou goed werkt. Ik wens je succes.

Lieve groet van Lieky Van der Velden

 

 

 

*  Column Lieky – Alle indrukken komen tegelijk binnen – Zondag 5 december 2021

Alle indrukken komen tegelijk binnen

Door mijn hersenletsel, heb ik geen automatische filter meer.

Alle indrukken komen bij mij tegelijk naar binnen.

Misschien herken je dit.

Ik beschrijf nu mijn gevoelens, indrukken wat er zoal gebeurde tijden een leuk uitje.

Alle indrukken komen bij mij tegelijk naar binnen.

Ik geef een voorbeeld.

Ik zit met mijn man en een echtpaar in een bistro met een kopje koffie en Limburgse vla. Soms werd er door elkaar gesproken. Tussen de gesprekken door hoorde ik ook alle achtergrond-geluiden. Terwijl ik daar helemaal niet bewust op lette.

Maar toch, ik nam ze waar. Ik nam ze in mij op.

De radio stond niet echt hard maar ik hoorde het wel. Het koffieapparaat domineerde ergens op de achtergrond. Ieder auto die langs kwam, hoorde ik. Ik hoorde de bande over het grindpad van de oprit en de autodeuren die dicht klapten hoorde ik waarschijnlijk als enige aan tafel.

Een vliegtuig kwam over. De hond van de buren hoor ik blaffen. Klanten en bezoekers die komen en gaan. Stoelen schuiven. Een gezellig belletje als de deur open en dicht ging.

Ik vergat door al die drukte steeds wat ik aan het vertellen was of wilde vertellen. Iemand was druk begonnen met de bladzuiger. Ik vond het maar een herrie.

Al die geluiden, bewegende beelden en indrukken kwamen tegelijk bij mij binnen.

 

Luisteren en bewegende beelden op de achtergrond zijn triggers. Zelfs het geluid van het kopje koffie die werd terug gezet op het schoteltje.

Ik probeerde mij steeds te concentreren om het gesprek te kunnen blijven volgen. Dat gaat echt niet vanzelf en kost mij energie. Mijn hoofd voelde al vreemd aan.  Ik raakte een beetje gefrustreerd, maar wilde dit niet laten merken. Kon de gesprekken ook niet meer volgen. Ik was bang dat ik  ongeïnteresseerd over zou komen bij het gezelschap.

Alle indrukken van buitenaf komen ook gelijktijdig binnen. Alles wat beweegt en het geroezemoes is te voelen te merken. Het beïnvloed mijn gestel mijn zenuwen mijn gedachten mijn energie, mijn

gevoelens, de emoties, het stressgevoel door mijn hele lichaam.

Niets is meer gefilterd.

Dit zijn mijn ervaringen bij een gezellige bijeenkomst buitenshuis.

Het was voor mij tijd naar huis te gaan want ik was vol van drukte en emoties, maar leeg van energie. Daarna was ik helemaal uitgeblust.

Is dit herkenbaar voor je?

Na een goede nachtrust  kom ik langzaam weer bij.

Realiseren gezonde mensen zich dit wel?

Hoe dit aan voelt voor iemand met hersenletsel. Welk impact het heeft op ons leven.

Ik denk het niet.

Lieky van der Velden

 

*  Column Lieky – Relatieproblemen – zondag 28 november 2021

Relatieproblemen

Als er thuis in de relatie problemen onder elkaar zijn,

Is het meestal ook dat het hele gezin hier onder lijdt.

Soms van kwaad tot erger.

Zelfs bij gezonde volwassen mensen kan het heel lastig, stressvol en vervelend worden.

Is het dat een van de 2 een hersenletsel heeft, kan dit wel eens dubbelop zijn.

Is er een conflict onder elkaar,  neem dan even afstand van elkaar. Ga even uit de ruimte waar je bent en zonder je af.

Al is het besef daar dat er veranderingen moeten komen. Het hersenletsel kan je dwarsbomen omdat stress een nare uitwerking heeft.

Toch zou ik hier in willen adviseren.

Zoek zo veel als mogelijk de stilte op. Blijf de rust bewaren. Ga geen discussie aan want daar komen verwijten door, waar je later misschien spijt van kan ondervinden.

Stilte in huis is rust in huis.

Rust in huis geeft rust voor jezelf je gezin en omgeving. Al duurt de stilte en de rust dagen lang, dat is goed want dat hebben waarschijnlijk alle betrokkenen wel nodig.

Als de rust is wedergekeerd is een gesprek mogelijk.

Probeer er dan zo rustig mogelijk onder te blijven.

Dwingen helpt sowieso niet. In de rust ben je kalmer, geduldiger en kan je beter nadenken en overleggen zonder dwang, verwijt, verdriet, angst en teleurstellingen. In de rust heb je ook meer inzicht en overzicht.

Laat het los, zolang tot de rust is wedergekeerd.

Bespreek het met alle betrokkenen. Het is beter afspraken te maken om elkaar de tijd en de rust te gunnen.

Dan is die druk van MOETEN  verminderd. Dat zal ook meer rust geven.

Door losgelaten krijgt je partner ook meer de ruimte om dingen te verwerken op zijn eigen tijd en tempo. Jij bent niet de enige die beschadigd is.

Tijdens de strijd een probleem aangaan kan averechts werken.

Dus geen vragen aan je partner geen discussie geen verplichtingen. Alles wat jij niet aan anderen vertelt, kan de ander niet weten. Wees duidelijk in je behoeftes. De afspraak die voor je partner geldt, geldt dus ook voor jou.

Laat de stilte in huis terugkeren. Laat iets vaker de tv en radio uit.

De stilte zal jullie rust geven.

Heb je eenmaal die stilte gevonden en weten te waarderen zal de rust je helpen veranderingen in je/jullie leven te brengen, zonder al te veel stress en pijn.

Jullie kinderen kunnen ook beter functioneren als er rust tussen de ouders is. Dat geeft een veilig gevoel om ‘thuis’ te zijn. Dat is voor het hele gezin beter.

Probeer dit eens uit en kijk wat het je/jullie brengt. Maar wel volhouden om het ook een kans van slagen om te geven.

Ik wens jullie sterkte. Groet van Lieky Van der Velden

 

 

*  Column Lieky – wat ik voel bij slechte dagen – Zondag 21 november 2021

Wat ik voel bij slechte dagen…

Het is bij sommigen niet te zien, dat ze een hersenletsel hebben.

Maar dat wil niet zeggen dat ze nergens last van hebben. Komt wel voor, dat ze niet begrepen worden. Want soms hebben ze betere dagen dan andere dagen. Niet iedereen kan het goed uitleggen en wil of kan er over praten. Maar wil wel graag begrepen worden.

Daarom probeer ik met dit bericht over mijn eigen ervaringen, een inzicht te geven over hoe het voor sommige onder ons kan zijn.

Als de mensen om ons heen NIET weten wat het is waar je last van hebt, is het moeilijk voor ze om je te begrijpen. Daarom schrijf en vertel ik erover. Informatie geeft inzicht, en inzicht geeft begrip. En dat willen wij allemaal. Toch?.

Ik beschrijf mijn eigen ervaringen van de restverschijnselen. Wat zijn mijn goeie dagen en slechte dagen. Voor sommige lotgenoten is dit meestal wel herkenbaar.

Als ik goeie dagen heb, gedraag ik mij als een gezonde vrouw. En dat is dan ook mijn valkuil.

Bij slechte dagen, komen de restverschijnselen in versterkt en in veelvoud terug.

Het komt regelmatig voor dat ik slechte dagen heb. Overdag en in de nacht ben ik erg onrustig.

Dan voel ik dat er iets niet goed is in mijn hoofd en lichaam. De kracht in mijn lichaam is dan maar voor de helft. Het is niet zelden dat dingen uit mijn handen vallen of dat ze ik omstoot, omdat mijn reactie een seconde te laat is. Ik kan niet goed meer nadenken en heb evenwichtsstoornis. Raak steeds mijn tekst kwijt. Kan niet veel om mij heen verdragen. Soms is alles even teveel. Gesprekken zijn moeilijk te volgen. Ik kan geen gesprek meer onthouden noch terug vertellen.

Moe en moe en moe. Futloos er is bij geen beweging in mij te krijgen.

Ik loop mijzelf in de weg. Mijn hoofd is gevuld met een gevoel van bewegende watten. Als ik te snel mijn ogen beweeg, voelt het of niets meer stil staat. Ik zou niet in de drukte kunnen functioneren.

Kan mij nergens op concentreren.

Mijn tong is een seconde te laat, waardoor ik over mijn eigen woorden struikel en niet goed verstaanbaar ben. Ik kan niet meer op namen komen en vergeet heel snel wat ik wilde doen of wilde zeggen.

Ik kan niet goed tv kijken of op mijn laptop werken, doordat de beelden voor mijn ogen te snel heen en weer bewegen. De ondertiteling van een film kan ik niet meer volgen, het geluid is 10x versterkt en irritant en ik schrik veel sneller. Andere indrukken komen tegelijk bij mij binnen en mijn hersenen krijgen dit niet verwerkt. Daarom blijven mijn hersenen  in de nacht ook maar doorgaan.

Door snel mijn hoofd van rechts naar links te bewegen, voel ik evenwichtsstoornis. Snel opstaan geeft hetzelfde gevoel.

Ik ben onrustig, ongeduldig en soms snel geïrriteerd. Soms draaien mijn hersenen overuren. Ik voel dat mijn spieren vaker verstijfd zijn van de spanning, vooral mijn nekspieren. Misschien heb ik daardoor ook vaker kramp in mijn benen, kuiten, voet en tenen.

Mijn innerlijk leven is een achtbaan.

Er gebeurt van alles in mijn hoofd waar ik niks tegen kan doen..

Dit zijn mijn voorbeelden wat ik merk in mijn hoofd en lichaam, maar velen onder ons ervaren dit ook zo.  Helaas is bij sommige aan de buitenkant niet te zien, wat er zich zoal in het innerlijke leven afspeelt.

Soms houdt het een dag aan, soms meerdere dagen. Er zit niets anders op dan wachten en mijn tijd zien door te komen met rusten en stilte om mij heen en ontspannen. Ik moet er in berusten en zorgen dat ik mijzelf kan kalmeren.

.Na een goede nachtrust kom ik weer langzaam bij en later voel ik mij weer beetje bij beetje normaal worden.

Ik weet zeker dat dit herkenbaar voor jullie is.

Veel van mijn ergen ervaringen en voorbeelden als deze, heb ik beschreven in mijn boek. “NAH Niet aangeboren hersenletsel” Voor €15,00 stuur ik het voor je op. Schrijf mij een pb-je of mail mij: liekyvandervelden@live.nl

Groet van Lieky Van der Velden

 

*   Column Lieky – Gedicht pa en dement Zondag 14 november 2021

Gedicht/verhaal; Over mijn vader bang en verward.

Het is niet leuk, zegt hij tegen mij. Ik ben zo alleen. Wat is er toch met mij?

Dan kijkt hij om zich heen verward, onbegrip, eenzaam en alleen.

Hij denkt niet meer na over zijn verleden leven.

Hoe hij heeft geleefd? Voor niemand anders, hij heeft alleen voor zichzelf geleefd.

Vroeger bestaat voor hem niet meer, de toekomst ook al niet meer.

Hij begrijpt zichzelf en zijn eigen leven niet.

Morgens staat hij op, maar weet niet meer waarom.

Soms zit hij stilletjes op de bank, uren lang naar buiten te staren of zomaar in het niets.

Hij vergeet ook weer dat ik voor hem gekomen ben. Doet hem dat wel iets?

In de enkele uren dat ik bij hem ben, verteld hij mij wel 5 keer hetzelfde verhaal.

Dan doe ik  alsof ik het hoor voor de eerste keer.

Soms klopt niets meer van zijn verhaal, ook dat weet hij dan niet meer.

Als hij beseft dat hij dingen vergeet en niet begrijpt waarom hij dit moet beleven, zie ik de angst en verdriet in zijn ogen en zijn oude smalle handen beven.

Voor hem is iedere dag een gevecht. Een strijd om erbij te zijn en bij te blijven.

Vooral de vrijheid wil hij behouden.

Dat hoorde toch bij hem, hij heeft er zoveel van gehouden.

Hij wil niet dat dit gebeurt, zijn leven is nog maar een sleur.

De deur van het leven is voor hem op een kier gegaan.

Bang om te leven en bang om dood te gaan.

Ik leg een arm om hem heen, dan voelt hij zich even niet zo alleen.

Het is stil om hem heen. Hij weet niet meer waarvoor en waarheen.

Ik zie, hij is bij mij maar hij kent mij niet meer.

Het is mijn vader niet meer. Maar iemand die verwart en eenzaam is.

Hij kent ook zijn andere kinderen niet meer. Hij vergeet telkens weer dat wij voor hem zorgen.

Ik moet nu weer gaan Pa. Tot morgen, er is altijd iemand die je komt verzorgen.

Blijft over, eenzaam en alleen in zijn laatste dagen.

Voor hem is zijn oordeel allang geveld.

“Meneer van der Velden u bent DEMENT!!”

Geschreven door Je jongste dochter Lieky van der Velden.

 

 

 

 

*  Column Lieky – Laat ik het over energie gaan hebben – Zondag 14 november 2021

Laat ik het over energie hebben.

Die hebben wij allemaal nodig want alles draait op energie.

Energie heb je ook nodig om goed te functioneren. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Energie kan je krijgen en geven en verliezen. 

Maar, hoe en waaraan raak jij energie kwijt?

Energie raakt verminderd door aandacht te geven aan anderen personen, bv je kinderen, partner, collega’s, familie, vrienden en andere mensen. Vooral als je ze wilt please. je wil het graag goed doen. Goed overkomen. behulpzaam zijn.

Aandacht aan anderen geven die aandacht opeisen. Ken je dat?

Anderen die steeds vragen hebben Wil je naar mij luisteren? Kan je even komen? Waar ligt dit en waar ligt dat. Wat moet ik doen? Heb je dit of dat voor mij? Help mij even? Doe dit even voor mij, doe dat even voor mij?

dan zijn dat op-eisers die zuigen je energie leeg.

Vraag je zelf eens af,

Is het belangrijk voor jou om anderen tevreden te stellen?

Pas jij je steeds aan die ander aan?

Sta jij altijd voor iedereen klaar?

Blijf je wel eens langer werken dan dat het je tijd is?

Voel jij je alleen maar goed als anderen je een pluim geven?

In dit geval, vergeet jij jezelf en vind je waarschijnlijk die ander persoon belangrijker dan jezelf.

Jij blijft uitgeblust en energieloos achter en kan niet meer goed functioneren.

omdat je energie op is. weggegeven aan anderen die het opeisen.

Die wachten ook niet op jou, tot jij weer genoeg energie hebt. Die blijven komen en die blijven vragen en die blijven eisen. En JIJ? Waar blijf jij? Hoe denk jij dit te doen en te blijven volhouden?

Dat zal een zware dobber voor je zijn omdat alles gewoon doordraait. Want er wordt nog steeds aandacht aan je gevraagd. NU moet je wel NEE zeggen.

Maar soms kan of gaat dit niet.

Jij hebt geen reserve meer. Je kunt niets meer geven, jij hebt zelf geen energie meer voor jezelf weer op te laden. Maar anderen worden teleurgesteld en misschien boos op jou en begrijpen niet waarom jij je zo gedraagt.

 

Is dit herkenbaar voor je? Misschien had jij niet zo in de gaten hoe het werkt en waaraan jij je energie kan verliezen. Probeer dan eens om meer rekening met jezelf te houden. Jij moet op je eigen energie letten, want die heb je nodig. En er is niemand anders die dit voor jou doet. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou.   Groet van Lieky van der Velden.

 

*   Column van Lieky – een vraag voor de partner – Zondag 7 november 2021

Een vraag voor de partner.

Hoe hebben jullie de balans in jullie relatie gevonden?  Als de ene partner de anderen partner gaat verzorgen is het gevoel van gelijkwaardigheid verstoort en uit balans.Als de vader of moeder de zwakkere rol heeft is de ballans verstoord.   Niet meer naar je werk gaan en geen sociaal leven hebben is de balans verstoort en zeker als je partner wel naar het werk gaat en een sociaal leven heeft is dan jullie relatie verstoort en uit balans. Hoe ga jij hiermee om? Dit zijn verschillende vragen, in de antwoorden kunnen partners en  lotgenoten erkenning en herkenning vinden. In hoeverre ben je je van dit alles zelf bewust? Sommige hebben door het letsel geen of weinig inzicht in hun ziektebeeld. Dat inzicht is of te weinig of verstoord. Dat maakt het een stuk lastiger. Dan ben je vooral afhankelijk van goede ondersteuning en begeleiding. Hoe ervaar jij de ondersteuning van je omgeving? Standaard “regeltjes” toe passen zoals na een activiteit rust toe te passen. Bij drukje je even terug te trekken. Geregeld de stilte  opzoeken. Een patroon aan nemen die je een goede nachtrust bezorgd. Voldoende drinken, door de medicamenten die je tot je neemt. Heb je een beetje inzicht in de vooraf signalen? Of wordt je nog overvallen door de signaaltjes die later binnen komen en jij vraagt je af, waar komt dit vandaan? Gaandeweg leer je signalen beter kennen en vooral ook verbanden leggen. Al heeft het veel tijd nodig en is het wennen. Heb je wel in enige mate inzicht lukt het vaak naar verloop steeds beter. In het begin moet je nog wennen aan je nieuwe grenzen en weet je nog niet waar deze liggen. En daarbij is de reactie op het overschrijden van die grenzen ook ineens anders. Helaas gebeurt het bij sommige, dat je de grenzen eerst overgaat om te weten waar ze liggen. En wat je kan voorkomen. Waar je in het begin echt een powernap nodig hebt, volstaat later misschien gewoon een pauze. Onthoudt wel dat je alleen energie opbouwt door steeds wat achter de hand te houden. Daarom is het zo belangrijk om niet door te gaan totdat je “accu” rood aangeeft. Een logboek bijhouden kan het inzicht wel vergroten. Om jezelf en je partner te helpen deze signaaltjes te leren kennen leren begrijpen verwerken en toepassen in je dagelijkse leven is alert zijn op je denken je doen en laten en je gedrag. Dat kan je inzicht geven en begrip.

Lieky van der Velden.

 

 

Plotseling is alles anders.

*  Column Lieky – Plotseling is alles anders – Zondag 7 november 2021

Dit komt je vast bekend voor? Mensen met NAH weten nu wat het betekent als plotseling je leven op z’n kop staat.  NAH . Niet aangeboren hersenletsel. Plotseling verandert alles in je leven. Het leven is niet meer wat het ooit was. Er is stilstand gekomen zonder dat ze hier zelf om gevraagd hebben. Het is hun opgelegd en niemand kan dit voor ze veranderen. Ze willen zo graag veel meer doen dan ze gewend zijn. Moeten zichzelf afremmen van al die haast wat eerst in hun leven van alledag aan de orde was is nu niets meer. Zij moeten nu doen wat ze niet gewend zijn, namelijk niets meer doen. Simpel omdat het niet meer kan.Komt je vast wel bekend voor. Opgesloten zitten tussen 4 muren. Sommige alleen en sommige met kinderen misschien jonge kinderen die nog veel verzorging en aandacht nodig hebben.Velen voelen zich beperkt en sommige zijn zelfs op de goedheid van andere mensen afhankelijk.Voelen nu onzekerheid en angst voor hun werk en hun sociaal leven. Kunnen de deur niet meer uit. Krijgen ook geen bezoek meer.Geen uitje meer en geen contact met andere mensen is mogelijk. Bij sommige slaat de eenzaamheid toe. Komt je vast ook bekend voor.Er is een angst dat dit nu heel lang zal blijven aanhouden. De stress is duidelijk te proeven. Ongeduldig worden, maar dat helpt ze niet de situatie waar je in zit is van levensbelang.Ze kunnen hun baan niet meer uitvoeren. Sporten is er niet meer bij. Fitness en alles wat ze doen met andere mensen samen kan niet meer. Misschien ontslagen worden, daardoor geldproblemen. Veel onzekerheid begeleid hun als een schaduw om hun heen. De problemen lopen steeds meer op en de spanningen in de relatie, kinderen en familie ook. Waar moeten ze nu terecht voor hulp?Het is in deze dagen prachtig weer, maar men mag/kan er niet veel gebruik van maken. Niet wandelen, zwemmen, camping, vakantie alles gaat nu niet meer door.Deze vraag is voor iedereen hetzelfde, hoe gaat dit drama eindigen.Zoals de situatie nu voor hun is, moeten zij wel accepteren. Opeens is alles anders en heel veel onzekerheid en onbegrip is plotseling in hun leven.Dit komt je zeker bekend voor. Als je plots een hersenletsel hebt en je leven van het ene op het andere moment overhoopligt en soms voorgoed je leven heeft veranderd.

Dit is maar een klein deel van wat mensen met een hersenletsel ondergaan hoe hun leven veranderd is door N.A.H.Dan heb ik het niet over geestelijk en lichamelijk verlamd zijn.En alle onzichtbare beperkingen, waar de NAH-mens wel de rest van zijn leven mee zal moeten leven.Natuurlijk willen alle mensen hun leven terug zoals het was. Voor velen zal niets meer hetzelfde zijn zoals het ooit was. Hopelijk levert dit ook iets meer begrip op voor mensen met N.A.H.

Niet Aangeboren Hersenletsel…… Lieky van der Velden.

 

 

*  Column Lieky – Ja Potverdorie – Zondag 24 oktober 2021  

Potverdorie……………Het bezoek is de deur uit. Mijn hoofd is een en al chaos. Ik voel dat er geen info meer bij kan. Dat neem ik ook niet meer op. Bij veel bezoek spreken mensen door elkaar heen dat is vreselijk irritant en dat gaat met mij niet goed samen. Die drukte om mij heen kan ik niet goed verdragen. Het maakt mij onrustig. Is ook net alsof het geluid op de achtergrond steeds sterker en drukker wordt. Ik vergeet wat ik wilde zeggen. Ben heel snel afgeleid en dat stoort mij in een gesprek. Als achter of naast de persoon nog iets of iemand in beweging is dan ben ik mijn tekst kwijt. Als het bezoek weg is dan voel ik uren daarna nog steeds mijn verstoorde gevoel van onrust. Mijn hoofd/gedachten draaien overuren. Het geruis in mijn oor druist door mijn hoofd. Ik voel mij uitgeblust en doodmoe. Dan gaan we naar bed. Ik lig uren te draaien en te woelen. Mijn hoofd is nog steeds bezig met de gesprekken die allang achter de rug zijn.  Zonder dat ik er verder nog iets aan doe want ik ben doodmoe, wil niet meer denken maar toch blijft het erg onrustig in mijn hoofd en blijven mijn gedachten maar doormalen. Ik kan het niet stopzetten. Heel frustrerend. Ik ben in mijn bed hartstikke moe en lig maar te draaien. Het is nu half 3 in de nacht en ik slaap nog niet. Dus van ellende sta ik maar op. Ik zit nu beneden achter mijn laptop en schrijf mijn frustratie op. Ik weet nu al dat mijn aanstaande weekend zal bestaan uit onrust.

blz 93

Dit bericht en vele andere korte verhaaltjes die ik in mijn boek heb geschreven over mijn eigen ervaringen met NAH. Dit bericht vind je terug op blz 93 In mijn boek NAH Niet Aangeboren Hersenletsel, Het is niet altijd wat het lijkt. Het boek kan je bij mij  bestellen voor 10,00 en met verzendkosten samen  15,00 ik stuur het je per post op. mail mij liekyvandervelden@live.nl

 

 

*  Column Lieky – Controle hebben over mijn denken- zondag 10 oktober 2021

Controle hebben over mijn geest (denken) en lichaam.

Hoe doe ik dat. Je moet je volledig bewust zijn van het hier en nu. Wat denk ik, wat voel ik, en wat kan ik hieraan doen?Je moet je bewust worden van je geest; je denken, je lichaam en je energieën. Hoe moet je het aanpakken om jezelf weer in evenwicht te brengen en te leren focussen? Ik trainde mijzelf om bij mijn aandacht te zijn, wat denk ik en waar ben ik op dit moment mee bezig.Afwassen en strijken of breien en haken, zijn voorbeelden van bezigheden waar je de automatische piloot aan hebt. Dat werkt niet, want zo kunnen je gedachten alle kanten oprijzen, zonder controle wat je toelaat te denken. Dus niet doen. Blijf je focussen en met je gedachten erbij. Jij bent baas over je denken. Jij bent de denker. Je wordt als het ware je eigen observator. Kijk naar jezelf, door bewust te zijn van je denken, je doen en laten, ben je ook bewust van de keuzes die je maakt. Dat is controle hebben. Door deze oefeningen leer je ook bewust te relativeren, te ademen, te ontspannen en te mediteren. Je leert hiermee ook het accepteren van datgene dat er nu is. Stress en spanningen nemen af en rust en energie komt in de plaats. Zo heb ik geleerd controle te hebben en te houden over mijn gedachten en dat bevalt mij prima. Misschien ook iets voor jou? Probeer het uit.

 

 

*  Column Lieky – Naast zichtbare letsels – zondag 26 september 2021

Naast zichtbare letsels heeft het ook onzichtbare gevolgen. Oververmoeidheid en overbelast, nare herinneringen en negatieve gedachten kunnen daarnaast ook nog eens de overprikkelingen doen versterken. Dat heeft weer inpact op je dagelijkse leven want dat brengt je 3 stappen terug. Dagen van rust heb je nodig om bij te tanken. Meestal is het zo dat je niet eens af weet van restverschijnselen en overprikkelingen, omdat niemand het hierover heeft en het zo benoemd, dat komt meestal pas veel later tot uiting. Je kunt namelijk niet meer de zelfde persoon zijn die je hiervoor wel was. Voor jezelf is dat moeilijk te begrijpen, als jij jezelf niet meer terug kent in wie je ooit was. Je begrijpt het eerst zelf niet eens wat is je allemaal overkomen en hoe nu verder. Die hele bagage komt in een keer bij jou terecht. En voordat jij dit kan verwerken komt alweer iets anders op je af en overvalt je. Juist de angst voor het gevaar en de verwardheid belet je om heel bewust in te zien waar je op dat moment in het leven staat. Het wordt nooit meer hetzelfde maar wel anders.Dat “anders” is nog niet klaar. Het veranderd ook steeds weer. Komt het ooit klaar………..?

 

 

 

*  Column Lieky – Is het voor jou pas kortgeleden – Zondag 19 september 2021

Is het voor jou pas kortgeleden sinds jij Niet Aangeboren Hersenletsel hebt?

Ik draai al enkele jaren mee met mijn NAH. In de afgelopen jaren heb ik voor mijzelf uit moeten zoeken hoe kan ik hier het beste mee omgaan. Dit is wat ik je kan zeggen uit eigen ervaringen.Geef jezelf echt de tijd om nah te leren kennen. Dit is wel een andere wereld als waar jij voorheen in hebt geleefd .Want tijd en geduld  heb je nu echt nodig. Soms zal je verrast worden met gevoelens van twijfels, angsten, stress en onzekerheid die je misschien eerst niet had. Geef je een kans om jezelf opnieuw te leren ontdekken. Niet wie je was en wat je voor heen allemaal kon, maar wie ben je NU en wat kan jij Nu wel allemaal.Terug kijken is normaal. Maar blijf er niet te lang in hangen. Het zal je anders in een neerwaartse spiraal trekken. Omdat terug kijken niet helpt in het hier en nu.Het is een zoektocht naar jezelf en niet waar is die gene die ik ooit was en komt die nog terug, word ik weer wie ik ooit was? Nee, dat niet maar wel anders en dat anders is nog lang niet klaar en zal ook steeds veranderen.Het leven is veranderingen  en dat zal altijd zo blijven.Het verleden is voor goed voorbij en komt nooit niet meer terug.Maar de toekomst staat voor je deur en wijst je jou weg die je moet gaan. Jij bent de gene die dat pad moet bewandelen.Ik wens je sterkte op je pad in de zoektocht in het dagelijkse leven van nah. Niet aangeboren hersenletsel.

 

*  Column Lieky – Ik leerde door mijn grenzen – Zondag 19 september 2021

Ik leerde door mijn grenzen waar te nemen dat.……….je beter op afstand kan blijven van die grenzen. En zeker niet er overheen gaan. Om je grenzen te leren kennen moet je op je gevoel letten want je lichaam geeft aan waar je grens is. Enkele voorbeelden. Bij geen rem ga je over je grens, gevolg is beroerd voelen en gestresst raken.Als je voelt dat je bv jezelf MOET doorduwen om bezig te blijven waar je mee bezig bent, is daar een grens. Of, je voelt een raar gevoel in je hoofd. Een druk op je voorhoofd en je krijgt last van je ogen.Je wordt prikkelbaar, omdat je het waarschijnlijk toch nog wilt afmaken. Je raakt gestresst. Je lichaam zal je het gevoel aangeven, dit is niet goed voor mij hier MOET ik stoppen. STOP dan ook ga niet over je grenzen. Ik heb dit wel meegemaakt omdat ik niet wist dat dit aanwijzingen waren van een/mijn grens.Het is mogelijk om je grens op te zoeken. Maar doe dit heel bewust. Bewust aanvoelen wat doet het met mijn geest en lichaam, en wees alert. Het is een goed teken als je deze grens voelt.Zo kan je leren om wel je grens op te zoeken en steeds een beetje verder te gaan. Dan ben je bezig met verbeteringen. Maar het moet bewust gedaan worden, om inzicht te krijgen in jou ontwikkeling zonder jezelf te belasten.

Groetjes van Lieky van der Velden.

 

 

* Column Lieky – Eigen ervaringen loslaten – Zondag 12 september 2021

Eigen ervaringen loslaten

Ik heb uit verschillende eigen ervaringen moeten leren dat je denken en doen en laten het aller belangrijkste is in je leven. Dat beslist welke keuzes dat ik maak en dat bepaalt hoe ik met mijn leven omga. loslaten van mijn nare herinneringen vanuit mijn verleden, ging natuurlijk niet in een twee drie. Door bewust naar mijn situatie te kijken en te relativeren kon ik accepteren dat ik het verleden niet kan veranderen en dat het voor mij niet goed is om te blijven hangen in nare herinneringen over mijn ervaringen in het verleden. Blijven treuren over wat is mij overkomen is vechten tegen mijzelf. Dat wilde ik zeker niet.Ja toen ik dat besefte, ben ik dat gaan leren losgelaten. Door een andere manier van denken aan te leren hield ik mij vooral bezig met bewust te leven.

* Hoe heb ik het gedaan, hoe ben ik hiermee omgegaan: Opletten op mijn denken mijn doen en laten. Er gaat heel veel door mijn hoofd. Soms is het een chaos in mijn hoofd en gaan mijn gedachten alle kanten op. Ik moet daarom zelf gaan uitmaken waar wil ik aan denken.Zelf beslissen welke gedachten ik toelaat.Nare herinneringen geen aandacht meer geven, geen energie in steken om narigheid in leven te houden. Zo kon ik loslaten.Begrijpen is ook accepteren. Dan ben ik ook niet meer bezig met strijd maar met mijzelf te helpen verder te gaan met mijn situatie en mijn leven.Ik heb altijd uitgekeken naar verbetering. Hoe kan ik mijzelf verbeteren en verder ontwikkelen dan ik nu al bericht heb. Naar Nieuwe mogelijkheden kijken en toepassen. Nieuwe goeie gedachten vasthouden en negatieve gedacht te wijgeren en loslaten. Mijn gedachten en daden bewust kiezen.

 

*  Column Lieky – Soms voelen mensen zich ontroostbaar – Zondag 5 september 2021

Soms voelen mensen zich ontroostbaar. 

Weten zelf niet meer wat ze moeten doen. Dat ze verbitterd, verdrietig en ongelukkig zijn in het leven en al helemaal als er zo’n dag is, dat het lijkt alsof alles je tegen zit. Dat je geen kracht meer hebt om jezelf weer op te peppen, om bij elkaar te schrapen.Dat je het helemaal niet accepteren kan, hoe jouw situatie nu is zo als het is.Waar komen deze vervelende gevoelens vandaag en hoe kom je daar vanaf. Wat kan jij doen om dit te veranderen.Wat hier ontbreekt is zelfvertrouwen. Het kunnen vertrouwen op jezelf.Als jij geen zelfvertrouwen hebt, zal je bij iedere nare situatie al in elkaar zakken. Heb je dan geen fut om je gedachten om te turnen, zwak je nog meer af.Om daar uit op te krabbelen is niet makkelijk en kost veel energie.Energie heb je nodig om voor jezelf te zorgen. Jij moet er zelf zorg voor dragen dat jij het kan en wilt veranderen.Veranderingen beginnen altijd bij je denken. Jij bent de denker en niet van, ik kijk wat mijn denken denkt? Dat zijn ongecontroleerde gedachten die een loopje met je nemen.JIJ moet beslissen waar je aan zit te denken.Welke gedachten jij toelaat en welke gedachten niet goed voor je zijn, die moet je geen aandacht geven.Aandacht aan negativiteit geven is energie afgeven. Energie heeft kracht. Deze energie kan je dus ook om turnen dat de energie voor jou werkt. Ook voor jou is deze energie aanwezig als JIJ het de aandacht geeft en dat JIJ het ook aan jezelf wilt toelaten. Daar kan jijzelf wel voor zorgen. Dat leeft een stuk makkelijker. Ik zeg niet dat dit makkelijk is maar het is ook niet onmogelijk.

Ik wens je begrip en doorzettingsvermogen. 

Column Lieky – je bewust zijn – Zondag 15 augustus 2021

Je Bewust…Zijn over je overgevoeligheid. Het maakt je gevoeligheid niets uit waardoor je zo overgevoelig bent geworden. De vraag is hoe ga je hier mee om. Wat kan je voor jezelf doen.In de eerste plaats is aan je overgevoeligheid werken een training om op een andere manier naar jezelf en je eigen situatie in je leven te kijken. Bewust bezig zijn.In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Maar niet in het hier en NU.Veel mensen werken vaak onbewust op de automatische-pilot: Ook hebben ze dat zelf niet eens in de gaten.bv; afwassen, strijken, tandenpoetsen, traplopen, in de bus zitten, douchen, haren kammen, afwassen.En wat doet het met je? onbewust houd je weg om in het hier en nu te zijn.Bewust bezig zijn in het hier en nu, leert je om er echt te zijn tijdens het fietsen, eten en drinken, luisteren, enzo. Elke keer als je gedachten automatisch afdwalen en dat gebeurt vaker dan je nu denkt, ben je weg van jezelf. Jij verliest op zo’n momenten jezelf en de werkelijkheid.Het gaat niet goed met je als jij de werkelijkheid verliest. Dan dwaal je maar doelloos rond. Jij bent verdwaalt.Zorg dat je gefocust blijft zodat je weet wat je denkt, doet, voelt en ervaart. Jij bent de denker. Jij beslist waar je aan zit te denken. Jij bent de baas over je denken.Als jij rond dwaalt gaan ook je gedachten alle kanten . op zo’n momenten sta jij open voor alle indrukken van buitenaf. Dat is niet altijd prettig en kost jou energie als jij het niet kan verwerken.Jij moet er voor zorgen dat er geen ruimte over is om te dwalen.Zo houd jij de regie over je denken en dat er geen extra ruimte over is voor stress, negatieve gedachten, angst, piekeren en zorgen.Je kan je leven niet goed aan als je niet bewust verbonden bent met je leven.Denk hier eens over na. Je zult merken dat jij nog veel voor jezelf kan doen om je leven te verbeteren.Afwachten of het vanzelf wel beter zal gaan, heeft totaal geen voeding en geen kans van slagen. Waar je dan op zit te wachten is helemaal NIKS.Nee, na actie komt reactie. Dus kom in actie.

 

*   Column Lieky- Chaos in je hoofd – Zondag 8 augustus 2021

Chaos in je hoofd 

Heb je het moeilijk en krijg jij je gedachten niet op orde.Is het een chaos in je hoofd?Ik begrijp heel goed dat je daardoor van in de war kan raken.Soms zijn onze gedachten niet bij het geen waar je mee bezig bent. Dan nemen ze een loopje met ons.Of we blijven rondhangen in een spiraal gedachten. Een patroon die doorbroken moet en kan worden. Dat begint bij je denken.Ik heb dat ook gehad.Ik kan je vertellen hoe ik het heb gedaan om dit onder controle te krijgen.Er moest structuur in mijn leven komen. Ik moest er voor zorgen dat ik de baas over mijn denken werd.Dus leerde ik mij te focussen op het geen waar ik mee bezig was. Negatieve gedacht verbande ik en dwong mij aan iets anders te denken. Ik zocht geregeld de stilte op om rust te creëren in mijn gedacht.Ik maakte een lijstje van hetgeen die dag gedaan moest worden.En daar hield ik mij aan. Geen extra afspraken maken en extra bezoek. Ben met mijzelf bezig en focus mij op het geen die dag gedaan moet worden. Voordat ik ging slapen werden de lichten gedempt en geluiden uit. Luisteren naar de stilte zodat ik zelfs de stilte in mijn gevoelens mijn lichaam en mijngeest kan binnen laten.Medicijn voor lichaam, geest en ziel.Daarna naar bed. Maak geen lichten aan probeer zo veel als mogelijk in het donker te blijven. In bed proberen te voelen dat je gaat ontspannen. Voel hoe je lichaam zich overgeeft aan het matras en je dekbed je kussen. Voel je lekker rustig worden. Adem in door je neus en til 1-2-……en adem uit door je mond en voel je steeds meer ontspannen worden. Laat je in slaap vallen. Vroeg opstaan en eerst eens beginnen met stilte met rust.Voor mij was het vaker al voor 6 a 7 uur opstaan. Voorbereiden op de dag die komen gaat, voordat de rest van de familie aan het alledaagse leven gaat beginnen.Het hele ritueel begint van voor af aan. Focussen op het geen je bezig bent. Dwing je gedachten weg te blijven van negatieve gedachten. Roep je gedachten terug als ze afdwalen.Alles heeft tijd nodig maar juist ook oefeningen om tot succes te kunnen komen. Zo heb ik het gedaan. Probeer het uit.

Ik wens je sterkte en geduld.

Lieve groet van Lieky van der Velden.

 

 

*  Column Lieky – In jezelf geloven om het waar te maken – Zondag 25 juli 2021

In jezelf geloven

Om iets waar te maken moeten we er eerst zelf in geloven. Om ook voor anderen waar te worden, moeten ook zij erin geloven. En dat moet jij waar maken.

Je kunt niet verwachten dat iemand in jou gelooft als je niet eens in jezelf gelooft. Toch?

 

 

*  Column Lieky -Denk in oplossingen – Zondag 25 juli 2021

Denk in oplossingen

Bij een probleem of een hele moeilijke situatie dan hebben jij en ik de keuze; ga ik mee in het drama en maak ik het in gedachten nog groter òf denk ik gericht in oplossingen en mogelijkheden om het probleem snel een andere wending te geven? Aan mij de keus.

Ik heb ervoor gekozen om te zeggen en te denken: ‘het is wat het is en daarom ga ik daarmee aan de slag’. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen verdriet. Door hier bewust mee om te gaan help ik mijzelf om mezelf niet te verliezen. Zo kan ik blijven werken aan mijn eigen situatie.

Denken in oplossingen

Op het moment dat ik in oplossingen ga denken ben ik met een goeie start bezig. Zo houd ik voor mijzelf ook de controle over hoe ik ermee omga. Niets werkt zo verlammend als gedachten die rondjes blijven dwalen in je hoofd. Hier kweek je alleen maar angst mee. Het kost ook nog veel energie, die ik veel beter kan gebruiken om in actie te komen en daadwerkelijk iets aan mijn denkwijze te doen.

Wat kan mij en jou hierbij helpen. Bedenk dat de mensen waar je mee omgaat,  meer invloed op je hebben dan je in eerste instantie zou denken. Woorden, gedachten uitwisseling van informatie en energie en gedrag zijn allemaal beïnvloedbaar op jouw gestel. Jouw gedachten en je lichaam. Sommige mensen die jou negatief belasten, kosten jou energie. En energie die heb jij voor jezelf nodig. Daar moet je zuinig op zijn.

Maak er een gewoonte van om je te omringen met positief ingestelde mensen, zoek ze actief op. Hun energie zal ook jou energie voeden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met de ‘zeurpieten’, en ‘klagers’. Het brengt je niets en verlaagt jouw energie. Probeer altijd het gesprek een positieve wending te geven, lukt je dat niet? dan liever Wegwezen!

Bevrijd jezelf uit die sfeer. Het is dus aan jou de keuze. Denk in oplossingen. Ik wens je inzicht.

*  Column Lieky – herkenbaar voor jou -Zondag 18 juli 2021

*  Column Lieky – Bewust Leven Zondag 11 juli 2021

*  Column Lieky dyslexie Zondag 4 juli 2021

 

Herken je dit ook bij jou?

Overdrive zie je vooral vaak bij mensen die ook VOOR het letsel erg gedreven waren en pas stopten met iets als het ook echt goed of klaar was.Als dit bij jou zo was, dan zal je meer moeite hebben om jezelf af te remmen nu NA je hersenletsel. Dan zal je dit ook bekend voorkomen.Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Je moet je hersenen opnieuw opvoeden.Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

* Wat kun je aanpassen.

Probeer als je ergens bent of met iets bezig bent tussendoor, ook al lijk je nog niet moe, toch even pauze in te bouwen of de stilte op te zoeken om te bewust voelen hoe je er echt bij zit. Vaak als je de rust opzoekt, en even stil staat bij je gevoel, merk je dat je toch wel moe bent. Je geeft zo je hersenen ook al de gelegenheid om al wat te verwerken, waardoor de emmer iets leger wordt of in elk geval niet voller. Het moment dat de emmer overloopt, wordt daarmee iets uitgesteld.

* Voor de nacht

En voor het slapen gaan je hersenen rustig laten wennen aan de nacht, dus niets actiefs meer doen, kan het in slaap vallen mogelijk wat makkelijker maken. Schiet je iets te binnen dat je niet vergeten mag, schrijf het dan op. Zorg voor pen en papier in de buurt van je bed. Door de dag voldoende rustmomenten nemen, kan ook op slaap een gunstige invloed hebben, omdat ze dan niet eerst nog alles verwerken moeten.* 1 ding tegelijk en niet te lang.

Eigenlijk moet je er rekening mee houden dat je bij hersenletsel al te laat kunt zijn op het moment dat het signaaltje door komt. Wacht dus niet met rusten totdat je lichaam aangeeft rust nodig te hebben. Bouw structureel een pauze in.

 1. om na elk half uur inspanning, voor een kwartier ontspanning te zorgen. Omdat na dat half uur de concentratie afneemt en daardoor het vermogen om informatie op te nemen.
 2. * Even tellen

En wil je iets zeggen, tel dan even, het kan je helpen wanneer je geneigd bent er te snel iets “uit te floepen” en daardoor mensen wel eens kwetst. Door jezelf aan te leren om te tellen, geef je je hersenen de tijd om na te denken, je zelf de tijd om te voelen en zou je het wel zeggen of niet. Waarschijnlijk zal je het vaker laten zo als het is. Een kanttekening hierbij: Soms kan de zogenaamde rem stuk zijn en daardoor het besef van wat normaal gedrag is en wat niet.Ik hoop hiermee iets meer herkenning en erkenning te geven.

 

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Loket

Het nieuwe project wordt gelanceerd. “Digitaal Info Loket” 

Ik (Lieky) ben enkele maanden bezig geweest met alle voorbereidingen van dit “Nieuw Project.”

In de laatste 5 jaar heb ik 1 zondag in het jaar een Info Open Dag georganiseerd met 40 Standhouders met informatie voor verschillende doelgroepen. Januari 2020 was de laatste. Daarna kwam corona over de wereld heen en legde alles stil.Toen is bij mij het idee ontstaan om er een Digitaal-Info-Loket van te maken.Ik maakte daarvoor een Website aan, nodigde 40 Deelnemers uit om aan mijn nieuw project mee te doen..Het ‘Digitale Info Loket’ is in eerste instantie bedoeld, om mensen in contact te brengen met de hulpverlener.Met ‘hulpverlener’ doel ik op een ruim begrip.

Therapeuten zoals acupuncturisten, homeopaten, ervaringsdeskundigen voor hersenletsel, kanker, spirituele ontwikkeling, mindfulness, depressie, ouder en kind, overgevoeligheid, burn-out, algemene holistische geneeswijzen, gezinsbegeleiding, relatie en partners/mantelzorgers, autisme, angsten, lotgenoten nog vele anderen.

.Ga naar de website www.lotgenotencentrum.nl klik op;

ZOEK DEELNEMER. Je ziet een lijst van namen van alle hulpverleners die meedoen. Neem gerust contact met hun op, vragen zijn gratis.

.Dus lieve mensen. Wil jij aan jezelf werken? Heb je behoefte aan coaching of begeleiding? Loop je vast in je dagelijks leven? Voel je je niet helemaal happy? Wil je op zoek naar de “beste versie” van jezelf?

Met vriendelijke groet,

Lieky van der Velden

Info Lieky – polsbandjes – zondag 13 juni 2021

Info Lieky – polsbandjes

Deze polsbandjes “HERSENLETSEL (NAH) Heb ik samen met mijn zoon Roy ontworpen. Per polsbandje is € 1,00 met envelopje en postzegel is dat samen € 2,00 Heb jij ook interesse in een polsbandje ? Dat kan, schrijf mij even een berichtje dan geef ik je mijn bankgegevens en jij geeft mij jouw adres dan stuur ik ze naar je toe.

Mail adres:  liekyvandervelden@live.nl

pastedGraphic.png

WAAROM zo’n POLSBANDJE. Sommige mensen komen niet goed uit hun woorden en verwijzen even naar het bandje en mensen reageren daar op en hebben meer begrip. Of als men niet goed wordt en ze zien het bandje hebben ze eerder door wat er met je aan de hand is. Of als je  er juist graag over wilt praten wat er met je is, verwijs je naar je bandje als vanzelf zullen mensen op je reageren. Zijn maar enkele van vele voorbeelden. Het is ook een soort verbondenheid met lotgenoten.

Met vriendelijke groet van Lieky van der Velden

 

*  Column Lieky denk in oplossingen – Zondag 6 juni 2021

Een probleem of een hele moeilijke situatie dan hebben jij en ik de keuze; ga ik mee in het drama en maak ik het in gedachten nog groter òf denk ik gericht in oplossingen en mogelijkheden om het probleem snel een andere een wending te geven? Aan mij de keus. Ik heb ervoor gekozen om te zeggen en te denken: ‘het is wat het is en daarom ga ik daarmee aan de slag’. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen verdriet. Door hier bewust mee om te gaan help ik mijzelf om mezelf niet te verliezen. Zo kan ik blijven werken aan mijn eigen situatie.

Denken in oplossingen

Op het moment dat ik in oplossingen ga denken ben ik met een goeie start bezig. Zo houd ik voor mijzelf ook de controle over hoe ik ermee omga. Niets werkt zo verlammend als gedachten die rondjes blijven dwalen in je hoofd. Hier kweek je alleen maar angst mee. Het kost ook nog veel energie, die ik veel beter kan gebruiken om in actie te komen en daadwerkelijk iets aan mijn denkwijze te doen.

Wat kan mij en jou hierbij helpen. Bedenk dat

De mensen waar je mee omgaat,  meer invloed op je hebben dan je in eerste instantie zou denken. Woorden, gedachten uitwisseling van informatie en energie en gedrag zijn allemaal beïnvloedbaar op jouw gestel. Jouw gedachten en je lichaam. Sommige mensen die jou negatief belasten, kosten jou energie. En energie die heb jij voor jezelf nodig. Daar moet je zuinig op zijn.

Maak er een gewoonte van om je te omringen met positief ingestelde mensen, zoek ze actief op. Hun energie zal ook jou energie voeden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met de ‘zeurpieten’, en ‘klagers’. Het brengt je niets en verlaagt jouw energie. Probeer altijd het gesprek een positieve wending te geven, lukt je dat niet? dan liever Wegwezen! Bevrijd jezelf uit die sfeer. Het is dus aan jou de keuzen. Denk in oplossingen. Ik wens je inzicht.

 

* Column Lieky – Hersenletsel kan verschillende verstoringen geven zondag 30 mei 2021

Bij mensen met hersenletsel kunnen verschillende verstoringen zijn.Het zelfinzicht, kunnen niet voor zichzelf kiezen, inschattingen maken of invoelen en emoties tonen, dat kan verstoord zijn.Hier kunnen vreemde reacties uit ontstaan..Je bent dan veel meer op jezelf gericht.Dat is geen egoïsme, maar een hersenletsel.Bepaald gedrag van voor je letsel kan door hersenletsel doen versterken.

bv, geen rem meer.Meer emotioneel reageren.Afgekapt reageren.Of juist niet.Oververmoeid.Gevolgen zijn aandacht- en concentratie of overprikkeling. Overprikkelingen uitten zich op verschillende manieren.Sommigen worden bijvoorbeeld letterlijk ziek van te veel prikkels.Sommigen bij communicatie, afasie. Het emotionele gevolgen.De persoon onderschat zich zelf en word onderschat door anderen.Onbegrip komt door te weinig informatie. Dat levert weer frustratie op. Sommigen hebben een depressieve stemming. Angst aanvallen. Zijn onzeker en hebben last van een kort lontje.Sommige kunnen geen emoties laten zien nog voelen bv niet meer kunnen huilen. Geen tranen meer laten. Verdriet niet meer voelen. Anderen bv kunnen overmatig vrolijk zijn. Lachen spontaan en veel ook als er niets te lachen valt. Soms tot ergernis toe voor anderen.Sommige hebben zelf niet eens in de gaten dat hij/zij afglijdt naar geen control meer en geen rem. Het zou fijn zijn als er meer informatie bekend is over dit hersenletsel (leven) zodat er begrip is en elkaar kunnen helpen. Belangrijk is samen afspraken maken dat er bv je partner oplet en jou kan/mag waarschuwen van “let op” jij raakt overprikkeld. Voordat ze in een negatief patroon terecht komen. De partner kan het door info, inzicht, zien aankomen.Neem die waarschuwing ook aan van je partner laat je helpen alert te zijn op de tekens van je gedrag.Dat is met elkaar samen werken om hier beter mee om te gaan. Dat komt iedereen ten goede.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Succes. Groetjes van Lieky van der Velden

 

* Column Lieky: Coronatijd en NAH

Plotseling is alles anders. Dit komt je vast bekend voor?

Over de hele wereld beleven mensen wat het betekent als plotseling je leven op z’n kop staat. Het leven is niet meer wat het ooit was. Er is stilstand gekomen zonder dat ze hier zelf om gevraagd hebben. Het is hun opgelegd en niemand kan dit voor ze veranderen. Ze willen zo graag veel meer doen dan ze gewend zijn. Moeten zichzelf afremmen van al die haast wat eerst in hun leven van alledag aan de orde was is nu niets meer. Zij moeten nu doen wat ze niet gewend zijn, namelijk niets meer doen. Simpel omdat het niet meer kan.

Komt je vast wel bekend voor. Opgesloten zitten tussen 4 muren. Sommige alleen en sommige met hun kinderen die zonder vriendjes en niet mogen buiten spelen. die dit allemaal  niet begrijpen en zichzelf lastig zijn. Velen voelen zich beperkt en sommige zijn zelfs op de goedheid van andere mensen afhankelijk. Voelen nu onzekerheid en angst voor hun werk en hun sociaal leven. Kunnen de deur niet meer uit. Krijgen ook geen bezoek meer. Geen uitje meer en geen contact met andere mensen is mogelijk. Bij sommige slaat de eenzaamheid toe.Die mensen die wel buiten zijn bv; in een winkel maar plotseling in een hoestbui terecht komen, zullen de aandacht trekken van andere mensen en worden nu schuchter op een afstand bekeken alsof ze besmet zijn. Dan wordt een grote boog om ze gemaakt. Geen prettig gevoel hé?Komt je vast ook bekend voor.Er is een angst dat dit nu heel lang zal blijven aanhouden. De stress is duidelijk te proeven. Ongeduldig worden, maar dat helpt ze niet de situatie waar iedereen nu in zit is van levensbelang.Ze kunnen hun baan niet meer uitvoeren. Sporten is er niet meer bij. Fitness en alles wat ze doen met andere mensen samen kan niet meer. Misschien ontslagen worden, daardoor geldproblemen. Veel onzekerheid begeleid hun als een schaduw om hun heen. De problemen lopen steeds meer op en de spanningen in de relatie, kinderen en familie ook. Waar moeten ze nu terecht voor hulp?Het is in deze dagen prachtig weer, maar men mag/kan er niet veel gebruik van maken. Niet wandelen, zwemmen, camping, vakantie alles gaat nu niet meer door.Deze vraag is voor iedereen hetzelfde, hoe gaat dit drama eindigen.Zoals de situatie nu voor iedereen is, moeten zij wel accepteren. Opeens is alles anders en heel veel onzekerheid en onbegrip is plotseling in hun leven.Dit komt je zeker bekend voor.Ik heb een vraag, “Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, is het niet zo dat velen onder ons dit al meemaakte voordat de Corona virus uitbrak?”Als je plots een hersenletsel hebt en je leven van het ene op het andere moment overhoopligt en soms voorgoed je leven heeft veranderd. Dan voelt dit ook zoals hierboven beschreven staat, wat iedereen nu ook meer of minder voelt.Dit is maar een klein deel van wat mensen met een hersenletsel ondergaan hoe hun leven veranderd is door N.A.H. Dan heb ik het niet over geestelijk en lichamelijk verlamd zijn.En alle onzichtbare beperkingen, waar de NAH-mens wel de rest van zijn leven mee zal moeten leven.Mensen over de hele wereld voelen nu een beetje wat het betekent als je leven opeens op z’n kop staat. En niet meer kan zoals je gewend was om vrij te leven. Natuurlijk willen alle mensen hun leven terug zoals het was. Wij ook. Maar nu weten ze nog niet hoelang dit zal duren en welk impact het heeft in je toekomstig leven. Voor velen zal niets meer hetzelfde zijn zoals het ooit was.Niet Aangeboren Hersenletsel, herkend veel wat mensen over de hele wereld nu meemaken. Velen onder ons zitten al jaren in ditzelfde schuitje. Hopelijk levert dit ook iets meer begrip op voor mensen met N.A.H.

 

* Column Lieky – Nauwelijks begrip – Zondag 16 mei 2021

Sommigen storen zich eraan dat ze niet of nauwelijks begrepen worden door een ander. Soms komt dit door gebrek aan informatie. Informatie schept duidelijkheid en inzicht, en daardoor meer begrip. Vertel jij een ander niet wat er met jou aan de hand is, dan mag je eigenlijk ook niet verwachten dat die persoon jou begrijpt.Blijf vertellen hoe het met je gaat, zodat een ander op de hoogte is van jouw situatie. Denk hier eens over na. Je kunt op verschillende manieren jouw verhaal vertellen. Wanneer je informatie geeft, dan spreek je op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld over jouw emoties vertelt (klaagt). Vertel in het algemeen over een hersenletsel en restverschijnselen die onzichtbaar zijn voor iemand anders.Let maar eens op; spreek jij over hoe moeilijk het voor jou is en dat het een drama is, dan is de aandacht van de mensen snel over. Maar vertel jij om informatie te geven hoe het met je is en hoe jij hiermee omgaat, dan blijft de aandacht langer hangen.Je kunt bv. vertellen dat jij jouw leven nu moet aanpassen aan de beperkingen die je door de restverschijnselen hebt en hoe je dat doet. Dat je niet alles op een dag kan doen. Ook niet 2 dingen tegelijk. Dat je niet meer tegen drukte en lawaai kan.

Dat je soms slechte dagen hebt en alleen maar rust nodig hebt om bij te komen dat je anders over je grenzen gaat zodat je energie nergens te vinden is. En dat je de hele verdere dag en de dag erna sloom en futloos bent. En dat je soms betere dagen hebt. Dat je structuur in je leven nodig hebt; een goede dagstructuur en weekstructuur en structuur in al je activiteiten. Dat structuur in je dagelijkse leven je op gepaste afstand houdt van je grenzen. Dat je soms emotioneler dan anders bent en dat je elk moment in tranen kunt uitbarsten. Je verwardheid, je concentratieproblemen die je hebt en de vermoeidheid ook slopend voor je zijn. Dag in dag uit houdt het je bezig om de dag goed door te komen. Je weet nooit van te voren wat voor een dag het vandaag voor je zal zijn. Je kan gerust vertellen dat het moeilijk voor je is, maar vertel dit nadat je de informatie hebt opgenoemd over hoe jij je leven moet aanpassen aan je huidige situatie. Als die informatie er is, dan heb je steeds minder van die moeilijke vragen of situaties waar onbegrip de overhand heeft. Hoe meer jij vertelt over jezelf en hoe jij hiermee omgaat, hoe beter het ook voor die ander te begrijpen is. Daardoor wordt het makkelijker om met die restverschijnselen te leven. Dit bericht vind je terug op Blz 23 in mijn boek N.A.H. Niet Aangeboren Hersenletsel. bij mij te bestellen € 10,00 met verzendkosten samen € 15,00

Groet van Lieky Van der Velden

 

* Column Lieky – Kwetsbaar zijn – Zondag 9 mei 2021

Je kwetsbaar voelen en kwetsbaar opstellen, was niet mijn sterkste kant.Een strijd aan gaan met mijn lichaam en geest.Ja, ik heb mij ook in de steek gelaten gevoelt, door mijn lichaam zo ook door mijn geest. De kracht had mij verlaten. Het voelde ook echt verlaten, een vreselijk gevoel. Ik kon mijn lichaam niet meer vertrouwen want het voelde niet meer als van mij. Alsof ik het niet meer kon besturen. Ik heb gemerkt dat als mijn lichaam mij in de steek laat, dat het voor mijn gedachten heel lastig is om positief te blijven. Ik moest daar echt moeite voor doen, om overeind te blijven en niet in paniek te raken. Dat was net zo’n gevecht  als het gevecht tegen mijn ziekte.Ik moest wel bekennen, dat ik kwetsbaar was. Iets wat ik altijd in het verborgen heb weten te houden. Ik was gevuld met gevoelen en emoties die ik bijna niet aankon. Ik was niet gewent om het te laten zien, dat ik angstig was, verdrietig, twijfels had en zo zwak was dat ik het gevoel had dat ik mijzelf niet meer kon redden. Mijn lichaam was aan het opgeven. Dat voelde ik en onderging dit heel bewust. Maar dat durfde ik niet goed te laten zien. Het gaf een extra gevoel van zwakte. Zwakte tonen was niet mijn sterkste kant. Het besef, ik kan daar niets tegen doen kwam keihard binnen. Hier moet ik doorheen. Alleen, want ik moet het zelf doen maar wist niet precies hoe. Ook al staat mijn lieve man altijd voor mij klaar om alles wat mogelijk is voor mij te doen. Hij moest hulpeloos toezien hoe ik aan de afgrond stond en niet meer wist wat te doen. Een gruwelijke gedachten. Ik zag zijn angst en wanhoop in zijn ogen en zijn gezichtsuitdrukking.

Wat NU!?………

Ik wilde mij aan het leven vasthouden dat kon ik niet loslaten. Toen pas leerde ik, hoe sterk ik eigenlijk was in zware nood.Heel bewust ging ik zoeken naar oplossingen.Ik begreep dat ik moest beginnen in mijn gedachten want die waren het zwaarst getroffen. Gebombardeerd door negatieve gedachten moest ik mijzelf een weg verschaffen om beetje bij beetje lucht te krijgen en te zorgen voor licht in het donker.Om mij niet te laten misleiden door angsten en twijfels, sprak ik iedere dag mijn hersenen toe, “kom op help mij om mijzelf psychisch onder controle te houden”.

Iedere dag en door de dag door, sprak ik mijzelf toe. Ik dwong mij om niet alle gedachten toe te laten door er aandacht aan te besteden en bewust te kiezen om mij niet te laten misleiden maar mij te concentreren op dingen die ik graag zie, graag doe. Dat leid mij af. Ik zei vaak genoeg NEE tegen mijn gedachten. En ook JA tegen alles wat mij afleiden van onzekere nare gedachten. Wat mij hielp was. Te aanvaarden dat het is zoals het is. Te aanvaarden dat ik het zelf moet doen om veranderingen in mijn leven te brengen. Te aanvaarden dat ik het met overtuiging moet doen. Doorzetten en volhouden. Veel water drinken, zorgen dat ik uit mijn denken bleef. Niet kijken wat zijn mijn hersenen aan het denken. Dan dwong ik mijn gedachten te focussen op mijn voeten, dan waren mijn gedachten weg uit mijn hoofd. Ik voelde bewust mijn voeten op de grond, mijn hakken, mijn tenen. Als ik liep dwong ik mijn gedachten te voelen hoe het voelt aan mijn voeten, zolen en tenen. Voel ik mijn voeten in mijn schoenen of op blote voeten.

Oefenen en oefenen. Oefenen en oefenen. Ik besefte toen, hoe serieus ik dit nam, hoe meer kracht bij mij terug kwam. Alert zijn op mijn denken en doen en laten. Zo kreeg ik steeds meer controle over mijn gedachten terug. Al deze oefeningen zorgde ervoor dat ik in het hier en nu bleef. Bewust te zijn over waar ik mee bezig ben. Ik merkt dat ik daardoor helder kon denken daardoor andere beslissingen nam. Ik zocht vaker de stilte om mij heen. Het bracht mij meer rust. Rust in mijn gedachten en rust in mijn lichaam. Dat gaf mij steeds meer inzicht en begrip.

Ergens voelde ik dat ik op de juiste weg was. Gericht gefocust zijn, was het beste dat ik voor mij kon doen. Langzaam nam ik de regie terug. Mijn kracht voelde ik langzaam terug komen. Toen wist ik hoe sterk ik eigenlijk was als de nood groot was. Er was geen strijd meer, maar berusting. Nu mijn lichaam tot rust kwam kon het ook zijn genezingsproces beginnen. Nu gaat het goed met mij.Ik kan zeggen, het heeft mij sterker gemaakt. Dit was mijn weg geweest. Herken jij iets is mijn bericht?Heb je behoefte aan hulp? Ik ben er van overtuigd dat; Morele steun, coaching, inzicht, begrip  en spirituele leiding, horen te komen van iemand met levenservaringen.

Ik heb een Digitaal Info Loket aangemaakt op de website  www.lotgenotencentrum.nl Bij de link OPZOEK DEELNEMERS vind je hulpverleners die bereid zijn je te woord te staan en te helpen. Zoek in de lijst de naam van de persoon waar jij mee in contact wil komen. Vragen om antwoorden zijn gratis. Heb je vragen aan mij dat kan ook mail naar liekyvandervelden@live.nl

 

 

*  Column Lieky – Mijn herseninfarct – Zondag 18 april 2021

Stukje uit mijn dagboek. 2012/2013

Mijn naam is Lieky van der Velden.

Dit is mijn verhaal.

Zo is het met mij gegaan na mijn herseninfarct. ik werd midden in de nacht wakker en voelde mij ernstig ziek ik dacht aan de griep. ik wilde mijn bed uitstoppen doch mijn arm en been werkte niet meer mee. mijn mond was scheef en mijn stem klonk niet meer hetzelfde. Ik kreeg in het ziekenhuis te horen, “Mevrouw u heeft een herseninfarct gehad. Verwart bleef ik achter op een zaal met nog 10 verschillende patiënten. Met 5 verschillende pilletjes mocht ik naar huis. Geen nazorg geen revalidatie en ik wist niet dat ik dat nodig had. Ik was verward en had geen ervaring met de gevolgen van hersenletsel. Alles was voor mij een nieuwe ervaring waar ik niets vanaf wist. Thuis zat ik in een stoel en bleef zitten omdat ik niet wist wat te doen. Meer en meer ging ik mij aan mezelf ergeren, omdat ik mij totaal anders voelde. Vroeg mij af wat ik fout deed. Zo was ik niet en dit vond ik maar niks. Moeheid is meer dan lastig maar de verwardheid en niet goed kunnen denken en begrijpen wat is gebeurt, maakte mij opstandig. Dat bracht mij steeds weer in een neerwaartse spiraal.Het ‘gewoon’ doen, koste moeite. Ik moest nadenken bij alles wat ik deed.

Concentratie kost energie de was de hele dag door.  Niet te vergeten dat mijn hersenen die beschadigd zijn en dus minder aankunnen dan voorheen. Vermoeidheid bleef mij begeleiden. Soms vergat ik dat ik niet goed meer kon lopen. Zonder er aan te denken stond ik op uit mijn stoel en lag tijd van niets weer op de grond. Ooh jaa, dat gaat niet goed meer. Vanaf mijn verblijf in het ziekenhuis wist ik een ding zeker. Mijn hersenen moest ik weer in verbinding brengen met mijn lichaam die niet goed meer functioneerde. Ik was er van overtuigd dat dit belangrijk was en dat ik dit voor mijzelf moest doen. Zo begon ik meteen met oefenen om mijn hersenen weer in verbinding moest brengen met mijn lichaam. Ik dwong mijzelf steeds mijn gedachten bewust te richten op mijn voeten. Heel geconcentreerd lopen, hak, zool, tenen. Constant liep ik in het ziekenhuis door de zaal en de gang op en af.  Heel bewust en gefocust op mijn voeten. Helemaal in mij op te nemen en te voelen, anders begrijpen mijn hersenen dat niet. dat dacht ik erover .Hak, zool, tenen.

Ik moet mijn hersenen in verbinden blijven brengen met mijn voeten die moeten weer samen werken. Het kan niet zonder. Dus ik bleef lopen en lopen en lopen. Een heel vermoeiende tijd. Mijn batterij van energie liep sneller leeg dan normaal, het duurde ook langer om weer op te laden. De andere morgen opstaan soms zonder een goeie nachtrust, maar dan moest ik nog aan mijn dag beginnen. Terwijl ik mij nog steeds verwart voelde, wist ik eigenlijk wel dat ik mijn hersenen moest resetten. Die verwardheid gaf mij niet veel terug.Dapper zocht ik verder naar informatie en antwoorden. Ik herinnerde mij van vroeger dat ik bij verwarde en negatie gedachten, mij moest concentreren op mijn denken om de baas te zijn over mijn gedachten. Ik herinnerde mij om aan mijzelf te werken.Dus ik dacht, ik moet mijn hersenen laten weten dat het steeds beter met mij gaat. Anders blijven die verwart. Daar was ik van overtuigd. Dus ik begon mijzelf te helpen.

Om mijn gedachten op orde te krijgen, zei ik iedere dag wel 10 keer achter elkaar dit zinnetje op.“Iedere dag gaat het met mij in alle opzichten, steeds beter en beter en beter”. Ik riep mijn gedachten steeds terug als deze dwalende waren. Ik dacht inplaats aan negatieve gedachten aan bloemen en vulde mijn hoofd met wit zonnen licht.Ik wist dat ik heel overtuigend moest zijn om resultaat te kunnen boeken. En volhouden met oefenen tot dat ik merkte dit werkt goed.ik wist het uit mijn verleden dat het zo werkt om mijzelf te helpen.Mijn gedachten kreeg ik zo op orde. Mijn lichaam begon steeds meer naar mij te luisteren. Het gaat langzaam maar daar stoorde ik mij niet aan. Ik keek naar resultaten die er varen. Dat gaf mij moed en vertrouwen in mijzelf dat het goed komt. Langzaam ging het geestelijk en lichamelijk steeds beter en beter met mij.Ik heb veel geleerd en aangepast aan het leven dat ik nu leef. Ik ben mij meer bewust van mijn denken mijn doen en laten en mijn verbeteringen. Nu gaat het goed met mij. Ik heb mijzelf willen verbeteren en dat is mij aardig gelukt. Ik heb enkele maanden na mijn herseninfarct in 2012  een besloten Facebook pagina aangemaakt. Hersenletsel NAH Restverschijnselen.

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Loket

* Column Lieky – Veranderingen maken Zondag 11 april 2021

 

Het denken en het blijven denken die ons beïnvloeden en belasten.

Ga zorgvuldig om met overmatig denken. Gedachten werken voor je maar gedachten werken ook tegen je. Door continu herhalen van de zelfde gedachten en hetzelfde gedrag dat vormt een patroon.Dat patroon kan lelijk zijn of opbloeiend zijn.Misschien vraag jij je af waarom zou je je manier van denken veranderen? Denk hier eens over na, als je last hebt van onzekerheid, ontevreden zijn, ongelukkig voelen, spanning, stress dan ligt dat meestal in je denken gegraveerd. Wat brengt het je dan? Wat heeft het je gebracht Wil je hier tevreden mee zijn? Dan is dat OK ieder zijn eigen keus. Alleen door je te trainen om bewust te kiezen voor andere gedachten kan jij dit patroon doorbreken.Wil je veranderen, wil jij je beter voelen, verander je denken je keuzen je doen en laten en je gedacht in je dagelijkse leven. Wat jij denkt over jezelf zal zich ook uiten in je gevoel je gemoedstoestand. Jij wordt bevestigd in het geen jij over jezelf denkt. En zo zal jij je ook voelen en gedragen en uitstralen.Het een kan niet zonder het ander functioneren.Het moet een bewusten samen werking zijn die jij moet inbrengen.Begrijp je dat jij je zelf geprogrammeerd hebt en soms de automatische piloot hebt aan staan.Dan maak jij zelf dus geen keuzen meer. Je blijft hangen in gedachten die jij gemaakt hebt.Versterkt je bewustzijn je training door steeds meer te blijven leren en ontwikkelen. Ontwikkelingen in je leven is eigenlijk noodzakelijk, omdat het leven veranderlijk is en zal ook altijd zo blijven. Het is juist goed om met veranderingen mee te gaan. Mee te groeien. Verbeteringen aanbrengen. Andere gedachten en andere gewoontes aan te wenden.Je zou kunnen beginnen met je zinnen te veranderen. Je zinnen en je gedachten.Een positief alternatief in je gedachten inweven.Als jij steeds denkt en zegt “Ik kan het niet”Dan kan je het ook niet.Een positief alternatief is: Ik ga het leren. Zo ook, “Het is zo verschrikkelijk” Een positief alternatief is; Ik ga het veranderen.Als het maar niet mis gaat of het lukt toch niet of ik weet het niet.Een positief alternatief is: Kijk hoe ver ben je al gekomen. Door gaan met trainen je zal uiteindelijk resultaat boeken.Kijk eens wat ben je aan het scheppen, als jij gaat omdenken.Stoppen met negatief denken en negatieve uitspraken dan ga je dat omzetten in positief. Kijk niet uit naar anderen en heb geen verwachtingen naar anderen. Jij bent de persoon die dit voor zichzelf moet doen. Als jij het niet voor jezelf doet waarom  zou iemand anders dit voor je doen. Als jij geen daadkracht en inzet laat zien waarom zou een ander dit voor jou doen. Als jij geen zelfrespect laat zien waarom zou een ander dit wel in je zien.

Als jij jouw probleem bij iemand anders neerlegt dan kan jij je eigen probleem ook  niet oplossen.Jij moet het zelf doen er is niemand anders die dit voor jou kan doen.Heb liefde voor jezelf en neem het voor jezelf op.Hoe meer jij voor jezelf doet en zelf beslist, zelf de verantwoording neemt over jouw situatie hoe meer kracht dat jij over jezelf afroept.Zo zal je tot de ontdekking komen dat je meer aankan en sterker bent dan je ooit over jezelf dacht. Gedachten hebben krachten. Ik wens je inzicht en kracht. Groet van Lieky van der Velden.

 

*  Column Lieky – NaZorg zondag 21 maart 2021

Nazorg. De NA – zorg.

Het is helemaal niet over NA, wat je is overkomen.Na-Zorg, nadat je uit het ziekenhuis komt of na een therapie of gesprek. Je komt thuis te zitten zonder een bijsluiter of een gebruiksaanwijzing die je verteld, wat nu?Dit treft verschillen personen en doelgroepen, die met ziekte te maken hebben. Hersenletsel, Burn-Out, Kanker, Depressies, Whiplash, chronische ziektes zo ook een echtscheiding, je eigen IK. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Levend Verlies, is het verlies van het levens  dat je eerst leefde en je nu niet meer hebt. Ik denk dat dit voor velen onder ons herkenbaar is. Het is niet meer zoals het eerst was. Verandering hebben zich in je leven opgedrongen, waar jij niet om hebt gevraagd.

Na-zorg.

Rouwen wordt vanzelf in werking gezet. Ook al heeft de persoon zelf dat niet meteen in de gaten. Het heeft voor ieder persoon tijd nodig dit te verwerken. Rouwen en verweken is hiermee leren om gaan. Je bent niet meer de persoon die je ooit was. Jij en je naasten worden hier wel dagelijks mee geconfronteerd.

Na-zorg.

Sommige kunnen of willen niet accepteren, hoe het leven er nu voor jou uitziet. Ze  blijven achter zich kijken en zoeken naar de oude IK en het oude leven. Helaas, het komt niet meer terug zoals het eens was. Maar wel anders en dat anders is nog niet klaar. Daar kan aan gewerkt worden.

Na-zorg.

Werken aan jezelf, je omstandigheden en je dagelijkse leven.Misschien ben je bang, voor het onbekende.Misschien wil je ook helemaal niet veranderen.Blijft over, blijven zitten in het geen dat je niet verder helpt, of je neemt andere stappen om te veranderen.Begin bij jezelf.Het is makkelijker jezelf te veranderen dan iemand anders.Het leven is veranderlijk en zal ook altijd veranderlijk zijn.Leer je opnieuw kennen en help jezelf te begrijpen hoe je het beste met jezelf en je eigen situatie moet omgaan.

Na-zorg.

Rouwen hoef je niet je leven lang met je mee te dragen. Het is een ervaring uit het verleden, die je een plaats moet geven in het verleden, daar hoort het thuis, om meer ruimte, inzicht en mogelijkheden vrij te maken te maken in het heden.

Je hoeft het niet alleen te doen.

DE NA-ZORG.

Ik heb voor deze mogelijkheden een Digitaal Info Loket aangemaakt. Waar je gebruik van kan maken. Mocht het zijn dat jij hier meer over wilt weten of er hulp bij nodig hebt. Dan is dat mogelijk. Er zijn z’n 40 deelnemers/hulpverleners  die meedoen.

KIJK op www.lotgenotencentrum.nl  klik op OPZOEK DEELNEMERS en maak een keuze bij die naam  die jouw deze hulp kan aanreiken. Neem gerust contact  met de gewenste persoon op en stel je vraag. Vragen en antwoorden zijn gratis.

Ik wens je heel veel succes.

Groet van Lieky van der Velden

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Info Loket

*  Column Lieky – Pad van ontwikkeling – Zondag 14 maart 2021

 

 

Zelfontwikkeling.

Gevoelens van onzekerheid worden opgewekt door onze wijze van denken. Wanneer we onze gedachten voortdurend richten op sombere verwachtingen die kunnen gebeuren, zal het gevolg zijn dat we ons steeds onzekerder gaan voelen.Bij onzeker voelen horen weer andere emotie’s en nare gevoelens. Soms zijn je gedachten erger dan in werkelijk gebeurt. Gebrek aan zelfvertrouwen is blijkbaar een van de grote problemen die de mensheid plagen. Mensen die innerlijk bang zijn. Die tegen het leven van alle dag opzien, lijden aan een diep gevoel van ontoereikendheid en onzekerheid, zodat zij aan hun eigen krachten gaan twijfelen. Dat maakt je niet sterker maar juist zwakker. Dat veroorzaakt weer dat je van binnen uit  wantrouwt  om verantwoordelijkheid te dragen, of kansen waar te nemen. Niet geloven in jezelf en wantrouwen je eigen kunnen van zelfstandig zijn. Daarom proberen ze tevreden te zijn met iets minder dan waartoe ze instaat zijn.Ben je dan slachtoffer van je eigen gedachten? Ja Wachten op misschien een makkelijke manier heeft geen zin. We willen natuurlijk allemaal geluk hebben. Geen stress, plezierig werk, een goede relatie, anderen beter begrijpen, geen ergernissen, etc..Er bestaat maar 1 iemand die dit voor jou kan veranderen en dat ben jijzelf. Het kost je inspanning en doorzettingsvermogen, dat zeker en ook geduld.Verander je gedachten dan verandert je houding, je uitstraling en ook je kijk op je leven. Schep dus positieve gedachten, kweek moed, en vertrouwen.

Ik wens je veel succes.

Groet, Lieky Van der Velden

 

Mijn vader is dement.

Enkele dingen begrijp ik heel goed hoe dat bij hem zo voelt. De verwarring en angst het niet begrijpen wat er allemaal om hem heen gebeurt. Het vergeten en niet goed weten. De onzekerheid en onwetendheid hoe nu verder heeft hij ook. Ik herken heel goed. Ik heb namelijk in 2012 een herseninfarct gehad. Toen had ik ook deze gevoelens.Dit

Dit gedicht heb ik voor en over mijn vader geschreven.

Mijn vader was 98 jaren. Hij wilde zo graag de 100 wel halen.

Het is niet leuk, zegt hij tegen mij. Ik ben zo alleen. Wat is er toch met mij?

Dan kijkt hij om zich heen verward, eenzaam en alleen.

Hij denkt niet meer na over zijn verleden leven.

Hoe hij heeft geleefd bestaat voor hem niet meer,

De toekomst ook al niet meer.

Hij begrijpt zichzelf en zijn eigen leven niet.

Morgens staat hij op, maar weet niet meer waarom.

Soms zit hij stilletjes op de bank, uren lang naar buiten te staren of zomaar in het niets te dromen.

Hij vergeet ook weer dat ik voor hem gekomen ben.

Ik vraag mij af, doet hem dat wel iets dat ik speciaal voor hem ben gekomen.

In de enkele uren dat ik bij hem ben, verteld hij mij hetzelfde verhaal, wel 5 keer.

Dan doe ik alsof ik het hoor voor de eerste keer.

Soms klopt niets meer van zijn verhaal,

ook dat weet hij dan niet meer.

Als hij beseft dat hij dingen vergeet en niet begrijpt waarom hij dit moet beleven,

zie ik de twijfels, angst en verdriet in zijn ogen en zijn oude smalle handen beven.

Voor hem is iedere dag een gevecht.

Een strijd om erbij te zijn en te blijven.

Vooral de vrijheid wil hij behouden.

Dat hoorde toch bij hem, hij heeft er zoveel van gehouden.

Hij wil niet dat dit gebeurt, zijn leven is nog maar een sleur.

De deur van het leven is voor hem op een kier gegaan.

Bang om te leven en bang om dood te gaan.

Ik leg een arm om hem heen,

dan voelt hij zich even niet zo alleen.

Het is stil om hem heen.

Hij weet niet meer waarvoor en waarheen.

Ik zie wel hij is bij mij, maar hij is ook ver heen.

Hij kent MIJ niet meer,

en Hij is MIJN vader niet meer.

Maar iemand die verwart is en ook alleen.

Hij vergeet telkens weer, dat wij zijn kinderen voor hem zorgen.

Ik moet nu weer gaan Pa.

Tot morgen, er is altijd iemand die u komt verzorgen.

Blijft over, 98 jaren,

eenzaam en alleen in zijn laatste dagen op naar de 100 jaren.

Voor hem is zijn oordeel al geveld.

Meneer van der Velden u bent DEMENT !!

Pa, is niet meer. Hij is 99 jaar geworden.

Geschreven door zijn jongste dochter, Lieky Van der Velden

 

 

*  Column Lieky: Geen bijsluiter

*  Column Lieky- Overgevoelig zijn is geen ziekte – mogelijkheden voor hulp Zondag 28 februari 2021

*   Column Lieky – Terugkijken naar hoe het leven eerst was Zondag 14 februari 2021

*  Column Lieky – omdat jij hersenletsel hebt – Zondag 31 januari 2021

*  Column van Lieky – Investeren in tijd – Zondag 10 januari 2021

*  Column van Lieky – Het leven een positieve draai geven

 

Bewust worden van je eigen IK.

Jezelf leren kennen. Wees nieuwsgierig naar jezelf. Naar je ontwikkelingen en mogelijkheden.

Dan ben je geen egoïst, maar iemand die aan zichzelf wilt werken om zijn situatie en zijn leven te verbeteren. Wat heb je daarbij nodig? 

Bewust worden van je eigen IK. 

Jezelf leren kennen is bewust worden van;

je doen en laten,

je denken, voelen

en je handelen.

Vanuit je innerlijk leven ontstaat een innerlijke groei en ontwikkeling.

Zich bewust zijn dat je leeft is al een goeie stap in de richting van de vraag wil jij je verder ontwikkelen of wil je het laten zoals het is?

Je hersenletsel is wat het is en waarschijnlijk ook niet veel meer aan te doen.

Maar, je denken jou gedrag en vooruitgang in je eigen ontwikkeling proces is wel mogelijk aan te werken. Dat geeft je vooruitgang.

Vooruitgang in je geest en lichaam.

Of jij hiervoor open staan dat bepaald ieder mens voor zichzelf. Wij hebben allemaal een vrije keuze om veranderingen in je leven toe te laten of te laten zoals het is.

Om je bewust te zijn dat jij met je ontwikkeling en je leven bezig bent, heb je rust nodig in je hoofd je geest om je lichaam in evenwicht te houden.

Rust. Acceptatie. Overzicht, inzicht en begrip.

Zonder oordeel te kijken naar emoties jou overgevoeligheid.

Onderscheid maken in wat je voelt.

Jezelf te beschermen tegen alle negatieve invloeden van buitenaf.

Dat is te leren en je begint bij rust hebben in je hoofd en je lichaam.

Heel bewust in je lichaam in je eigen energie te blijven. Dat leeft een stuk makkelijker.

Dat is  INVESTEREN in JEZELF !!

Ik wens je wijsheid toe en inzicht in jouw leven.

Groet van Lieky van der Velden

 

*  Column van Lieky – Overbelast raken – Zondag 22 november 2020

Overbelast raken.

Over de streep gaan van doorgaan en doorgaan, terwijl moeheid aangeeft dat dit niet goed voor je is. Sterker nog schadelijk, kan zijn om in een cirkel terecht te komen die een neerwaartse spiraal effect heeft. Zo blijft het moeilijk voor je. Zo straf jij jezelf in je eigen leven en dat is een stuk moeilijker in de strijd die je al voelt om met je situatie om te gaan. Dan is ook accepteren nog ver weg van je.Soms kan het jaren duren dat je maar blijft doorgaan en doorgaan terwijl je weet het is niet goed zoals het nu gaat. Terwijl je weet, ik moet het anders doen.

Wil je veranderingen in je leven brengen, begin dan bij jezelf. Als je merkt dat het niet lekker loopt zoals het nu is, verander je denken in je doen en laten, dan ga je andere keuzes maken en dan verandert je situatie en je leven.

 Probeer eens een andere weg dan die je tot nu toe gegaan bent. Bv, meer rust nemen, vaker nee zeggen tegen jezelf en anderen. Stop met doemdenken, voedt je gedachten met rustige (positieve) gedachten.

Kijk naar wat je wel kan en wat je kan verbeteren. Blijf niet op de bank hangen maar zorg voor bezigheden. Ruim op je kasten, je huishouden en je gedachten.

Gooi alle eruit die je niet helpen met de veranderingen die mogelijk zijn.

Hou je bezig met leuke dingen. Praat jezelf aan dat het iedere dag in alle opzichten steeds beter en beter met je gaat.

 Probeer het eens uit. Maar houd vol met proberen want het heeft tijd nodig om te veranderen. Vergeet niet, niets doen gebeurt ook niets.

 Durf veranderingen in je leven te brengen dan kan acceptatie je leven verzachten.

Ik wens je inzicht, geduld en succes. Lieve groet van Lieky Van der Velden.

 

Balans tussen lichaam en geest zelf zoeken is lastig. Ik was een druk bijtje en was gewend om maar altijd door te gaan, kon wel 10 dingen tegelijk doen. Nu niet meer. Helaas. En dan is het lastig om ineens wel naar mijn lichaam te luisteren of om op voorhand rust in te bouwen. Later leerde ik naar seintjes te luisteren. Zo heb ik het een en ander moeten leren en aanpassen.

Zeker in het begin is het moeilijk om goed naar je lichaam te luisteren of te begrijpen wat het je vertelt en om verbanden te leggen tussen activiteiten/prikkels en dat wat je voelt. Ik voelde vaker dat mijn hersenen overactief en overbelast waren. Ik kon mijn gedachten ook niet stoppen. De hele nacht gaat dat door. Nu zo veel jaren verder heb ik “Het Knopje” van Stop nog steeds niet gevonden. Dus mijn hersenen maken soms overuren.

 Voorheen kreeg ik ook wel een seintje om eventjes pauze te nemen, maar soms was even pauze nemen vaak niet meer genoeg. Vooral omdat het seintje soms later komt, dan heb je het niet meteen door. Tja, dan is het toch weer zonodig dat je de rust weer terug neemt en langzaam aan weer verder gaat.

Soms gaat mij iets makkelijk af, maar een andere keer weer niet. Dat komt onder andere omdat de ene keer er toch meer prikkels zijn of aan vooraf gingen dan de andere keer. De omstandigheden kunnen ook verschillen.

Ik leerde door mijn oplettendheid, naar die seintjes die binnen kwamen te luisteren. Deze nam ik wel serieus want een terugval wilde ik natuurlijk niet meer meemaken. Want dat is het 2 stappen vooruit en 5 terug.

* Te moe om te slapen en te moe om op te staan.

Je hersenen blijven doorgaan ook in de nacht. Waarschijnlijk heb je te veel gedaan die dag of dagen daarvoor die te veel prikkels hebben gehad. Je hersenen zijn overbelast.

* Balans

Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren. Leer je in dagdelen te denken en te organiseren. Dat is rustiger want 2 dingen op een dag is te veel.

Breng jezelf in balans.

 • Stilte
 • Voor mij heeft stilte het meest geholpen. in stilte kan ik mij beter ontspannen, concentreren, evalueren, omdenken, onthouden, de rust bewaren, nadenken en rust vinden. Dat doet mij heel goed. Van daaruit kan ik meer bereiken ben ik actiever en kan beter functioneren.
 • Dat is mijn medicijn. De balans tussen lichaam en geest.

Groetjes van Lieky

 

 

*   Column van Lieky : de eerste tijd van je hersenletsel (zondag 13 september)

De eerste tijd van je hersenletsel ben je in de war. Wat is mij overkomen.

Je hebt meer rust nodig en die moet je ook toe laten. Na een tijd:

je merkt verbeteringen. dan wil je wel verder dan je bent. Jij gaat ook steeds iets verder.

Dan komt de tijd dat je gaat mee doen aan te veel ondernemen.

En dan ga je steeds merken, zo werkt het toch niet.

Je hebt dan het gevoel je komt niet verder vooruit. Maar dat is wel wat jij wilt.

Je raakt gefrustreerd en teleurgesteld in je vorderingen.

Je hebt er genoeg van en wil nu dat het overgaat.

Maar zo werkt het niet.

Het is ook zo dat er in de eerste tijd veranderingen zijn en verbeteringen. later veranderen die veranderingen weer. Je kijkt natuurlijk steeds meer uit naar verbeteringen en dan gaat je opvallen dat er andere dingen zijn bijgekomen. Dat is de meeste herkenning voor ons lotgenoten.

Jij gaat steeds meer opmerken. bv. Dat er kleine terugvallen zijn, waarvan jij had gedacht die zijn over en weg. Maar bij moeheid treden die weer op.En omdat je steeds meer gaat doen, ben je ook weer vaker moe terwijl jij dat niet wilt.Dat je dingen uit de handen vallen en dat komt omdat we toch stilletjes steeds iets sneller zijn geworden, richting het oude patroon. Maar die ligt in deuk.Nu is het leren om tussen de regels door jouw beperkingen steeds beter te leren kennen.Ontdekken, noteren en doorgaan. Maar rust en aanpassen zal altijd bij je dagelijkse leven erbij horen.Als jij beseft dat het nooit meer wordt zoals het was en weet dat jij jouw beperkingen beter serieus kan nemen en jij je moet aanpassen, leeft het een stuk makkelijker.Hou het voor jezelf eens in de gaten zodat je sneller de symptomen herkend.Jij kan je dan ook sneller in evenwicht brengen. Probeer het eens uit.

Ik wens je succes. Lieky Van der Velden.

 

Het Denken en Het blijven denken die ons beïnvloeden en belasten.

Ga zorgvuldig om met overmatig denken. Gedachten werken voor je maar gedachten werken ook tegen je.Door continu herhalen van de zelfde gedachten en hetzelfde gedrag dat vormt een patroon.Dat patroon kan lelijk zijn of opbloeiend zijn.Misschien vraag jij je af waarom zou je je manier van denken veranderen? Denk hier eens over na, als je last hebt van onzekerheid, ontevreden zijn, ongelukkig voelen, spanning, stress dan ligt dat meestal in je denken gegraveerd. Wat brengt het je dan? Wat heeft het je gebracht Wil je hier tevreden mee zijn? Dan is dat OK ieder zijn eigen keus.Alleen door je te trainen om bewust te kiezen voor andere gedachten kan jij dit patroon doorbreken.Wil je veranderen, wil jij je beter voelen, verander je denken je keuzen je doen en laten en je gedacht in je dagelijkse leven.

 Wat jij denkt over jezelf zal zich ook uiten in je gevoel je gemoedstoestand. Jij wordt bevestigd in het geen jij over jezelf denkt. En zo zal jij je ook voelen en gedragen en uitstralen. Het een kan niet zonder het ander functioneren. Het moet een bewusten samen werking zijn die jij moet inbrengen. Begrijp je dat jij je zelf geprogrammeerd hebt en soms de automatische stand hebt aan staan? Dan maak jij zelf dus geen keuzen meer. Je blijft hangen in gedachten die jij gemaakt hebt. Versterkt je bewustzijn je training door steeds meer te blijven leren en ontwikkelen. Ontwikkelingen in je leven is eigenlijk noodzakelijk, omdat het leven veranderlijk is en zal ook altijd zo blijven. Het is juist goed om met veranderingen mee te gaan. Mee te groeien. Verbeteringen aanbrengen. Andere gedachten en andere gewoontes aan te wennen. Je zou kunnen beginnen met je zinnen te veranderen. Je zinnen en je gedachten. Een positief alternatief inweven.Als jij steeds denkt en zegt “Ik kan het niet”Dan kan je het ook niet.Een positief alternatief is: Ik ga het leren.Zo ook, “Het is zo verschrikkelijk”Een positief alternatief is; Ik ga het veranderen.Als het maar niet mis gaat of het lukt toch niet of ik weet het niet.Een positief alternatief is: Kijk hoe ver ben je al gekomen. Door gaan met trainen je zal uiteindelijk resultaat boeken.Kijk eens wat ben je aan het scheppen, als jij gaat omdenken. Stoppen met negatief denken en negatieve uitspraken dan ga je dat omzetten in positief. Kijk niet uit naar anderen en heb geen verwachtingen naar anderen. Jij bent de persoon die dit voor zichzelf moet doen. Als jij het niet voor jezelf doet waarom  zou iemand anders dit voor je doen. Als jij geen daadkracht en inzet laat zien waarom zou een ander dit voor jou doen. Als jij geen zelfrespect laat zien waarom zou een ander dit wel in je zien. Als jij jouw probleem bij iemand anders neerlegt dan kan jij je eigen probleem ook  niet oplossen. Jij moet het zelf doen er is niemand anders die dit voor jou kan doen. Heb liefde voor jezelf en neem het voor jezelf op. Hoe meer jij voor jezelf doet en zelf beslist, zelf de verantwoording neemt over jouw situatie hoe meer kracht dat jij over jezelf afroept.Zo zal je tot de ontdekking komen dat je meer aankan en sterker bent dan je ooit over jezelf dacht. Gedachten hebben krachten. Ik wens je inzicht en kracht. Groet van Lieky van der Velden/

 

Zoals bij velen is aan mij ook niets te zien van de NAH gevolgen. Ik probeer zo normaal mogelijk over te komen. Waar ik voorheen geen last van had, voelt het nu bij mij en waarschijnlijk ook bij andere lotgenoten als 10 versterkt en extra nadelig. Ik kan geen twee dingen tegelijk doen; Om mijn aandacht bij een gesprek te houden, moet ik mij aan strengen en gefocust te blijven. Praten, luisteren, denken, analyseren en ook nog contact maken is onmogelijk tegelijk te doen. Voorheen ging dit allemaal als vanzelf. Ik merk steeds dat mij dat energie kost. Ik kan niet zolang mijn hoofd ergens bijhouden; Mijn gedachten vliegen alle kanten op behalve de goeie namelijk dat ik geconcentreerd blijf bij het gesprek. Als ik wordt afgeleid  raak ik de draad van ons gesprek kwijt. Alle indrukken in mijn omgeving komen ook tegelijk bij mij binnen. Het gebeurt onbewust. Mijn hoofd loopt vol.  Pratende mensen, achtergrond geroezemoes de muziek, spelende/gillende  kinderen, het verkeer op straat: mijn hersenen filteren het geluid niet. En mijn ogen houden het allemaal niet meer bij. Mijn concentratie gaat gedwongen naar mijn voorhoofd zoekend naar houvast en dat bezorgd mij hoofdpijn. Onthouden waar ik mee bezig was of de gesprekken vooral met mijn man. Daar krijg ik niet veel van mee. Dan zegt hij, “maar dat heb ik je gezegd of verteld, uitgelegd of doorgegeven“. “En, hoe heb ik daarop gereageerd?” vraag ik dan. Als ik er niet  op reageer dan is het bij mij niet binnen gekomen. Waarschijnlijk zit mijn hoofd dan zo vol dat er niets meer bij kan of mijn hoofd is met andere zaken bezig en krijgt het daarom niet mee.Na lange gesprekken of waar ik erg druk mee bezig  ben geweest, dan is het chaos in m’n hoofd. Dat gaat dan in de nacht ook door.Dood moe wordt ik daarvan. Maar ja, een AAN of UIT knopje zou mij vaker van pas komen. Dat zullen meer lotgenoten wensen. Maar helaas.Gelukkig komt het na een goeie nacht weer goed.Soms neem ik mij voor om enkele rustige dagen in te lassen. Dat voelt dan weer goed want zo kan ik weer bijtanken.

Groet van Lieky

 

LEVEN MET IEMAND MET NAH

Samen verder leven wanneer je partner beperkt is door een niet-aangeboren hersenletsel. Hoe gaan jij en je partner hiermee om?

 Het is een vraag die bij iedereen vroeg of laat door het hoofd schiet. Gaat het nog veranderen? Natuurlijk verandert het leven. Er is een leven van voor- en van nadat het hersenletsel ontstaan is. De omslag komt met een grote schok. Van het ene op het andere moment is alles anders.

Sommigen zijn zwaar getroffen en veranderen drastisch. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook van karakter. Het is opeens een totaal ander mens dan die je voorheen kende.

Je ziet de veranderingen en moet helaas zelf uitzoeken hoe je hier het beste mee om kan gaan. Dat is zeker niet makkelijk.

Je nieuwe leven vraagt om de nodige aanpassingen. Het oude leven voortzetten? Nee, dit is een totaal ander leven geweest. Ga er maar niet van uit dat alles weer hetzelfde wordt.

De veranderingen die plaatsvinden, opnieuw leren omgaan met de beperkingen is noodzakelijk. Niet alleen jijzelf, maar ook je partner moet een weg zien te vinden in een veelheid aan beperkingen en daarmee leren omgaan, evenals trouwens de naaste familie en vrienden.

Het allerbelangrijkste is dat jullie twee samen door deze moeilijke tijd gaan.

De verandering voor de partner, familie, vrienden en de mantelzorger is aanzienlijk.

Er komt veel op je af en je moet veel leren.

Je moet nu eenmaal je energie gaan verdelen. Waarschijnlijk heb je dat voorheen nooit hoeven doen. Nu moet je het leren om jezelf te beschermen. Het kan dan ook een valkuil zijn.

Leven met iemand met hersenletsel kan fysiek zwaar zijn en voor beiden een flinke belasting. Je partner krijgt er ongevraagd een hele verantwoordelijkheid bij. Het gaat natuurlijk om meer dan een beperking. Er moet wel liefde zijn voor elkaar. Hulp willen aannemen van de ander. Dat is belangrijk. Sta open voor veranderingen en dit samen met elkaar willen doen.

Ik wens iedereen sterkte.

Lieky van der Velden

*   Column van Lieky – Rouwen om verlies – Zondag 9 augustus

Lieky van der Velden – Rouwen Om Verlies

Rouwen om verlies.

Dit treft verschillen personen/doelgroepen die met

ziekte hebben te maken. Hersenletsel, Burn-Out, Kanker, Depressies,  Whiplash, chronische ziektes en nog veel meer of een echtscheiding, je eigen IK, de dood of het leven zelf. Dan rouw je om verlies.  Het is helemaal niet over NA wat je doormaakt of meegemaakt hebt.

Na-Zorg, en rouwverwerking is niet alleen voor jouw bedoelt ook voor je partner je gezin.

Rouwen wordt vanzelf in werking gezet. Ook al heeft de persoon zelf dat niet meteen in de gaten. Het heeft voor ieder persoon zijn of haar tijd nodig dit te herkennen.

Ik denk dat dit voor velen onder ons herkenbaar is.

Men rouwt om het leven dat je niet meer hebt. Jij en je naasten worden hier dagelijks mee geconfronteerd. Het is nooit afgesloten.

Men noemt dit levend verlies. Het wordt bij de meesten nooit meer zoals het ooit was. Sommige blijven achter zich kijken en zoeken naar de oude IK het oude leven. Helaas voor de meesten onderons het komt niet meer terug. Maar wel anders en dat anders is nog niet klaar.

.Rouwen en verweken is leren hiermee om te gaan.

Vele vragen blijven in je hoofd rond spoken. Bezorgen je angsten en twijfels.

Want je oude IK en het leven voorheen die ken je maar al te goed.

Je bent misschien niet meer de persoon die je ooit was.

Misschien ben je bang voor het ongewisse wat nu voor je ligt.

Misschien wil je ook helemaal niet veranderen.

Maar het zijn wat het eens was, is er niet meer.

Blijft over, blijven zitten in het geen dat je niet verder helpt of je neemt de stappen om te veranderen.

Begin bij jezelf.

Het is makkelijker jezelf te veranderen dan iemand anders.

.Het leven is veranderlijk en zal ook altijd veranderlijk zijn.

Leer je opnieuw kennen en help jezelf te begrijpen hoe je het beste met jezelf en je eigen situatie moet omgaan.

.Niet alle vragen zijn meteen beantwoord.

Er komen steeds nieuwe vragen bij.

Wat is mij overkomen?

Wat moet en kan ik doen?

Gaat het eigenlijk wel over?

Zal ik ooit weer dezelfde zijn?

Wat kan ik NU voor mijzelf doen?

Hoe ga ik dat aanpakken?

Hoe krijg ik mijn gedachten en mijn leven weer op een rijtje?

Heb ik hulp nodig en waarbij wel en waarbij niet?

 

Enkele van de vele vragen die jij kan uitzoeken en bewerken.

Rouwen hoef je niet je leven lang met je mee te dragen.

Rouwen is jouw ervaring uit het verleden een plaats geven in je verleden daar waar het thuis hoort, om meer ruimte en mogelijkheden te maken voor het heden in je leven.

Ik wens je sterkte en inzicht en kracht.

Groetjes van Lieky

 

* Column Lieky – Hersenletsel en overgevoeligheid

Door een hersenletsel kan het zijn dat je overgevoeliger bent geworden.

Overgevoelig voor alle indrukken  van buitenaf. bv, stemmingen in huis, op straat winkels en restaurants, De ruimte voelt goed aan of juist niet. De mens voelt goed aan of niet.  harde geluiden, geschreeuw, ruzie’s, drukte om je heen in een restaurant of winkel hoor je de geluiden die in de ruimte zijn die je voorheen niet eens opmerkte maar nu allemaal tegelijk bij je binnenkomen.

Ook de nervositeit van een andere persoon, gedachten opvangen en gevoelens van anderen mensen kan je door je overgevoeligheid opvangen. Alleen zal jij je daar niet altijd van bewust zijn.Niet te vergeten televisie, radio, kranten, je telefoon, Facebook, allemaal indrukken van buitenaf.Opeens kan jou gevoel veranderen. Ook al denk jij alles is goed. En dat kan van het ene op het andere moment zomaar gebeuren. Zo ook emotioneler, sneller huilen.  Komt dit je bekend voor?

Een overgevoelig persoon staat open voor alle indrukken van buitenaf.Die indrukken komen ongecontroleerd binnen in je gedachten en dat geeft een nare reactie naar je lichaam. Je lichaam reageert hierop en jij voelt je gestresst, zenuwachtig, onrustig, misschien wel angstig en opgejaagd omdat je deze gevoelend niet begrijpt, niet kan plaatsen waar komt dit opeens vandaag. Jij probeert je waarschijnlijk goed te houden maar deze gevoelens overvallen je en je hersenen krijgen het niet meer verwerkt.Dat vergt energie en jij wordt er dood moe van.Alert zijn op je denken en je doen en laten is bewust met jezelf omgaan. Leer je lichaam en gevoelens goed kennen. Het is niet meer het lichaam wat je eerst had dus je moet een nieuwe start maken om te gaan ontdekken.

Wat voel IK? Wat denk IK? Wat wil IK en hoe ga ik dit aanpakken Door alert-zijn en bewust-zijn  van deze invloeden door te relativeren kan je beter en sneller reageren en accepteren. Ook het aanvaarden van, het komt hier of daar door en daar kan ik dit of dat aan doen. Meestal is het de stilte weer opzoeken om weer in evenwicht te komen. Evenwicht tussen lichaam en geest. Veranderingen brengen in je denken en alert zijn helpt je om beter je gevoelen en gedachten te begrijpen en beter met je gevoeligheid omgaan. Misschien hier even bij stil staan.Mensen hebben het recht en de macht zichzelf tegen te werken of zichzelf te helpen. Dat is de vrije keuze die ieder mens heeft. Waar kies jij voor?Als jij voelt dat je het waard bent om dit voor jezelf te doen, dan pas zal je veranderingen toelaten.Wees lief voor jezelf en zoek naar oplossingen en mogelijkheden verbeter je leven.Voorwaarde van het ontvangen van een goed resultaat is dat er voldoende liefde moet zijn voor jezelf en je naasten. Als dit niet zo is, zullen de resultaten niet veel zijn, omdat jij de veranderingen niet zal toelaten.

Ik wens je succes,

Lieky Van der Velden

*  Lieky van der Velden – Leven – Ervaringen over eigen gevoel (wil ik wel nog leven?) uit Speciale uitzending van zondag 5 juli 2020

Soms zijn de verhalen die ik op mijn gesloten Facebook pagina van lotgenoten lees, in en in triest. Hersenletsel NAH Restverschijnselen besloten pagina  https://www.facebook.com/groups/1531465843770226/

Als ik lees dat ze geen of weinig zin meer hebben in hun leven. Als die rot gevoelens en het drama waarin ze verkeren echt afgelopen zou zijn, dan zijn ze eindelijk van hun ellende af.Dat ze het liefste met hun leven willen stoppen maar het de nabestaande dan toch niet willen aandoen.Dan denk ik aan mijn eigen trieste verleden terug, waarin ook ik deze gevoelens had en daarom ook begrijpen kan hoe moeilijk het voor ze is om daarin toch sterk te zijn om door te zetten met het voor hun verschrikkelijk leven.In mijn strijd was ik alleen. Ik vocht TEGEN mijzelf en vocht VOOR mijzelf om niet te verdrinken in verdriet en te sterven van de angst.Ergens had ik het gevoel dat het nooit geen stop zou hebben en  dat het altijd maar door zou gaan. Dat ik alleen maar zwakker zou worden. Dat waren opdringerige gedachten die mij overheerste.Ik was bang voor de dood en had nog meer angst om te leven.Het was eigenlijk de angst die mij beheerste en mij geestelijk en lichamelijk totaal verlamde. Dat maakte het heel moeilijk voor mij om normaal te functioneren.

Ik wilde mijn leven wel LEVEN maar niet op deze afschuwelijke manier. Iemand in vertrouwen nemen durfde ik trouwens niet, was eigenlijk bang dat ze mij maar stom en gek zouden vinden. Het was ook niet echt gezonde gedachten zoals ik mij voelde en over mijn leven dacht. Dus dat liet ik maar liever.Maar ik was mijzelf kwijt. Wist niet meer wie ik was. Ik dacht alleen nog maar dat ik pech had en gedoemd was om een rot leven te hebben.Ik hield toentertijd een dagboek bij dat was voor mij veiliger, ik schreef mijn stille gedachten op. Steeds weer opnieuw las ik terug en zocht naar antwoorden, inzichten en bevestigingen.Langzaam maar zeker doorzag ik een patroon. Toen wist ik ook dit patroon moet doorbroken worden. Maar hoe dat wist ik niet.Dat gene wat mij kon helpen was verstop ergens in mijn geest. Maar juist mijn geest  was zo verwarrend.De vernietigende uitwerking van mijn leven was maar al te duidelijk. Hier wilde ik vanaf.Zoals mijn leven was, kon en wilde ik niet tevreden zijn met de gedachten, “Jammer dan van je leven, pech gehad ”En juist dat wilde en kon ik niet accepteren.Ik zag andere gezonde mensen die normaal met hun leven bezig waren. Dat wil ik ook. Wat moet ik doen?Ik kan je vertellen wat ik heb gedaan om mijzelf uit dit enge diepe dal te halen.De drang om aan mijzelf te willen werken en mijn leven te beteren gaf mij moed om heel bewust te kijken naar mijn gedachten. Want wat ik terug las in mijn dagboeken gaf mij het inzicht dat mijn gedachten het hadden overgenomen en over deze gedachten was ik niet tevreden. Die wilde ik niet meer.Nieuwsgierigheid was voor mij belangrijk om op onderzoek te gaan en beslissingen te nemen om verder te zoeken naar een tevreden oplossing.Ik had voor mijzelf een belangrijk doel. Ik wilde mijn leven verbeteren. Ik besefte heel goed dat ik het voor mijzelf moest doen.ik moet mijn gedachten veranderen. Ik moet leren de baas te zijn over mijn eigen gedachten. Zelf kiezen waar  aan ik wil denken. En niets anders meer toe laten.Anders neemt mijn gedachten een loopje met me en raak ik verdwaalt. Ik was mijzelf kwijt omdat ik mezelf had afgegeven.Weg met die gedachten en nieuwe gedachten waar ik voor had gekozen ervoor in de plaats zetten. Ik nam uiteindelijk de regie over.Dat ging echt niet vanzelf. Daar heb ik mij veel moeite voor gedaan om mijzelf uit dit nare web te bevrijden. Alles door gefocust te zijn en het vooral voor mijzelf te willen opnemen.

Het verlangen naar een goed leven motiveerde mij om door te gaan.Met veel zorg en aandacht en doorzettingsvermogen heb ik mijn leven veranderd zodat ik tevreden kan zijn met mijn huidige leven.Ik zeg het vaker;Het begin ligt bij je denken, dan beslissen wat wil je ermee doet en hoe wil je het doen?En het dan ook daadwerkelijk omzetten in daadkracht. Jij moet het ook doen. Daar leer je van. Hier gaat het om, jouw denken, jouw gevoelens, jouw toekomst, dat is jouw leven. Vergeet de kracht van je denken niet.Wat je kunt veranderen vanuit je eigen inspanningen en wilskracht bepaalt ook de omvang van je werkelijkheid. Jouw werkelijkheid is wat jij voor jezelf veranderd.Dat vormt je, het geeft zelfvertrouwen en vertrouwen in je situatie en je leven.Dan kan je met trots terug kijken en denken, dat heb IK voor mijzelf gedaan. Nu ben ik zelf de denker en de leider van mijn eigen leven.Ik wens je heel veel sterkte en positieve gedachten over jezelf.

Groetjes van Lieky van der Velden.

 

 

*  Column van Lieky – Niet weten wat gebeurt – Zondag 21 juni 2020

Het niet weten wat er in je lichaam gebeurt wat gebeurt er eigenlijk in mijn geest lichaam. Het niet weten wat er in je lichaam gebeurt en geen controle op je denken hebben, daarom een loopje met je neemt en je angst en onzeker maakt. dit ontneemt je kracht. Daar wordt jij zwak van. Geen kracht hebben, dan ben je energieloos, moe, futloos, verdrietig, angstig, slecht slapen, zenuwachtig, je kan je moeilijk concentreren. Je hebt een slecht zelfbeeld. Je trekt je steeds verder terug uit het sociale leven. Je bent nergens meer echt in geïnteresseerd. Je geeft je kracht af, als je helemaal op gaat in emotie en boosheid en verdriet. Dat sloopt je en je energie is nergens meer te vinden. Dan ben jij je kracht kwijt. Je geeft ook je kracht af,als jij je geluk bij iemand anders neer legt, van hij/ zij zal mij gelukkig maken. Hij/zij mag mij niet verlaten. Je geeft kracht af ; Als er dominante personen om je heen zijn en altijd vragen stellen dus iets van je willen.Jouw aandacht opeisen door bv; je kind/deren. je partner. Familieleden vrienden. Je baas, collega’s.Als jij die onmacht voelt geef jij je kracht af.Als jij niet uitspreekt hoe jij het voelt en denkt, dan geef je kracht af.Als je op de bank thuis blijft zitten wachten dat er veranderingen gebeuren dan heb jij je kracht allang ergens laten liggen.Als jij blijft zeggen en denken het is zo moeilijk dan is het ook moeilijk en geef jij je kracht af.Werken met je kracht om het te draaien en KRACHT gebruiken. hoe doe je dat; Ik heb hierover vaker oefeningen op mijn Facebook hersenletsel NAH Restverschijnselen geplaatst.Zoek de stilte op. Zorg voor rust en orde in je denken. Bouw rust in. Zoek de stilte op. Blijf zo rustig mogelijk.Zet jezelf op de eerste plaats, zonder het gevoel van een egoïst te zijn. Kom altijd op voor jezelf. Hierdoor geef jij je kracht NIET af. Zo werk jij met je kracht.Laat andere personen (oud of jong) niet iets voor jouw uitmaken wat jezelf kan beslissen.Houd jezelf zo veel mogelijk in de gaten dat je niet te veel doet.Zo werkt de kracht voor jou. Jouw kracht.Zorg dat jij de baas bent over je denken.Gebruik je kracht in je lijf je denken en je leven.

Ik wens je die rust en die kracht en zeker het inzicht, dat je echt nog veel voor jezelf kan doen om je leven te verbeteren.

Groetje van Lieky van der Velden.

 

*  NAH en Dyslexie

Deel 1 vooraf Dyslexie

Even vooraf aan het bericht dat zometeen komt over dyslexie.

Als ik berichten opneem is het soms wel 5 keer opnieuw doen.Omdat ik het goed wil doen. Soms zitten er toch nog kleine foutjes in. Soms laat ik die dan stiekem staan, in de hoop dat het jullie niet zal opvallen. Normaal gesproken zou ik dus mijn volgend bericht opnieuw opgenomen hebben.Dat heb ik nu niet gedaan. Waarom niet, omdat met dit ingesproken bericht van mij heel goed te horen is wat Dyslexie met mij doet. Ik zal mij hiervoor niet verontschuldigen, want ik kan er niets aan doen. Dit hoort bij mij dit ben IK. Ik stel mij nu wel kwetsbaar op.

deel 2 bericht Dyslectie

Wat merk ik van mijn dyslectie;

* Taal en schrijf fouten.

 • Ik heb moeite met foutloos en vlot lezen en spellen.
 • Ik hakkel bij het lezen van langere woorden.
 • soms sla ik in mijn teksten de korte woordjes over of vervang ze plots door andere woorden.
 • Moeite om op woorden te komen.
 • Spellingregels en onthouden is een drama.
 • Moeite hebben met lezen en schrijven;
 • Moeilijkheden ervaren in de letter-klank-koppeling, waardoor het lezen, herkennen van woorden moeite kost;
 • Storingen in een woordbeeld of zinsbeeld: ik leest of schrijft een verkeerd woord, de grammatica van een gelezen of geschreven zin klopt niet;
 • De spelfouten herkennen is een probleem. Ik zie ze soms niet.
 • Ik schrijf zoals ik denk. En mijn denken heeft dus een andere zins opbouw.
 • Moeilijkheden als ik aan een microfoon moet presenteren.
 • Concentratieproblemen;
 • Faalangst ervaren bij het maken van toetsen of schrijven/lezen van teksten;
 • Moeite met het onthouden, en het ophalen van informatie uit mijn  geheugen.
 • Het vervelende is ik onthoud niet dat ik deze tekst al heb geschreven.
 • Of als ik de geschreven tekst heb opgeslagen ben ik snel kwijt waar het is als ik het niet direct op een hiervoor aangemaakte plaats heb bewaart.
 • Vraag mij niet wat zat er in de vorige radiouitzending, want ik weet het niet meer.

Dit zijn mijn herkenbare trekjes van dyslexie en hersenletsel.Misschien zijn meer mensen die dit herkennen.Normaal gesproken merk je niks of weinig aan mij.Maar met schrijven, lezen en woordkeuze kom ik in de problemen.Mijn passie is schrijven. Ik schrijf al vanaf mijn puberteit. Begon met dagboeken.In 2000 heb ik mijn eerste boek Stille Tranen geschreven en in eigenbeheer uitgegeven. In 2020 mijn 2de boek over NAH.

Ron van der Zee heeft het boek op grammatica nagekeken en gecorrigeerd. Dat was ook wel nodig, want mijn schrijven heeft taal en spelfouten. Dat komt door Dyslectie. Waarom vertel ik dit.

Diegene die mij kennen via mijn besloten pagina Hersenletsel NAH Restverschijnselen, hebben geregeld berichten van mij gelezen.

Sommige berichten zijn nagekeken door Ron of door Marianne Bon. Die berichten die niet zijn nagekeken hebben fouten.

Ik schrijf zoals ik denk en mijn denken en grammatica gaan niet samen. Je kan het mij 10 keer vertellen en ik raak het toch weer kwijt.

In het radioprogramma maak ik dezelfde fouten als ik mijn berichten voorlees. Ik lees soms niet goed wat er staat en soms stuntel ik met woorden omdat ik soms ben afgeleid of niet goed lees. Ik zeg bv inplaats van pauze, paule.  inplaats van hebben, debben.

Ook dit komt door dyslexie. Dit radio programma is voor mensen met NAH en wordt door Marly en mij gepresenteerd, wij hebben beiden NAH.

Ik doe dit werk graag maar ja, daar trekt “dyslexie” zich niets van aan. Jullie hopelijk ook niet. Dank voor de aandacht. Groet van Lieky  van der Velden

 

 

De onzichtbare gebreken zichtbaar maken en anderen uitleggen, hoe het werkelijk met je is. Hoe doe je dat ? Daar wil ik een antwoord op geven. Jullie hebben waarschijnlijk ervaren dat mensen niet aan je zien dat

jij ziek (beperkt) bent. Restverschijnselen en overprikkelingen worden helaas nog steeds onderschat. Niet weten is ook onzekerheid, onrust, onbegrip en onmacht. Sommigen storen zich eraan dat ze niet of nauwelijks begrepen worden door een ander. Soms komt dit door gebrek aan informatie.Om het voor anderen zichtbaar te maken moet jij zelf in actie komen.  Informatie schept duidelijkheid en inzicht, en daardoor meer begrip.Vertel jij een ander niet wat er met jou aan de hand is, dan mag je eigenlijk ook niet verwachten dat die persoon jou begrijpt. Maak het zichtbaar.

Blijf vertellen hoe het met je gaat, zodat een ander op de hoogte is van jouw situatie.Denk hier eens over na. Je kunt op verschillende manieren jouw verhaal vertellen. Wanneer je informatie geeft, dan spreek je op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld over jouw emoties vertelt op een klagende manier.Let maar eens op; spreek jij over hoe moeilijk het voor jou is en dathet een drama is, dan is de aandacht van de mensen snel over.Maar vertel jij om informatie te geven hoe het met je is en hoe jij hiermee omgaat, dan blijft de aandacht langer hangen.Vertel in het algemeen over een hersenletsel en restverschijnselen. Wat wordt hier mee bedoelt. Benoem het en maak het bespreekbaar.Je kunt bv vertellen dat jij jouw leven nu moet aanpassen aan de beperkingen die je door de restverschijnselen hebt en hoe je dat doet. Dat je niet alles op een dag kan doen. Ook niet 2 dingen tegelijk. Dat je niet meer tegen drukte en lawaai kan.

Dat je soms slechte dagen hebt en alleen maar rust nodig hebt om bij  te komen, dat je anders over je grenzen gaat zodat je energie nergens  te vinden is. En dat je de hele verdere dag en de dag erna sloom en  futloos bent.  En dat je soms betere dagen hebt. Dat je structuur in je leven nodig hebt; een goede dagstructuur en weekstructuur en structuur in al je activiteiten. Dat structuur in je dagelijkse leven je op gepaste afstand houdt van je grenzen. Dat je soms emotioneler dan anders bent en dat je elk moment in tranen kunt uitbarsten. Je verwardheid, je concentratieproblemen die je hebt en de vermoeidheid ook slopend voor je zijn.

Dag in dag uit houdt het je bezig om de dag goed door te komen. Je weet nooit van te voren wat voor een dag het vandaag voor je zal zijn. Je kan gerust vertellen dat het moeilijk voor je is, maar vertel dit nadat je de informatie hebt opgenoemd over hoe jij je leven moet aanpassen aan je huidige situatie. Als die informatie er is, dan heb je steeds minder van die moeilijke vragen of situaties waar onbegrip de overhand heeft. Hoe meer jij vertelt over jezelf en hoe jij hiermee omgaat, hoe beter het ook voor die ander te begrijpen is. Daardoor wordt het makkelijker om met die restverschijnselen te leven.Probeer het uit en kijk hoe de mensen op jou zullen reageren.

Ik wens je succes.  Lieky van der Velden.

 

 

* Column van Lieky – Spiegel voorhouden Zondag 7 juni 2020

Ik heb een Spiegel

Ik heb een “spiegel” voor je, misschien herken jij jezelf hier wel in.

Als  jij deze kenmerken herkend van jezelf in deze spiegel.

dan is het misschien wel goed voor je om deze eens te bekijken.

Als jij gewend bent om te ‘please’ om het iedereen maar naar de zin wilt maken, dan ben je ook gewent om maar door te gaan en door te gaan. Daarna voel jij je helemaal OP!!

De ingrediënten die ik nu zal opnoemen vergelijk die eens naar jou toe.  Herken je dit? Ben jij een PLEASER?

Dat jij MOET doorgaan.

Jij wilt niet toegeven aan je beperkingen.

Jij kan je perfectionisme niet loslaten.

Jij wilt niet toegeven aan controle verlies van alles en iedereen.

Jij wilt je werk en collega’s niet teleurstellen.

Jij wilt niet bezig zijn met opgeven.

Jij wilt niet aan jezelf denken.

Jij wilt niet jezelf op de eerste plaats plaatsen.

Jij wilt niet, of denkt dat je dat niet kan of mag om NEE te zeggen.

Jij wilt niet met emoties bezig zijn want, jij denkt dan toegeven aan zwakte.

Jij wilt je zwakke kanten niet aan anderen laten zien.

Jij wilt niet falen.

Jij voelt altijd stress in je lichaam.

Jij durf of wilt je niet ziek-melding.

Jij kan niet uitschakelen als je gaat slapen.

Jij laat niemand jouw emoties zien, jouw angsten, jouw twijfels.

Jij kan niet of wilt niet tussen de bedrijven door rusten.

Jij hebt soms een kort lontje en je boosheid blijft langer bij je hangen.

Van rust word je onzeker en geïriseerd.

Soms weet je het niet meer, maar dat geef je niet toe.

Deze lijst kan nog veel langer, het is een aanvullend programma om op het einde van het verhaal de man met de hamer tegen te komen.

En dan………….. Jij bent uitgeteld.

Jij hebt niet langer meer je controller over je emoties, je gedachten, je lichaam en geest. Je moet toegeven het gaat niet meer.

Hoe komt dit ‘voorbeeld” bij jouw binnen? Nu je dit leest herken jij je hier in?

Confronterend hé? Soms kan het nodig zijn om je een “spiegel” voor te houden om tot inzicht te komen, “waar ben ik mee bezig?”

Ik hoop dat het je inzicht heeft gegeven.

Lieky van der Velden

*  Column van Lieky : Overbelast (zondag 31 mei 2020)

*   Column van Lieky: Hersenletsel wat nu? Zondag 24 mei 2020

*  Column Lieky – Ontroostbaar

*  Column Lieky – Zo voelt het voor mij – Uitzending 10 mei 2020

*  Uitleg en Aanschaf Boek NAH ‘het is niet wat het lijkt’

* Column Lieky – Laat ook het lastige zien

 

 

*  Column Lieky – Afscheid nemen van een dierbaar persoon – Uitzending 12 april 2020

Afscheid nemen

Hersenletsel of niet

Wij kennen het denk ik wel allemaal. Afscheidnemen van een geliefd persoon.

Afscheid hoeft niet met alles, wat is achter gebleven.

Bij het afscheidnemen is het verwerkingsproces wel al begonnen.

En terwijl jij nog steeds in je rouwproces zit. Komt op een dag het onherroepelijke dat is het huis leeg gemaakt moet worden.

Zo was het ook voor mij.De dood van mijn Pa, hij was 98 jaar oud geworden. Zijn laatste 3 jaar was hij dement.

Alles moet opgeruimd worden.

De klerenkast van pa was ook aan de beurt. Ik weet het nog heel goed. Wat een nare taak.Ik keek er enorm tegenop.

Sommige kleding stukken hebben herinneringen.

Herinneringen die mij een glimlach op mijn gezicht bezorgden. Maar ook tranen in je ogen.

 

Het eerste dat mij in zijn kast opvielwas zijn ochtendjas.

Het een na het ander kleding stuk haalde ik van de planken en van de haakjes af. Bij sommige rook ik even aan het kledingdeel.

De geur herinnerde mij aan vroeger.

Ik had eventjes het gevoel heel kort bij hem te zijn. Ik dacht nog dit kledingstuk deze geur en de herinneringen wil je toch zeker niet kwijt.

Zomaar in een vuilniszak stoppen en weg ermee.Nee dat kon ik en wilde ik ook niet.

Kon ik hem nog maar 1 keer vasthouden en zeggen” Pa ik houd van en ik mis je” Maar het is te laat. Het kwaad is geschiet, wat overblijft is verdriet.

Alle kleren liggen nu op bed. Een hele rij met mooie hemden en kostuums.Die had hij altijd graag aan. Hij wilde zo graag een Heertje zijn.

Ik rol mij in de kleding als een warme deken om mij heen. Ik dacht kon ik hier maar een soort aandenken van te maken.Een troost van deze kleding maken.

Ik kwam een bericht tegen van het  Toon Hermans Huis daar treffen groepjes vrouwen zich om samen kledingstukken van overleden personen te naaien.

Daar ging ik naar toe met een volle tas met kleren.

Samen met 5 vrouwen zitten wij aan een hele grote tafel. Op tafel staan  naaimachines. koffie en thee met koekjes op tafel en een hele boel kleren. Samen naaien met de kleren van overledenen. Zo kan het toch nog bij ons blijven en het een 2de leven geven.

 

Alle vrouwen waren lotgenoten met ieder een eigen verhaal.

Ondanks een triest afscheidkwamen automatisch de  verhalen ter spraken.

Ik zag een grote lapjesdeken op tafel liggen en vroeg aan een van de dames naar het verhaal. Van verschillende kleren uit de kast van haar man Jan heeft mevrouw een warme deken gemaakt. Een lapjesdeken  om over mij heen te slaan als ik het koud heb zegt ze. En zo omhelst hij mij en warmt mij. Ik vond dit zo’n mooi liefde gebaar.

pastedGraphic.png

Ik vroeg aan een andere jongere dame, waar zij mee bezig was.

Zij vertelde over haar kindje die ze op zeer jonge leeftijd had verloren.

Bij alle T-Shirts had ze de voorkant uitgeknipt. De beertjes en hondjes en konijntjes.

Grote lapjes met veel andere gekleurde lapjes en reepjes-stof had ze een hele mooie lapjesdeken van gemaakt.

Een deken voor haar jongste kind die haar broertje nooit mogen ontmoeten.

Wat een geweldig idee.

pastedGraphic_1.png

Een andere oudere mevrouw had een kussens van de overhemden van haar man gemaakt. Dat zag er zo leuk uit. Er worden knuffels en hartjes gemaakt van Pyjama-stof.

pastedGraphic_2.png

Als eerste begon ik aan de ochtendjas.Ik heb er een poef van gemaakt. Je weet wel zo’n krukje om je voeten hoog te houden.