Lieky van der Velden is de oprichtster en eindredacteur van dit radioprogramma “Luister naar N.A.H. Een luisterprogramma met Audio- berichten met o.a  informatie voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (N.A.H.), chronische ziekten hun partners en/of mantelzorgers, en natuurlijk alle andere geïnteresseerden.

Uitzending – 3 november 2019 eerste officiële uitzending  

Uitzending 115 – januari 2022  de laatste Uitzending.

Gepresenteerd door Marly van der Wijk en Lieky van der Velden. 

Scrol naar beneden en klik op de link die je wil beluisteren.

Op volgorde.

Uitzending 115 Luister naar NAH Zondag 9 januari 2022

Om precies te zijn luisteren jullie op deze zondag 9 januari 2022 naar uitzending 115 in jaargang 3 van Luister naar NAH. Tevens is deze eerste ook de laatste uitzending van het radioprogramma.

Lieky start zo dadelijk met haar wekelijkse column waarin ze ons uitlegt hoe je het beste met haar kunt omgaan. Marly heeft de Spreuk van de Week meegenomen

Frans Regtien had een gesprek met Annemarie het Hart en hij geeft ons een samenvatting van dit gesprek.

Ook Lieky is in gesprek gegaan met een lotgenoot, zijn naam is Peter van der Puyl. Hij vertelt ons zijn ervaringen met zijn herseninfarct, zijn revalidatie en wat de gevolgen voor zijn dagelijks leven betekenden en wat hij hierméé nu doet!

De rustige instrumentale muziek is weer verweven tussen de onderwerpen door en namens Lieky en mijzelf heel veel luisterplezier gewenst.

 

 

*   Uitzending 114: Uitzending van 2 januari 2022 volledig terugluisteren 

Uitzending 114 Luister naar NAH Zondag 2 januari 2022

Hopelijk heeft iedereen de feestdagen op een goede en gezellige manier overleefd. In ieder geval wensen we iedereen vanaf het zuiden van het land een mooi, voorspoedig maar bovenal gezond 2022 toe. Een jaar waarin wij jullie elke week weer hopen te mogen informeren  met allerlei onderwerpen omtrent NAH. Wat mogen jullie van ons verwachten in deze eerste uitzending van dit nieuwe jaar?

Zoals altijd starten we met de wekelijkse column van Lieky waarin ze ons meeneemt in gedachten die wij met hersenletsel kunnen hebben.

Daarna mag Marly haar column presenteren en zij kijkt zoals bij ieder nieuw jaar terug op het oude jaar maar ze kijkt ook altijd vooruit naar het nieuwe jaar. 2022 in dit geval dus.

Na Marly is het de beurt aan Frans Regtien met zijn nieuwste column. En hij gaat het over beeldende therapie en NAH met ons hebben.

Maar dan zijn we er nog niet. Annelies van Olst is ook van de partij in dit nieuwe jaar. Zij gaat met ons het ‘nieuwe normaal’ bespreken.

En tenslotte heeft Lieky nog een boeiend gesprek met Jan Krams over zijn ervaringen met NAH plús het boek wat hij daarover geschreven heeft.

De rustige muziek wordt nog steeds tussen de onderwerpen door met elkaar verweven net als onze onderwerpen, die blijven terug te vinden op onze website luisternaarnah.nl

Namens Lieky en  Marly vanzelfsprekend een interessant luisteruur gewenst.

*    Uitzending 113: Uitzending van 26 december 2021 volledig terugluisteren 

Uitzending 113 Luister naar NAH Zondag 26 december 2021

Ook op deze tweede Kerstdag heten we iedereen die luistert van harte welkom. Het moge duidelijk zijn dat we deze uitzending volledig in kerststijl hebben voorbereid. Lieky start zo dadelijk met een waar gebeurd Kerstverhaal en haar kerstwensen. Marly sluit daar op aan met een jaarlijkse overdenking.

Vervolgens heeft Frans gezorgd voor een jaaroverzicht. Maar wat zou een kerstuitzending zijn zonder een Kerstgedicht? Precies, daarom hebben we een mooi gedicht van Ineke Akkerman erbij. Het draagt de titel ‘thuiskomen’

Tot slot heeft Lieky gesproken met Mick Röben, een ervaringsdeskundige, een lotgenoot die let op: op 8 (!) jarige leeftijd een herseninfarct kreeg. Hij is nu 28 maar wat betekende dit nu voor de rest van zijn leven. Dat horen we straks.

Alle onderwerpen zijn weer voorzien van een sausje van rustige muziek, kerstmuziek uiteraard. En namens Lieky en Marly een plezierig luister uur gewenst. En alvast ‘unne gooie roetsj’ gewunsjt. (limburgs dialect voor een fijne jaarwisseling)

 

 

*   Uitzending 112: Uitzending van 19 december 2021 volledig terugluisteren 

Uitzending 112 Luister naar NAH Zondag 19 december 2021

Lieky start dadelijk met haar wekelijkse column die in het teken staat van de zichtbare gebreken tegenover de onzichtbare gebreken. Daarna krijgen jullie van Marly de spreuk van de week die vandaag alles te maken heeft met de dankbaarheid die we mogen voelen in deze kerstmaand.

Daaropvolgend horen jullie de column van Frans en hij heeft een tripje naar de bioscoop gemaakt, wat geen geweldig succes voor hem was helaas en daarom gaat hij ons nu alles uitleggen over de prikkelarme bioscopen.

Als voorlaatste horen jullie met opnieuw een prachtig gedicht getiteld titel ‘losgebroken’ Ineke Akkerman.

En de uitzending wordt uiteindelijk besloten met een gesprek tussen Lieky en Eveline Hunt. Eveline heeft NAH maar ze geeft ook lezingen en cursussen en dat doet ze zelfs op scholen. Hierover en meer hebben zij een interessant gesprek.

Het is ook belangrijk om te weten dat alle onderwerpen opnieuw te beluisteren en te lezen zijn op onze website luisternaarnah.nl.  De muziek is net als anders nu weer rustig en prikkelarm en namens Lieky en Marly een prettig luister uur gewenst. Maar dat is nog niet alles, wij wensen jullie ook fijne feestdagen toe waarin wij jullie zoals het toevallig uitkomt, op 2e Kerstdag opnieuw zullen treffen, want dat is volgende week zondag.

 

 

*    Uitzending 111: Uitzending van 12 december 2021 volledig terugluisteren 

Uitzending 111 Luister naar NAH Zondag 12 december 2021

Deze week goedemorgen aan onze luisteraars. Opnieuw deze week zeg ik natuurlijk omdat we afgelopen woensdag een extra uitzending hebben uitgezonden, dus als je die gemist hebt, kun je die in het archief op onze website terug vinden en luisteren. Vandaag in onze reguliere hebben nóg een propvolle uitzending met veel informatie en veel gevoel. En ook tips !

Lieky begint na ons eerste muziekje met haar column gewijd aan de vooroordelen en misopvattingen. Wie kan daar nou net over meepraten?

Na Lieky horen we opnieuw Ineke Akkerman met een prachtig, ik durf wel te zeggen een machtig mooi gedicht. Ineke bedankt voor je bijdragen en wij horen heel graag meer van jou.

En tenslotte spreekt Lieky met Lizette Klein over haar herseninfarct in 2017, haar niet aangeboren hersenletsel en haar ervaringen maar ook spreken ze over haar andere chronische aandoeningen. Wat betekent dit voor de aanpassingen in haar leven?

Alle onderwerpen worden weer afgewisseld met rustige instrumentale muziek. Rest mij alleen nog om jullie veel luisterplezier toe te wensen het komende uur namens Lieky en Marly

 

*    Uitzending 110: Uitzending van 8 december 2021 volledig terugluisteren (extra uitzending)

Uitzending 110 Luister naar NAH Woensdag 8 december 2021 (extra uitzending)

Welkom op dit ongewende tijdstip voor een uitzending maar we hadden zoveel leuke sprekers plus leuke onderwerpen klaar staan dat het helemaal niet in één uitzending paste, tenzij we een uitzending van 2 uur achterelkaar maakten. Daarom hebben we ervoor gekozen om een extra uitzending te maken zodat we alles kunnen laten horen.

En we starten zo dadelijk gelijk met de column van Marly, die column gaat over deze drukke decembermaand en hoe voorkomen we kerst stress? Daarna is onze Frans Regtien aan de beurt met zijn eerste column in Luister naar NAH. Hij vertelt ons hierin waarom zijn agenda zijn bijbel is en zo krijgen we gelijk weer tips! Dankjewel Frans.

Maar ook Jan Hulshof is op pad geweest en deze keer zit hij bij Peter Dijkstra. Peter Dijkstra heeft bij verschillende instanties gewerkt, instanties waar iedereen van ons wel eens van gehoord heeft, zoals Stichting Mee of CIZ bv. Nu werkt Peter inmiddels al 15 jaar met mensen met NAH. Hoe dat zo kwam en wat het allemaal inhoudt, vertelt hij aan Jan en dus ook aan ons. Bedankt Jan en Peter voor dit bijzondere verhaal.

Tenslotte geen column van Lieky, die komt in onze reguliere uitzending zondag 12 december weer voorbij. Maar we hebben nu zowaar ook tijd voor een spreuk van de week en die plaatst Marly gelijk achter haar column met Kersttips aan. Omdat die daar wel op van toepassing is.

En zo is dit extra uurtje toch mooi gevuld. Met uiteraard rustige, instumentale muziek tussen alle onderwerpen door wensen Lieky en Marly jullie een veel luisterplezier toe.

Voor we het goed en wel in de gaten hadden, is de laatste maand van het jaar weer aangebroken, plus een nieuwe zondag en dus tijd voor een gloednieuwe uitzending van Luister naar NAH.

Ja, waar gaan we jullie mee verblijden vandaag? We starten deze week gelijk met de column van Lieky en zij heeft een herkenbaar bericht over hoe alle indrukken tegelijk bij ons binnen komen. En daar worden we nogal mee geplaagd in de kerstmaand. Maar niet alleen Kerst, vandaag is het overigens zowaar de dag van onze Sint. Daarom heeft hij een gedicht met zijn wensen bij ons achtergelaten die Marly met liefde zal voordragen.

Lieky zal een nieuwe vaste medewerker van dit programma aan jullie gaan voorstellen. Hij heet Frans Regtien en jullie gaan hem dus regelmatig horen vanaf nu.

En tenslotte wordt het programma besloten met een positief bericht van en door Ineke Akkerman, het draagt de titel ‘het is een mooie dag’

En vanaf deze plek hopen Lieky en Marly dat jullie kunnen gaan genieten van een mooie uitzending op deze mooie Zondag.

 

 

*   Uitzending 109: Uitzending van 5 december 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 109 Luister naar NAH Zondag 5 december 2021

Voor we het goed en wel in de gaten hadden, is de laatste maand van het jaar weer aangebroken, plus een nieuwe zondag en dus tijd voor een gloednieuwe uitzending van Luister naar NAH.

Ja, waar gaan we jullie mee verblijden vandaag? We starten deze week gelijk met de column van Lieky en zij heeft een herkenbaar bericht over hoe alle indrukken tegelijk bij ons binnen komen. En daar worden we nogal mee geplaagd in de kerstmaand. Maar niet alleen Kerst, vandaag is het overigens zowaar de dag van onze Sint. Daarom heeft hij een gedicht met zijn wensen bij ons achtergelaten die Marly met liefde zal voordragen.

Lieky zal een nieuwe vaste medewerker van dit programma aan jullie gaan voorstellen. Hij heet Frans Regtien en jullie gaan hem dus regelmatig horen vanaf nu.

En tenslotte wordt het programma besloten met een positief bericht van en door Ineke Akkerman, het draagt de titel ‘het is een mooie dag’

En vanaf deze plek hopen Lieky en Marly dat jullie kunnen gaan genieten van een mooie uitzending op deze mooie Zondag.

 

 

*  Uitzending 108: Uitzending van 28 november 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 108 Luister naar NAH Zondag 28 november 2021

We hebben verschillende gastsprekers en we gaan beginnen met Jan Hulshof die samen met 2 dames, Ester Pillen en Marian Fijnstapel in gesprek is over de Crowdfunding en het mede door hun georganiseerde  NAH café.

Daarna horen jullie Renate Westerhof – Hilderink. Renate heeft een hulpvraag. Welke en waarom? Dat horen we in haar o zo herkenbaar bericht.

Voordat Lieky met haar column deze uitzending afsluit, stelt ze Kevin de Jong aan ons voor. Kevin heeft al sinds zijn vroege leven, moeten leren leven met hersenletsel. Hij vertelt ons wat dit voor invloed op hem en zijn leven heeft.

Zoals gezegd, horen jullie Lieky nog een keer met haar wekelijkse column die deze week over relatieproblemen gaat.

Marly horen jullie vandaag niet meer terug, zij amuseert zich weer met de techniek en giet rustige en prikkelarme muziek tussen de onderwerpen door. Namens Lieky en Marly natuurlijk ook nu een fijn luisteruur gewenst.

 

 

*   Uitzending 107: Uitzending van 21 november 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 107 Luister naar NAH Zondag 21 november 2021

Een nieuwe zondagochtend betekent vanzelf weer een nieuwe uitzending van luister naar NAH. Ook vandaag kunnen jullie weer ervaringsberichten horen waarmee we iedereen die in ditzelfde schuitje zit hopen een hart onder de riem te steken.

We starten met het laatste deel van de podcast van Ed de Ouden, deel 3 van de Overprikkeling. En ook nu is het de bedoeling de checklist erbij te nemen, de checklist die jullie vinden op de Facebookpagina of op onze website luisternaarnah.nl

Marly doet nogmaals haar verhaal over de verschillende soorten revalidatie die ze doorlopen heeft met de verschillende infarcten.

Lieky legt goed en zo kwaad mogelijk uit wat zij nou voelt als ze een slechte dag heeft.

We sluiten tenslotte met een vrolijke inspirerende noot, namelijk de spreuk van de week.

De muziek is zoals iedere keer rustig en prikkelarm en verweven tussen alle onderwerpen.

Namens Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 106: Uitzending van 14november 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 106 Luister naar NAH Zondag 14 november 2021

We zijn inmiddels gestart aan de 3e jaargang van dit programma om het eens precies te zeggen luisteren jullie vandaag naar uitzending 106 in jaargang 3. Wow, klinkt toch sjiek!

Wat gaan jullie voor sjieks voorgeschoteld krijgen vandaag? We starten met de Podcast van Ed den Ouden, deel 2 van de Overprikkeling en ook vandaag vinden jullie de checklist op de Facebookpagina of op onze website luisternaarnah.nl

Lieky heeft vandaag 2 berichten voor jullie. Haar column waarin ze het met ons over energie gaat hebben . Maar ook een bericht in gedichtvorm over de dementie van haar vader.

Marly sluit aan bij Lieky’s column over energie en gaat de lepeltjestheorie voordragen.

Alles is zoals elke week ook vandaag terug te vinden, opnieuw te lezen of te beluisteren op onze website luisternaarnah.nl waar zelfs de rustige, prikkelarme muziek in een nonstop lijst te vinden is.

Rest ons nu alleen nog om jullie namens Lieky en Marly een fijn luisteruur toe te wensen.

*   Uitzending 105: Uitzending van 7 november 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 105 Luister naar NAH Zondag 7 november 2021

Hopelijk zit iedereen er gezellig bij om naar een nieuwe uitzending van Luister naar NAH te luisteren.

Wat hebben wij in de aanbieding voor jullie vandaag?

We starten met een 3 delige podcast van Ed den Ouden. Vandaag starten we met deel 1 en het onderwerp is Overprikkeling. De komende 2 weken volgen deel 2 en deel 3 vanzelfsprekend. Om deze podcast goed te volgen heb je een checklist nodig die op de Facebookpagina en op onze website luisternaarnah.nl te vinden is.

Lieky heeft 2 columns erbij vandaag. De titels hiervan zijn: Plotseling is alles anders en in de tweede column heeft Lieky een vraag voor de partner

Marly heeft naast de verzorging van de techniek een gedicht meegenomen met de titel ‘alleen zijn’ en nog een spreuk van de week.

Met rustige instrumentale muziek wordt alles omlijst en namens Lieky en Marly wensen we jullie veel luisterplezier.

*   Uitzending 104: Uitzending van 23 oktober 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 104 Luister naar NAH Zondag 31 oktober 2021

Terwijl de wintertijd inmiddels is ingegaan, mag ik jullie gaan vertellen wat wij in deze uitzending voor jullie hebben voorbereid.

Laat ik voor de verandering eens beginnen met de column van Lieky te benoemen. Deze week draagt haar column de titel ‘jezelf onderdrukken’ Wellicht doen we dat niet eens bewust maar onbewust. Hoe? Dat horen jullie straks. In deze uitzending horen jullie de stem van Marly  iets meer. We gaan namelijk opnieuw luisteren naar het interview wat Marly met de neuropsycholoog Ela Savu had over het vermoeidheids onderzoek met de app PsyMate.

Tenslotte heeft ze nog een spreuk van de week erbij en zo is onze uitzending vandaag weer propvol.

Zoals elke week is de muziek ook vandaag rustig en prikkelarm. Namens Lieky en Marly uiteraard een fijn luisteruurtje gewenst.

*    Uitzending 103: Uitzending van 24 oktober 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 103 Luister naar NAH Zondag 24 oktober 2021

Hopelijk is iedereen ontspannen na onze speciale meditatie uitzending van afgelopen week. Wij hebben niet stilgezeten want we hebben een propvolle uitzending vandaag.

Lieky stelt Marian Jansen-Cosijn aan jullie voor en ze spreken over het Boek wat Marian geschreven heeft. Mijn CVA en ik.. duo op een hobbelig pad. Verder leest Lieky nog een bericht voor uit haar eigen boek, namelijk het bericht ‘Ja potverdorie nog’

Marly werd uitgenodigd op haar oude werkplek, de lokale Omroep waar ze 20 jaar met liefde zat, bij hun mocht ze in het actualiteitenprogramma komen vertellen over ons programma. Dit programma ‘Luister naar NAH dus’

Dat interview krijgen jullie ook te horen vandaag.

Verder hebben dat Lieky en Marly besloten hebben één verandering aan te brengen in het programma. Wij zullen vanaf vandaag hoofdzakelijk alleen nog instrumentale muziek draaien. Dit om het programma nóg prikkelarmer te maken. Maar ook deze muziek kunnen jullie verwachten in een non-stop lijst. Dat verandert niet. Verder wensen Lieky en Marly jullie een gezellig luisteruurtje toe.

*   Uitzending 102: Uitzending van 17 oktober 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 102 Luister naar NAH Zondag 17 oktober 2021

Deze week is een speciale uitzending waarin Lieky ons meeneemt in de wereld van meditatie en ontspanning. Doe samen met ons mee, het kan in elk geval geen kwaad.

Namens Lieky en Marly heel veel ontspanning en luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 101: Uitzending van 10 oktober 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 101 Luister naar NAH Zondag 10 oktober 2021

Opnieuw heten we jullie van harte welkom bij een gloednieuwe uitzending van Luister naar NAH en wat staat vandaag op het programma? En is dus te horen in ons programma?

Eigenlijk volgen we als het ware nog wat onderwerpen uit onze vorige uitzending op, de 100e uitzending was dat.

Lieky en ik zochten daar elkaars gedichten uit en Lieky dacht bij het uitzoeken: ‘verhip ik heb hier een gedicht wat ik nog niet gedeeld heb’ Dus doen we deze vandaag maar gelijk delen. Verder heeft ze nog een mooie column erbij getiteld: Controle hebben over mijn denken.

Marly heeft opmerkelijk nieuws van de Hersenstichting erbij over een nieuw onderzoek. En haar column is een vervolg op die wat ze vorige week liet horen. Toen sprak ze over de eerste bijeenkomst van de cognitieve therapie Breingrepen, vandaag meer een vervolg over de gehele therapie met enkele tips die ze daar zoal in geleerd heeft.

Zoals elke week wordt ook nu alles verpakt in een sausje met rustige/prikkelarme muziek. En namens Lieky en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 100: Uitzending van 3 oktober 2021 volledig terugluisteren

We hinten al enkele weken op deze bijzondere 100e uitzending van Luister naar NAH.

Wat gaan wij doen in deze uitzending? We hebben ervoor gekozen om jullie wat fragmenten te laten horen, fragmenten van eerdere uitzendingen. Noem het een soort compilatie…. Met wat rustige muziekstukjes tussendoor zodat het tóch te volgen blijft.

Zo kunnen we ook terugkijken op wat zaken die misschien niet meer in ieders geheugen zullen zitten maar wel belangrijk genoeg zijn om nog eens tevoorschijn te halen.

Namens Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst

*  Uitzending 99: Uitzending van 26 september 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 99 Luister naar NAH Zondag 26 september 2021

In deze uitzending heb ik weer eens de eer jullie meerdere gastsprekers te mogen aankondigen. Beginnen doen we dadelijk met een duo en dat zijn Jan Hulshof en Theo Engelbert. Jan Hulshof gaat regelmatig speciaal voor ons programma op pad om interessante gesprekken te voeren. En deze week is dat dus met Theo, een druk mannetje noemt Jan hem. Al is Jan zelf ook een bezige bij te noemen. Eens kijken waar deze twee bijen samen over gaan zoemen.

Het volgende gelegenheidsduo in gesprek zijn Lieky en Marleen Roest. Eén van hun gespreksonderwerpen is het 5 jarig bestaan van Samen Sterk Bladel. Vijf jaar inderdaad en dat mag gevierd worden.. hoe? Dat is strakjes te horen.

Marly komt nog een Spreuk van de Week met jullie delen en Liekys column gaat over de onzichtbare letsels die we met NAH ook zien naast de zichtbare letsels.

Zoals iedere week wordt alles gemengd met een sausje van rustige en prikkelarme muziek en wensen Lieky en Marly jullie ook in deze 99e uitzending heel veel luisterplezier.

*  Uitzending 98: Uitzending van 19 september 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 98 Luister naar NAH Zondag 19 september 2021

Het is nog maar 2 weken is tot aan onze 100e uitzending? Natuurlijk laten we die niet zomaar voorbij gaan, maar dat merken jullie in die uitzending wel. Vandaag horen jullie hoe we deze 98e uitzending gevuld hebben. Dat doen we samen met 1 gastspreker en dat is Huub van Lankvelt die ons meeneemt in de wereld van vermoeidheid bij NAH. Hij weet dit zeer interessant te vertellen met goede tips erbij.

Gaandeweg komen er nóg meer tips want ook Marly heeft een bericht met diverse tips opgenomen, tips over mopperen en piekeren.

Maar ook de columns van Lieky zijn altijd gevuld met tips. Deze week heeft Lieky het over ‘grenzen’ en vraagt ze ons hoe lang het voor ons geleden is dat we met onze problemen hebben moeten leren leven.

En tenslotte zou je zelfs de Spreuk van de week als tip kunnen zien, zoals jullie op het eind van het programma kunnen horen.

De muziek houden we ook vandaag rustig en prikkelarm, en vergeet niet alles is terug te lezen en luisteren op onze website www.luisternaarnah.nl

Namens Lieky en Marly ook vandaag een mooi luister uur gewenst.

*  Uitzending 97: Uitzending van 12 september 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 97 Luister naar NAH Zondag 12 september 2021

Het is, al met al, een gevarieerde uitzending geworden. Met uiteindelijk 2 vaste gastsprekers. Als eerste hebben we een nieuwe podcast van Ed den Ouden die het met ons over PRET gaat hebben. Op de facebookpagina en op onze website luisternaarnah.nl kunnen jullie de checklist vinden die hier bij hoort, dat is makkelijker om het te volgen.

Onze 2e gastspreker is Anita de Blok die vandaag een heel mooi gedicht heeft ingesproken. Een gedicht van Christine Kliphuis en het heet Opgebroken Stad.

Verder horen jullie Lieky en Marly nog terug met een eigen column. Liekys colomn gaat om het leren loslaten van je eigen ervaringen en dan met name de negatieve ervaringen. Marly heeft een afsluitend bericht van de Hersencoach wat ze nog binnenkreeg van de Hersenstichting met enkele handige tips erbij. En tenslotte nog een treffende spreuk van de week.

Zoals elke week zijn de onderwerpen verpakt in een sausje van rustige en prikkelarme muziek en namens Lieky en Marly ook vandaag een mooi luister uur gewenst.

*  Uitzending 96: Uitzending van 5 september 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 96 Luister naar NAH Zondag 5 september 2021

Vandaag hebben we 1 gastspreker in ons midden en dat is deze week Diana van den Bosch. Lieky heeft haar de welbekende 10 vragen gesteld in een podcast. Verder horen we van ons beiden een eigen column, Lieky bespreekt in háár column hoe mensen soms ontroostbaar kunnen zijn. Van Marly horen een jullie de column die ze deze week geplaatst heeft op haar eigen blog en die gaat over het verlangen naar het leven voorheen…Tenslotte sluiten we af met een nieuwe spreuk van de week.

Zoals altijd worden de onderwerpen afgewisseld met rustige, prikkelarme muziek . Namens Lieky en Marly een mooi luisteruur gewenst.

*   Uitzending 95: Uitzending van 29 augustus 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 95 Luister naar NAH Zondag 29 augustus 2021

Langzaam maar zeker kruipen we naar de 100e uitzending en wat kunnen jullie van ons verwachten in deze 95e uitzending?

Om eerst de vraag van Lieky te beantwoorden, we hebben 1 gastspreker in ons midden en dat is deze week Ed den Ouden. Enkele weken geleden werd hij door Lieky aan ons voorgesteld en nu betreedt hij het hol van de leeuw zelfstandig in zijn eerste podcast.

Lieky horen we nog terug met haar eigen wekelijkse column ‘soms weten we wel dat er iets niet klopt’

Marly brei een einde aan onze opdrachten van de Hersencoach.

Daarnaast heeft ze nog een gedicht en een spreuk van de week erbij.

Een volle uitzending dus weer waarbij alle onderwerpen omlijst worden met rustige en prikkelarme muziek. Namens Lieky en Marly een heel fijn luisteruur gewenst.

 

*  Uitzending 94: Uitzending van 22 augustus 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 94 Luister naar NAH Zondag 22 augustus 2021

Fijn weer iedereen te treffen op deze zondag. Wat mogen jullie van ons gaan verwachten?

Lieky had een boeiend gesprek met Lisa Hans… over, ja over wat, ik zou bijna zeggen over wat niet…Hoe is NAH in hun leven gekomen? Wat betekent dit voor haar en haar man? Maar ook spreken ze over het boek wat Lisa Hans hierover geschreven heeft. Jullie horen het, het wordt enorm interessant!

Lieky heeft daarnaast nog aan een column gewerkt die wij mogen horen ‘loslaten is lastig’ Vertel ons wat. Een herkenbaar onderwerp dus.

Marly gaat in op de uitdaging van de hersencoach week 4 en ze kan alvast verraden dat haar dat deze keer niet makkelijk afging. Daarnaast heb Marly weer een spreuk van de week erbij.

Zoals elke week is de muziek rustig en prikkelarm en kunnen jullie alles terugluisteren op onze website www.luisternaarnah.nl

Namens Lieky en Marly uiteraard heel veel luisterplezier gewenst.

 

*   Uitzending 93: Uitzending van 15 augustus 2021 volledig terug

luisteren

Uitzending 93 Luister naar NAH Zondag 15 augustus 2021

Laat ik beginnen om onze gastspreker van vandaag aan te kondigen en dat is Petra Alders, ze was eerder al eens te horen bij ons maar omdat zij een filmpje heeft gemaakt, dachten wij dat het handig zou zijn om haar gesprek met Lieky nog eens te laten horen. Ook omdat we een filmpje niet kunnen uitzenden op de radio, ja het geluid maar geen beeld. Dus vandaar… het filmpje kom vanzelfsprekend op onze website te staan.

Naast dit gesprek horen jullie Lieky nog terug met haar eigen wekelijkse column, deze week over bewustwording. Marly heeft de uitdaging van de hersencoach weer gedaan, die deze week ‘slapen’ als thema had.

Verder is niets veranderd, de muziek blijft rustig en prikkelarm in ons programma. Namens Lieky en Marly weer heel veel luisterplezier gewenst.

 

*   Uitzending 92: Uitzending van 8 augustus 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 92 Luister naar NAH zondag 8 augustus 2021

Welkom bij weer een gloednieuwe uitzending van Luister naar NAH waar vanzelfsprekend ook weer nieuwe onderwerpen ten gehore worden gebracht. We hebben als eerste een nieuwe columnist in ons programma, Lieky stelt hem middels de 10 vragen aan jullie voor en zijn naam en stem zullen geregeld terug gaan komen.  Zijn naam is trouwens Ed den Ouden. Van Marly hebben jullie nog één en ander tegoed, zoals de tweede uitdaging van de Hersencoach. Maar ze komt ook nog terug op de app Ommetje, daar ontvingen we nog een bericht over. Verder heeft Lieky haar eigen column erbij met de titel ‘Chaos in je hoofd’ Herkenbaar voor iedereen. Zoals iedere week is de muziek rustig en prikkelarm en alles, álle onderwerpen en ook de muziek is op onze website www.luisternaarnah.nl terug te vinden en terug te luisteren.

Namens Lieky en Marly een heel fijn luisteruurtje gewenst.

 

*   Uitzending 91: Uitzending van 1 augustus 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 91 Luister naar NAH zondag 1 augustus 2021

Deze 91e uitzending is heel gevarieerd. Lieky is druk is gesprek geweest met verschillende mensen. Zo stelt zij als eerste Barbara Coljee voor, Barbara is een bezig bij die zich op verschillende manieren inzet voor andere mensen met NAH en hun partners. Zo wil zij ook regelmatig iets gaan bijdragen aan dit programma, vandaar dat we haar voorstellen.

Daarnaast heeft Lieky met de welbekende 10 vragen ook een gesprek gehad met Joyce Dams, zij vertelt haar ervaringen, wat is haar overkomen en hoe zijn haar gevoelens hierin. Zij weet alles mooi te verwoorden, een duidelijk verhaal.

Lieky heeft ook een eigen column die ze ten gehore brengt, de titel is ‘onzichtbaar’

Marly heeft een uitgebreid bericht over Facialisparese ofwel aangezichtsverlamming. Wat is dit precies en wat zijn de gevolgen hiervan, kan het behandeld worden en wat is de prognose.

Zoals elke week kunnen jullie vertrouwen op rustige en prikkelarme muziek

Namens Lieky en Marly zelf veel luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 90: Uitzending van 25 juli 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 90 Luister naar NAH Zondag 25 juli 2021

De laatste zondag van juli alweer. Nog even en we zijn ons kerstdiner weer aan het bedenken. Is misschien nog niet zo gek om dat nu in de rustigere vakantietijd al te doen, grapje terzijde. Wat gaan wij vandaag doen? Vandaag hebben we geen gastsprekers en alleen Lieky en Marly hebben berichten erbij. Lieky’s columns hebben weer een mooie achterliggende gedachte: 1. Denk in oplossingen en 2. Geloven in jezelf

Marly heeft zoals altijd de spreuk van de week erbij, en zij had jullie week 2 van de Hersencoach beloofd maar door een software storing is er iets fout gegaan bij de Hersenstichting en zijn die niet aan iedereen verstuurd. Geen paniek dus voor de mensen die zich hebben opgegeven het ligt niet aan jullie. Maar Marly wilde wel ook een zinvol bericht maken en heeft gekozen voor de app ‘ommetje’ van de Hersenstichting waar toevallig vanaf morgen 26 juli wijzigingen in plaatsvinden.

Maar na de muziek start Marly eerst nog met een gedicht. Met de titel: Kijk eens wat vaker om je heen

De muziek horen jullie zoals iedere week verweven met de onderwerpen en is rustig en prikkelarm.

Namens Lieky en Marly zelf veel luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 89: Uitzending van 18 juli 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 89 Luister naar NAH Zondag 18 juli 2021

Daar zijn we dan weer na een heftige week voor ons allen. Bij ons was gelukkig niets overstroomd en daardoor konden wij toch een uitzending ook voor déze zondag verzorgen. Inmiddels uitzending 89 alweer in het rijtje. Maar goed, ik dwaal weer af.. wat zijn onze onderwerpen vandaag?

Ms Diva bijt het spits af met een gedicht getiteld ‘in strijd met jezelf’

Lieky en Marly hebben beiden een column erbij, Lieky’s column is herkenbaar, niet alleen de titel maar ook als vraag. Is dit herkenbaar voor jou?

Marly’s column is de start van een wekelijks terugkerend item, althans voor enkele weken terugkerend namelijk de hersencoach, waar ze vorige week al uitleg over gaf en deze week dus deel 1 van de uitdagingen.

Verder nog een spreuk van de week én natuurlijk rustige en prikkelarme muziek tussen de onderwerpen door.

Namens Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst.

*   Uitzending 88: Uitzending van 11 juli 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 88 Luister naar NAH Zondag 11 juli 2021

Vandaag hebben we weer getracht om het programma zo gevarieerd mogelijk te maken en dat doen we met verschillende gastsprekers.

Zo stelt Ad Vermeulen zich aan ons voor en Ad vertelt over zijn ervaringen na zijn herseninfarct en hoe hij vóóral niet bij de pakken is gaan neerzitten.

Marly sprak enkele weken geleden met Astrid van Zelst over haar rijtest bij CBR maar ze had nog wat vragen omtrent het fietsen aangezien Astrid een fietsongeluk had gehad. En dat informatieve stukje met wat tips, zenden we vandaag uit.

Ms Diva verblijdt ons weer met één van haar gedichten. Deze keer het gedicht ‘Als’

Lieky neemt ons mee in een column over bewust leven.

Marly heeft deze week meerdere berichten, zo heeft ze een Spreuk van de week erbij. Maar ook spreekt ze over het belang van Hersenen en Beweging, een bericht van de Hersenstichting. En tenslotte heeft Marly nog een vraag aan jullie: Wie doet er mee? Mee waaraan, dat horen jullie straks.

Gedurende de uitzending horen jullie rustige en prikkelarme muziek, rest ons alleen nog om jullie namens Lieky en Marly veel luisterplezier te wensen.

 

*   Uitzending 87: Uitzending van 4 juli 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 87 Luister naar NAH Zondag 4 juli 2021

In deze 87e uitzending hebben we de volgende onderwerpen voor jullie voorbereid.

We starten met Jan Kramer en zijn herkenbare bericht ‘Ik zie je’

Vervolgens gaat Lieky ons vertellen wat zíj merkt van haar restverschijnsel dyslexie, voor haar toch lastig om dit thema aan te snijden.

Annelies van Olst neemt ons mee als haar gedachten weer met haar op de loop gaan en daarover over gedachten dus, hebben we een spreuk van de week erbij. Daarna lopen we op het einde van het uurtje uitzending aan en dat wordt besloten met een nieuwe column van Lieky die gaat over het feit dat niemand erom vraagt om ziek te zijn.

Alles is zoals altijd verpakt in een sausje van rustige en prikkelarme muziek en zoals elke week, wensen Lieky en Marly jullie opnieuw een mooi luisteruur toe.

 

* Uitzending 86: Uitzending van 27 juni 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 86 Luister naar NAH Zondag 27 juni 2021

In deze 86e uitzending hebben we de volgende onderwerpen voor jullie voorbereid.

We stellen Petra Hes aan jullie voor, zij vertelt over haar leven sinds haar hersenbloeding op 17-jarige leeftijd. Ze heeft veel interessante gebeurtenissen te vertellen ,ze is nooit bij de pakken gaan neerzitten namelijk.  Inmiddels is ze  wijkcoach en geeft overal in het land presentaties. Gelukkig voor ons wil ze al haar kennis met ons delen.

Anita de Blok kennen jullie al geruime tijd, zij deelt haar gedachten, gevoelens en twijfels met ons. Zo ook vandaag, vandaag horen we haar definitieve beslissingen en hoe ze daartoe gekomen is.

Ná Anita heeft Marly een bijpassende spreuk van de week voor jullie

En Lieky heeft een herkenbare en leerzame column erbij die de titel draagt ‘herken jij dit ook bij jezelf?’

Zoals elke week wordt alles omlijst door rustige en prikkelarme muziek en op onze website www.luisternaarnah.nl is alles op het gemak terug te lezen en luisteren.

Namens Lieky en Marly ook deze week veel luisterplezier gewenst.

*  Uitzending 85: Uitzending van 20 juni 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 85 Luister naar NAH Zondag 20 juni 2021

Hopelijk zijn jullie allemaal de warme dagen goed doorgekomen. Wij gelukkig wél en hebben hard gewerkt aan de onderwerpen die we jullie deze zondag voorschotelen. Lieky spreekt met Wim Staal en zijn vrouw Ellie, in dat gesprek komen de tijden aan bod van vóór en na zijn hersenletsel. Wat merken ze beiden van het verschil.

Daarnaast geeft Lieky nog eens uitleg over het Digitaal Info Loket op haar website www.lotgenotencentrum.nl

Marly vult de uitzending nog iets verder op met een zelfgeschreven gedicht plús een spreuk van de week die hier weer bij past.

Afgewisseld met rustige, prikkelarme muziek belooft het dus weer een leuke uitzending te worden. Lieky en Marly wensen jullie in ieder geval veel luisterplezier.

*  Uitzending 84: Uitzending van 13 juni 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 84 Luister naar NAH Zondag 13 juni 2021

Vandaag hebben we 3 gastsprekers in onze uitzending. Drie mensen die als ervaringsdeskundigen ons meer kunnen vertellen over het CBR en autorijden. Want dat is ook precies het thema van deze uitzending vandaag. Allereerst horen jullie de herhaling van het in januari 2020 uitgezonden bericht en daarna vullen Marly en de ervaringsdeskundigen Jan Hulshof, Dick Burghout en Astrid van Zelst het geheel nog eens aan.

En Lieky horen we nog terug met een bericht over de Polsbandjes NAH, wat is het precies en wáár krijgen jullie die?

Met prikkelarme muziek wordt het geheel omlijst en Lieky en Marly wensen iedereen een fijn en interessant luisteruur.

*   Uitzending 83: Uitzending van 6 juni 2021 volledig terugluisteren

Uitzending 83 Luister naar NAH Zondag 6 juni 2021

We zitten alweer in juni..wat vliegt de tijd toch he?

Met de onderwerpen die we hebben voorbereid vliegt het komende uur ook om. Het uur wordt gevuld door de gastsprekers of spreeksters in dit geval. Anita de Blok en Cora van de Graaf en de vaste mensen Lieky en ikzelf. Anita de Blok heeft een zéér herkenbaar bericht voor ons de mensen en corona.. in haar gedachtengang neemt ze ons mee in een eerlijk verhaal over gevoelens die daarbij komen kijken.

Cora van de Graaf is een vrouw die een geweldig initiatief gestart is, ze beantwoordt de 10 vragen van Lieky waarin dit mooie initiatief ook aan bod gaat komen vanzelfsprekend.

Liekys column sluit als onderwerp hier goed bij aan, want Lieky leert ons in oplossingen leren denken.

Voor Marly was er nog ruimte om opnieuw een leuke spreuk te presenteren.

Met onze rustige, prikkelarme muziek wordt de uitzending verder gevuld en álles, álles, ook de muziek is terug te vinden op onze website www.luisternaarnah.nl

Namens Lieky en Marly een fijn luisteruurtje gewenst

*  Uitzending 82: Uitzending van 30 mei volledig terugluisteren

Uitzending 82 Luister naar NAH Zondag 30 mei 2021

Wij zijn inmiddels beland in uitzending 82 jaargang 2 alweer en blijven voldoende spreekstof hebben om onze uurtjes mee te vullen en wat is die spreekstof vandaag dan vragen jullie je af..

Lieky heeft een gesprek met Linda Struijlaard, Linda geeft antwoord op de welbekende 10 vragen waarbij ook de autobiografie van Linda aan bod komt. Uitermate interessant dus.

Annelies van Olst neemt ons mee op reis, waarheen? Dat antwoord krijgen jullie alleen door te luisteren.

In Liekys column horen we uitleg over de verstoringen die hersensletsel ons kunnen geven.

Behalve de techniek, muziek en verzorging van de website heeft Marly een leuke spreuk erbij.

Alle onderwerpen wisselen we af met rustige, prikkelarme muziek en zoals elke week is alles blijvend terug te vinden op onze website www.luisternaarnah.nl. En nu? Nu wensen Lieky en Marly jullie nog een heel fijn luisteruur.

 

*  Uitzending 81: Uitzending van 23 mei volledig terugluisteren

Uitzending 81 Luister naar NAH Zondag 23 mei 2021

In deze 81e uitzending hebben wij verschillende onderwerpen bij elkaar gezocht, onderwerpen die op één of andere manier ook bij elkaar passen aangezien ze het thema Corona en NAH hebben.

Zo spreekt Lieky in haar column over de overeenkomsten tussen Corona en NAH

Sylvia Smulders heeft een gedicht over Corona erbij, een gedicht hoe corona ook háár leven beïnvloedt.

Niet alles draait om Corona deze uitzending, want dat doet ons leven al genoeg zou ik zo denken.

Lieky heeft in het kader van 10 vragen aan.. deze week 10 vragen gesteld aan Jet Witter die een behoorlijk interessant verhaal te vertellen heeft zoals jullie zullen horen.

En tenslotte horen we nog een bericht van de ons allen bekende Jacques van de Weide, vandaag spreekt hij over grensoverschrijdend gedrag.

Afgesloten wordt het geheel door Marly met een nieuwe spreuk van de Week

Zoals altijd wordt alles gepresenteerd in een sausje van rustige prikkelarme muziek die nonstop op onze website www.luisternaarnah.nl terug te vinden is, net zoals al onze onderwerpen, info en uitzendingen

Namens Lieky en Marly nog een heel fijn luisteruur gewenst.

*  Uitzending 80: Uitzending van 16 mei volledig terugluisteren

Uitzending 80 Luister naar NAH Zondag 16 mei 2021

Welke onderwerpen kunnen jullie verwachten in deze 80e uitzending alweer?

Hub van Lankvelt neemt ons mee in zijn column en bespreekt de oorzaken, wisselwerking en gevolgen van NAH met ons.

Marly bespreekt het taboe ‘incontinentie’. Helaas kan dat ook een vervelend gevolg zijn bij NAH.  En wij schuwen geen taboes in dit programma zoals jullie weten.

Lieky deelt een bericht uit haar eigen geschreven boek met ons. Een zeer herkenbaar bericht want hoe kunnen we omgaan met het weinige begrip dat wij van onze omgeving krijgen.

Alle onderwerpen worden afgewisseld met rustige en prikkelarme muziek en op onze website www.luisternaarnah.nl kunnen jullie ten allen tijde alles terugvinden zodat alles rustig nog eens na worden nagekeken of teruggeluisterd.

Namens Lieky en Marly uiteraard een fijn luisteruur gewenst.

 

*  Uitzending 79: Uitzending van 9 mei volledig terugluisteren

Uitzending 79 Luister naar NAH Zondag 9 mei 2021

Wat kunnen jullie vandaag  verwachten op deze mooie Moederdag?

Carsten Hemzø bijt het spits af en niet alleen vandaag, zullen jullie gaan horen. Hij maakt ons deelgenoot van zijn module Emoties waarmee hij gestart is bij Hersenz. Dankjewel Carsten voor dit bijzondere inkijkje

In Lieky’s column worden we meegenomen op haar weg in kwetsbaar zijn. Hoe Lieky dit heeft aangepakt horen we dus later in de uitzending.

Marly heeft een gedicht en een spreuk van de week die ze beide zelf geschreven heeft meegenomen.

Met rustige en prikkelarme muziek wordt alles afgewisseld en op onze website www.luisternaarnah.nl kun je alles op je gemak steeds terugvinden. Namens Lieky en Marly een fijn luisteruur gewenst.

*  Uitzending 78: Uitzending van 2 mei volledig terugluisteren

Uitzending 78 Luister naar NAH Zondag 2 mei 2021

Het is inderdaad weer zondagochtend en ook afgelopen week hebben wij niet stil gezeten en weer met diverse gastsprekers een uitzending samengesteld om jullie vandaag te laten horen.

Lieky sprak in het kader van 1 dag uit het leven van een bericht in voor Patrick die op een oproepje van haar (Lieky dus) reageerde.

Van Anita de Blok horen we een vervolg op háár strubbelingen die zij ervaart in haar leven met NAH.

Marly’s column gaat verder op de clichés, vorige week ging het over genieten van het leven. Vandaag gaat ze over het cliché Positief blijven haar gedachten laten schijnen.

En uiteraard heeft ook Lieky een column die ze met ons deelt, voor in deze periode, Haar column gaat over Nare Gevoelens.

Met rustige en prikkelarme muziek wordt alles afgewisseld en op onze website www.luisternaarnah.nl kun je alles op je gemak steeds terugvinden. Namens Lieky en Marly een fijn luisteruur gewenst.

*  Uitzending 77: Uitzending van 25 april volledig terugluisteren

Uitzending 77 Luister naar NAH Zondag 25 april 2021

Jullie mogen er weer voor gaan zitten vandaag want in onze uitzending komt heel veel voorbij deze zondag. Van verschillend gedichten tot en met net zo verschillende berichten. Het lijkt alsof ik er vanzelf van begin te rijmen. Maar laat ik gewoon verder gaan. Eén van onze gastsprekers vandaag is José Botermans, zij heeft een bericht in het thema van 1 dag uit het leven en dát niet alleen, ze heeft ook nog een behoorlijke handige tip voor ons.

De 2e gastspreker is Nicky Paans van wie we het gedicht Levend Verlies gaan horen.

De column van Lieky gaat deze week over het korte termijngeheugen en voor mijn eigen column haal ik een cliché uit de kast. Namelijk genieten van het leven, deel 1 en volgende week komt cliché 2, altijd positief blijven.

Met rustige en prikkelarme muziek wordt alles afgewisseld en op onze website www.luisternaarnah.nl kun je alles op je gemak steeds terugvinden. Namens Lieky en mijzelf een fijn luisteruur gewenst.

 • Uitzending 76: Uitzending van 18 april volledig terugluisteren

Uitzending 76 Luister naar NAH Zondag 18 april 2021

Samen met onze gastsprekers hebben wij weer een uur vol informatie en weetjes opgenomen waar hopelijk iedereen weer iets aan heeft.

Onze gastsprekers vandaag spreken met elkaar en dat zijn Jan Hulshof en Mieke Rikkerink. Zij spreken over het bedrijf van Mieke, Zorgpunt Rikkerink. Mieke geeft begeleiding aan ouders van en áán kinderen mét autisme. In hun gesprek wordt hier vanzelfsprekend uitleg over gegeven.

In de column van Lieky bespreekt zij deze week het verhaal over háár herseninfarct en hoe zij alles ervaren heeft.

Marly bespreekt in haar column haar ervaringen over facialisparese ofwel aangezichtsverlamming. Omdat dit meer gevolgen heeft dan men zomaar zou denken.

Een goed gevuld programma dus zoals jullie horen. De muziek is net als altijd rustig en prikkelarm en verweven tussen de onderwerpen

Namens Lieky en Marly een gezellig en informatief luisteruur gewenst.

*  Uitzending 75: Uitzending van 11 april volledig terugluisteren

Uitzending 75 Luister naar NAH Zondag 11 april 2021

Deze zondag is de uitzending gevuld met meerdere diverse onderwerpen. Lieky gaat het gesprek aan met Leonie Olthof-Verkerk, die een Facebookpagina heeft gemaakt voor partners van mensen met NAH. Ze spreken echter niet alleen hierover maar ook over een coachingprogramma wat Leonie ontwikkeld heeft. Zeer interessant dus!

De Column van Lieky gaat vandaag over Veranderingen maken. En tenslotte heeft ook Marly een column erbij waarin ze jullie meeneemt naar de geschiedenis van hersenletsel, we gaan naar de 19e eeuw. Nieuwsgierig? Blijf dan vooral luisteren.

Verder is alles zoals gewend, rustige en prikkelarme muziek tussen de onderwerpen en alles is terug te vinden op onze website www.luisternaarnah.nl

Namens Lieky en Marly ook vandaag een mooi luisteruur gewenst.

*  Uitzending 74: Uitzending van 4 april volledig terugluisteren

Uitzending 74 Luister naar NAH Zondag 4 april 2021

Vandaag hebben we slechts 1 gastspreker in ons programma en dat is niemand minder dan de altijd bezige bij Ron van der Zee. Ron heeft een boek geschreven met de titel ‘toepasbare wetten’. Eigenlijk heeft hij het vertaald maar dat hoe dat nu zit horen jullie van hemzelf. Lieky spreekt met hem, niet alleen over dit boek maar ze stelt Ron ook goed even aan ons voor

Daarmee komen we dan ook al heel ver want er is nog ruimte voor 1 bericht en die eer is deze week aan Marly en zij bespreekt het geweldig lastige thema Sociale contacten met jullie.

Verder blijft het rustig in deze uitzending, waarbij uiteraard de muziek en ook rustig en prikkelarm is. En misschien ten overvloede maar toch nog even dit, alles uit deze uitzending kunnen jullie altijd terugvinden op onze website www.luisternaarnah.nl Alles blijft bewaard in het archief dus een keer iets terug willen luisteren is geen probleem.

Voor nu wensen Lieky en Marly jullie een mooi en vooral interessant luisteruurtje toe.

 

*  Uitzending 73: Uitzending van 28 Maart volledig terugluisteren

Uitzending 73 Luister naar NAH Zondag 28 maart 2021

In deze uitzending hebben we een heel aantal gastsprekers waarvoor onze dank voor ieders inzet.

Drie columns komen maar liefst aan bod vandaag. Allereerst horen jullie de column van Jan Hulshof, hij gaat in gesprek met Thea Leerink, zij is de partner van een lotgenoot met NAH en zij vertelt over haar ervaringen. Anita de Blok heeft al een tijdje geleden haar laatste berichten in gesproken en met haar vervolgen we de stresssituaties die zij ervaart.

Tenslotte komt uiteraard de column van Lieky aan bod en zij gaat in op de gedachten die ons beïnvloeden. Wat kunnen daarmee maar voornamelijk áán doen.

Marly heeft een spreuk van de week erbij en zich verder weer gericht op de techniek en onze website www.luisternaarnah.nl

De muziek die jullie tussen de onderwerpen gan horen is rustig en prikkelarm en namens Lieky en Marly een mooi luister uur gewenst.

* Uitzending 72: Uitzending van 21 Maart volledig terugluisteren

Uitzending 72 Luister naar NAH Zondag 21 maart 2021

Op deze zondagochtend staat een pittig onderwerp centraal. Lieky spreekt namelijk met de beheerders van de Facebookgroep Nazorg en Herstel na zelfmoordpoging. Zoals jullie weten gaan wij geen onderwerp uit de weg in ons programma vandaar dat Lieky dit gesprek aan gaat met Malu Gevers en Patrick Smits, die overigens ook te vinden zijn in het Digitale Loket.

Lieky’s eigen column gaat toepasselijkerwijs ook over NaZorg

Marly komt nog voorbij met de spreuk van de week en verder zorgt zij voor de techniek en het bijwerken van onze website www.luisternaarnah.nl Alles uit onze uitzendingen is met de benodigde informatie allemaal terug te vinden en terug te luisteren op deze website. Elke uitzending kun je ten allen tijde terugluisteren. Dus geen probleem als je een zondag niet erbij kunt zijn. Sommige zaken veranderen niet, ook nu worden alle onderwerpen afgewisseld met prikkelarme, rustige muziek, die nonstop ook op onze website staat. Namens Lieky en Marly een prettig luisteruurtje gewenst.

* Uitzending 71: Uitzending van 14 Maart volledig terugluisteren

Uitzending 71 Luister naar NAH Zondag 14 maart 2021

Vandaag zijn er minder onderwerpen dan jullie normaal van ons gewend zijn, maar blijf zeker luisteren want het wordt een héél interessant uur.

Jullie krijgen dadelijk een boeiende podcast te horen met Lieky en Inge Smale. Hierin stelt Inge zichzelf voor en vertelt ze ons wie zij is en wat zij doet.

Tenslotte heeft Lieky een geweldig mooi en interessant bericht in háár column getiteld ‘Pad van Ontwikkeling’

Aangezien de uitzending dan al vol genoeg is, heeft Marly zichzelf beperkt tot het verzorgen van de techniek wat immers ook al werk genoeg is maar wat ze heel graag doet.

De muziek is zoals altijd verweven tussen de onderwerpen en natuurlijk rustig en prikkelarm. Op onze website www.luisternaarnah.nl kunnen jullie de muziek ook nonstop beluisteren als daar behoefte aan is. En daarnaast kan elke uitzending op ieder gewenst tijdstip opnieuw beluisterd worden. Dus geen nood, al je een keer niet thuis bent. Namens Lieky en Marly een mooi luisteruur gewenst.

* Uitzending 70: Uitzending van 7 maart volledig terugluisteren

Uitzending 70 Luister naar NAH Zondag 7 maart 2021

Marly wilt even terug komen op vorige week.. Ze wil iedereen hartelijk bedanken voor alle felicitaties en reacties die ze ontvangen heeft. Dat doet een mens zo enorm goed!! Maar goed, nu kijken we weer vooruit naar deze uitzending. Wat kunnen jullie het komende uur gaan verwachten. We starten met een aansprekend bericht, een bericht van Carsten Hemzø met de titel ‘de herinnering blijft’

Dan krijgen we een nieuwe stem te horen, de stem van Chris de Klein, hij meldde zich na de oproep van Lieky en Marly en hij stelt zich allereerst aan ons voor middels de 10 vragen van Lieky. En hopelijk gaan we hem geregeld terug horen in het programma. De stemmen van Lieky en Marly hoeven niet meer voorgesteld te worden. Lieky’s column draagt deze week de titel ‘geen bijsluiter’ en Marly gaat het nut van het gebruik van een schema of checklist met jullie bespreken.

Alles wordt aan elkaar gebreid met rustige en prikkelarme muziek en alles is terug te vinden op onze website www.luisternaarnah.nl

Namens Lieky en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

 

* Uitzending 69: Uitzending van 28 februari volledig terugluisteren

Uitzending 69 Luister naar NAH Zondag 28 februari 2021

Voor Marly is het niet zomaar een dag maar  een hele bijzondere maar dat horen jullie na de eerste muziek wel. Het wordt één van de onderwerpen vandaag omdat het heel toevallig zo uitkomt.

Verder zijn er natuurlijk nog heel wat onderwerpen voorbereid

Zo hebben jullie pas geleden nog kennis gemaakt met Jan Hulshof en Jan heeft aangegeven om iets meer voor ons programma te willen doen. Hij gaat ons meer vertellen over plekken waar we met onze hulpvragen naartoe kunnen. Vandaag spreekt hij met Dia Kleinnibbelink over Maatzorg.  Wat doet deze instantie en hoe werkt het? Dat horen jullie later.

Lieky spreekt in haar column over het feit dat overgevoelig zijn geen ziekte is en hoe je ermee kunt omgaan.

Marly heeft een gedicht meegenomen en de reden waarom zal snel duidelijk worden.

Nog even ter extra informatie.. alle onderwerpen uit de uitzendingen zijn ook op onze website www.luisternaarnah.nl terug te vinden. Ook Jan Hulshof krijgt zijn eigen ruimte waar al zijn bijdrages terug te horen zijn. Alle onderwerpen worden in het programma verweven met rustige en prikkelarme muziek die op de website steeds non-stop terug te luisteren is. Voor nu rest mij alleen nog om jullie namens Lieky en Marly een heel mooi en gezellig luisteruur te wensen.

* Uitzending 68: Uitzending van 21 februari volledig terugluisteren

Uitzending 68 Luister naar NAH Zondag 21 februari 2021

In deze 68e uitzending van Luister naar NAH staan niet vele verschillende onderwerpen centraal maar hebben we één groot thema! Dat maakt de uitzending niet minder interessant, nee, in tegendeel.. in deze uitzending stellen we het digitaal infoloket aan jullie voor. Het digitaal wat? Hoor ik jullie denken… precies daarom wijden we er deze uitzending helemaal aan. Wat is het digitale info loket? Hoe gaat het in zijn werk? Voor wie is het bedoeld? Kost het geld? Deze vragen gaan we allemaal voor jullie beantwoorden vandaag.

Lieky geeft wat uitgebreidere uitleg over dit initiatief, Marly neemt jullie mee in een bericht waarom ook zij zelf deelneemt hieraan en Lieky spreekt ook nog met Susan Neijens, één van de hulpverleners die ook te vinden is in het Digitaal Loket.

De muziek is ook in deze uitzending niet anders, gewoon rustig en prikkelarm zoals jullie wel gewend zijn en ook nu wensen Lieky en Marly jullie veel luisterplezier.

*  Uitzending 67: Uitzending van 14 februari volledig terugluisteren

Uitzending 67 Luister naar NAH Zondag 14 februari 2021

In deze uitzending kunnen jullie verschillende gastsprekers aan het woord gaan horen. Lieky stelt Stijn Geerinck aan ons voor waarna Stijn zelf zijn verhaal zal doen.

Silvia Smulders en Jose Botermans geven een aanvulling op het onderwerp wat in de column  van Marly centraal staat, namelijk overprikkeling. Een restverschijnsel waar wij allemaal mee te maken hebben.

Lieky kijkt in háár column tenslotte of het wel of niet terugkijken naar je leven hoe het eerst was wél of niet goed is en waarom. Uiteraard gaat ook dit gepaard met tips.

Alle onderwerpen worden afgewisseld in een mengelmoes van rustige en prikkelarme muziek. En namens Lieky en Marly ook vandaag weer een fijn luister uur gewenst !

*  Uitzending 66: Uitzending van 7 februari volledig terugluisteren

Uitzending 66 Luister naar NAH zondag 7 februari 2021

Ook in deze 66e uitzending van Luister naar NAH zijn de onderwerpen weer zeer divers te noemen.

Zo kunnen jullie o.a. luisteren naar het verhaal van Jan Hulshof die ons meeneemt naar zijn ervaringen van zijn hersenbloeding in 2011.

Lieky is de stem van Daisy, Daisy spreekt helaas te moeilijk om zelf het woord te doen maar ze heeft Lieky verzocht namens haar háár verhaal te doen. Verder neemt Lieky ons mee in een herkenbaar gedicht, getiteld ‘Littekens’ en de column van Marly is deze week een herhaling, waarmee ze een belangrijk niet te onderschatten probleem na CVA nog eens wil aanspreken. Namelijk de slikstoornissen.

Technisch is alles weer verweven in een sausje van rustige muziek en ook op deze zondagochtend wensen Lieky en Marly jullie heel veel luisterplezier.

 

*  Uitzending 65: Uitzending van 31 januari volledig terugluisteren

Uitzending 65 Luister naar NAH Zondag 31 januari 2021

Het wordt misschien eentonig maar ook in deze laatste uitzending van januari, is de uitzending weer goed gevuld. Mede dankzij onze gastsprekers waarvoor elke week onze dank.

We starten de uitzending met een gedicht van en door Lieky, de titel is ‘Stille getuigen’

Onze eerste gastspreker daarna is Elles Hoogenhoud, zij vertelt ons iets meer over waar we terecht kunnen met onze hulpvragen met betrekking tot NAH

Daaropvolgend vertelt Marly in haar column over de verschillende soorten revalidatie die ze bij de verschillende herseninfarcten gehad heeft.

Vervolgens landen we bij de column van Anita de Blok, haar laatste bericht voorlopig over de aanhoudende worsteling die ze meemaakt.

Tenslotte eindigen we met de tot nadenken zettende column van Liekyomdat jij hersenletsel hebt

Stof genoeg voor dit uurtje Luister naar NAH dus, zou ik denken. Natuurlijk is ook deze week alles verpakt is een mengelmoes van rustige en prikkelarme muziek, namens Lieky en Marly een heel gezellig luisteruur gewenst.

*  Uitzending 64: Uitzending van 24 januari volledig terugluisteren

Uitzending 64 Luister naar NAH Zondag 24 Januari 2021

Net als vorige week zondag hebben wij ook vandaag een goed gevulde uitzending in de aanbieding.

We hebben 2 nieuwe gastsprekers met ieder hun eigen verhaal en ervaringen sinds zij hersenletsel hebben. Jan Kramer is de eerste van de 2 mee beginnen. Hij spreekt in zijn blog over gezien mogen worden, het draagt dan ook de toepasselijke titel ‘Ik zie je’

Wat verder op in de het programma kunnen jullie luisteren naar Christien D’hoore en zij heeft weer hele andere ervaringen om te delen. En dat is juist zo fijn met alle gastsprekers. Hoewel iedereen dezelfde diagnose heeft, heeft ook iedereen weer eigen ervaringen. De vrouw die al enkele weken háár ervaringen en gevoelens met ons deelt is Anita de Blok. Zij vertelt ook vandaag in haar column uitgebreid over haar gevoelens en keuzes die ze noodgedwongen steeds moeten maken en ik kan jullie vertellen dat zij deze ons deze week mee neemt naar bijzonder diepe en persoonlijke gevoelens. En mochten jullie de column van Lieky nu missen, geen nood, want ook Lieky heeft een leerzame column over zelfontwikkeling erbij.

Marly horen jullie deze uitzending niet meer terug na de aankondiging, zij heeft technisch alles aan elkaar gebreid met uiteraard prikkelarme en rustige muziek. Namens Lieky en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

 

* Uitzending 63: Uitzending van 17 januari volledig terugluisteren

Uitzending 63 Luister naar NAH Zondag 17 januari 2021

Vorige week waren we gestart met het herhalen van alle berichten van Anita de Blok maar dat was te veel voor 1 uitzending. Vandaag komt hier het vervolg op met de aanvullende 2 berichten die gaan over de gevolgen van Corona bij Anita en het omgaan met stress, of beter misschien, het juist niet meer kunnen omgaan met stress.

Verder gaat ook Hub van Lankvelt in de herhaling met zijn berichten en van hem zenden we zijn allereerste bericht uit. Hierin legt hij ons haarfijn alles uit over NAH, Wat is NAH, hoe krijg je het? En wat zijn de gevolgen. Zeer informatief dus !

Lieky gaat ons vertellen wat de Diagnose Dement inhoudt. Zij spreekt hierin over haar vader die dement werd en ze vertelt over haar eigen ervaringen en gevoelens.

De eigen ervaringen van Marly komen ook aan bod vandaag, vorige week hoorden jullie het bericht over haar werkhervatting en ze beloofde jullie deze week over haar WIA keuring te vertellen en Marly houdt zich graag aan haar beloftes.

De onderwerpen zijn ook vandaag in een sausje van rustige en prikkelarme muziek gedompeld en namens Lieky en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 62: Uitzending van 10 januari volledig terugluisteren

Uitzending 62 Luister naar NAH Zondag 10 januari 2021

Zoals bekend laten we in ons programma graag lotgenoten aan het woord om hun ervaringen en gevoelens met ons te delen. Zo ook vandaag, we hebben haar al vaker gehoord en dan spreken we over Anita de Blok. Ze heeft op de website www.luisternaarNAH.nl   inmiddels haar eigen ruimte voor haar columns verdiend. Maar met de start van het nieuwe jaar leek het ons handig om haar columns te plakken tot 1 geheel en dit samen uit te zenden. Het was iets te lang voor 1 uitzending, dus het restant horen jullie weer een andere keer.

Vandaag stelt Anita zichzelf voor en horen we hoe haar hersenletsel in ontstaan en tot welke keuzes haar, al dat dan niet gedwongen, heeft gebracht.

Lieky spreekt in column over de reden waarom investeren in tijd een goede zaak is.

Nu het nieuwe jaar is begonnen, zullen er lotgenoten zijn die weer starten met werkhervatting. En daar gaat de column van Marly deze week over.

Alles is zoals altijd verpakt in een sausje van rustige en prikkelarme muziek en ook nu wensen Lieky en Marly jullie veel luisterplezier.

*  Uitzending 61: Uitzending van 3 januari volledig terugluisteren

Uitzending 61 Luister naar NAH Zondag 3 januari 2021

Een nieuw jaar is begonnen, een jaar waarin wij iedereen ook weer graag met tips, weetjes en het gevoel rondom NAH terzijde hopen te staan. En wat hebben wij in deze eerste uitzending van 2021 voor jullie?

Lieky stelt jullie voor aan Petra Alders die ons op haar beurt gaat vertellen over de coaching die zij doet en ons dan met name alles over stress gaat uitleggen.

Lieky bepreekt in háár column hoe je mensen nú in deze tijd gelukkig Nieuwjaar wenst.

Met het nieuwe jaar komen de voornemens ook weer om het hoekje kijken en in het kader daarvan gaat Marly in op de folder ven de Hersenstichting ‘hersenen en beweging’ Tenslotte heeft ze nog een Nieuwjaarsgedicht erbij. Niet zelf geschreven maar te mooi om er niets mee te doen.

Zoals elke week zal ook dit jaar de muziek rustig en prikkelarm zijn en wensen Lieky en Marly jullie veel luisterplezier.

* Uitzending 60: Uitzending van 27 december volledig terugluisteren

Uitzending 60 Luister naar NAH zondag 27 december 2020

Onze uitzending blijft nog even in de stijl van de feestdagen staan, alleen is de kerst nu voorbij en verleggen wij onze aandacht naar de jaarwisseling.

Lieky vertelt ons in haar column waarom het helemaal niet verkeerd is om eens terug te kijken op het afgelopen jaar, maar ook leert ze ons hoe zij een positieve draai aan haar leven heeft kunnen geven. Plus de heeft nog een gedicht voor ons opgenomen.

Annelies van Olst heeft een bericht opgenomen met een tekst die ze in een tijd schreef waar ze helemaal niet goed in haar vel zat en ze neemt ons in háár column mee naar haar gevoelens van dát moment.

Marly mijmert ook weer over het afgelopen jaar 2020, sommige tradities moet je in ere houden, nietwaar? Daarnaast heeft ze nog een oproep en een gedicht erbij om te delen.

Goed gevulde uitzending dus weer zo op de valreep van 2020. Natuurlijk alles verpakt in het bekende sausje van rustige en prikkelarme muziek die ook nonstop om onze website te vinden is.

Lieky en Marly wensen jullie vanzelfsprekend veel luisterplezier toe.

 

* Uitzending 59: Uitzending van 20 december volledig terugluisteren

Uitzending 59 Luister naar NAH zondag 20 december 2020

In deze laatste uitzending voor Kerst hebben we uiteraard verschillende kerst-onderwerpen erbij.

Bert Blanken heeft speciaal voor déze uitzending een gedicht geschreven. Lieky heeft haar column aangepast aan kerst en heeft verschillende tips voor ons in haar column ‘wat doet kerst nog meer met ons.’

Silvia Smulders heeft een gedicht met de titel ‘leven of overleven’

Marly tenslotte heeft een traditioneel herdenkingsmomentje dat elke kerst terug zal gaan komen. Daarnaast heeft Marly nog een kerstgroet.

De muziek zal in volledige kerstsfeer zijn en zoals altijd zei, nonstop terug te luisteren op onze website www.luisternaarnah.nl onder het kopje prikkelarme muziek nonstop.

Marly en Lieky wensen jullie uiteraard veel luisterplezier.

*  Uitzending 58: Uitzending van 13 december volledig terugluisteren

Uitzending 58 Luister naar NAH zondag 13 december 2020

Ook in deze laatste maand van het memorabele jaar 2020 staat wij met dit luisterprogramma voor jullie klaar.

In deze uitzending staat een interview met Jacques van de Weide centraal waarin hij doorgaat op het thema Rouwen en Verlies. En daarbij vooral kijkt naar de vraag: Hoe kan ik mijn nieuwe leven omarmen?

Namens Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 57: Uitzending van 6 december volledig terugluisteren

Uitzending 57 Luister naar NAH Zondag 6 december 2020

Ook in deze laatste maand van het memorabele jaar 2020 staat wij met dit luisterprogramma voor jullie klaar. En wat jullie vandaag in de uitzending kunnen verwachten, ga ik jullie nu vertellen.

Lieky stelt als eerste Richard van der Linden aan jullie voor op de welbekende manier van 10 vragen en antwoorden.

Carsten mijmert over hoe hij zijn leven opnieuw zou leven. Carsten Hemzø dus, maar dat wisten de meeste al denk ik.

Lieky’s column gaat over hoe je je bewust kunt worden van je eigen ik en Marly’s Column tenslotte gaat over vrijwilligerswerk, een mooi doel in deze decembermaand.

Alles is zoals altijd verpakt in een sausje van prikkelarme en rustige muziek waarmee we jullie veel luisterplezier wensen het komende uur.

*  Uitzending 56: Uitzending van 29 november volledig terugluisteren

Uitzending 56 Luister naar NAH zondag 29 november 2020

Deze uitzending wordt weer een heel gevarieerde uitzending. Onze gastsprekers vandaag zijn Annelies van OlstAnita de Blok en Carsten Hemzø. De column van Annelies draagt de titel’actie ondernemen is leven’ Anita bespreekt de gevolgen van werk en stress sinds haar NAH. Cartsen neemt ons mee in een fantasie: kon ik maar 1 dag….

Lieky’s column vandaag gaat over grenzen stellen En Marly’s column gaat over ‘omgaan met stress in het algemeen’

Daarnaast draagt Marly een eigen geschreven gedicht voor met de titel ‘Vreemdeling.

Uiteraard is de muziek rustig en prikkelarm. Namens Lieky en Marly een gezellig luisteruur gewenst

* Uitzending 55: Uitzending van 22 november volledig terugluisteren

Uitzending 55 Luister naar NAH zondag 22 november 2020

Deze week kunnen jullie weer luisteren naar een nieuwe column van Annelies van Olst die op onze website ook een eigen ruimte heeft voor haar columns vanaf nu, haar column deze week draagt de titel ‘mijn ziel vertelt mijn lichaam’. Dan hebben we natuurlijk de column van Lieky en die gaat over ‘overbelastheid’ Vervolgens hebben we een nieuwe stem in het programma, die van Ria Petersen, zij vertelt háár verhaal over NAH Marly heeft een bericht wat ze binnenkreeg van de Hersenstichting uitgewerkt. Dit heeft alles te maken met : hoe gaan we om met de thuiswerkstress die kan ontstaan in deze tijd van thuiswerken ivm de coronaregels. De Hersenstichting heeft verschillende tips op een rijtje gezet. Voor nu wensen Lieky en Marly jullie veel luisterplezier..

* Uitzending 54: Uitzending van 15 november volledig terugluisteren

Uitzending 54 Luister naar NAH zondag 15 november 2020

Jullie gaan luisteren naar uitzending 54 in jaargang 2 en wat kunnen jullie verwachten? Lieky stelde Brigitte Gevers haar beroemde 10 vragen ivm de mantelzorg die zij geeft aan haar man Jos. Anita de Blok komt voorbij en vertelt ons over haar gevolgen die zij nú ervaart na haar besmetting met corona.

Marly gaat jullie wat uitleg geven over een checklist die hersenletsel-uitleg.nl op hun pagina heeft. Een zeer handige checklist. En tenslotte heeft Lieky een column met de titel ‘anders leren leven’.

Zoals elke week is de muziek rustig en prikkelarm en de techniek verzorgt Marly wegens ziekte van Henk voorlopig zelf.

Rest mij jullie alleen namens Lieky en Marly een mooi luisteruurtje te wensen.

* Uitzending 53: Uitzending van 8 november volledig terugluisteren

Uitzending 53 Luister naar NAH zondag 8november 2020

Na een geslaagde uitzending vorige week, bedankt overigens voor jullie fijne reacties, gaan we de draad weer oppakken met een zeer interessante Podcast over de mogelijkheid tot avontuurlijke tochten, voor mensen die hulp behoeven.

En in plaats van alleen informatie krijgen jullie ook nog iets heel leuks, jullie kunnen gaan deelnemen aan een wedstrijd waar een geweldig mooie prijs mee te winnen is..

Marly gaat een gedicht laten horen wat ze enkele jaren geleden zelf heeft geschreven. Waarom ze voor dit gedicht gekozen heeft juist in deze uitzending, legt ze zelf later in de uitzending uit.

Onze technicus Henk van der Wijk is helaas ziek, dus zelf verzorgt Marly dan ook de techniek voorlopig, maar Henk, namens ons allen uiteraard onze beterschapswensen !

Nu rest mij alleen nog jullie allen namens Lieky en Marly heel veel luisterplezier te wensen in het komende uur.

* Uitzending 52: Uitzending van 1 november volledig terugluisteren

Uitzending 52 jaargang 2 Luister naar NAH Zondag 1 november 2020

Op zondag 1 november zijn we alweer een jaar bezig met dit programma Luister naar NAH

Voor Lieky en Marly is dat een goede reden om eens rond de tafel te gaan zitten en terug te blikken op dit 1e jaar!

Een veelbewogen jaar met corona en alle gevolgen, maar ook met het maken van een programma om mensen met NAH een eigen stem te geven, het verzorgen van informatie voor lotgenoten, partners en andere naasten. Hoe voelt het nou om hersenletsel te hebben? Niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de naasten!

Luister naar NAH is een uniek radioprogramma waar geen onderwerp gemeden wordt, welk taboe er ook op mag rusten.

We zijn er vóór en dóór elkaar en Lieky en Marly hopen dit nog jaren te mogen doen !

Veel luisterplezier !!

* Uitzending 51: Uitzending van 25 oktober volledig terugluisteren

Uitzending 51 Zondag 25 oktober 2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending van Luister naar NAH?

De maand oktober staat volledig in het teken van Levend Verlies, hoe ga je om met verlies wat je hele wereld op zijn kop zet.

Vandaag hebben wij Jacques van der Weide in de uitzending. Hij is coach voor mensen die meer uit het leven willen halen en begeleider van mensen met o.a. NAH of autisme.

Lieky spreekt vandaag met hem over ‘Rouwen en rituelen’.

Afscheid nemen van je eerdere leven, hoe jij voor je hersenletsel was. Dat is rouwen om levend verlies.

Jacques kan dit heel goed uitleggen.

Je voorbereiden op het afscheid nemen van je oude leven om het nieuwe leven zoals het nu is toe te laten.

De contactgegevens van Jacques van der Weide staan op onze website www.luisternaarnah.nl

 

Wij horen Carsten Hemsø met zijn eigen heel mooie bericht “De herinnering blijft”.

En Nicky Van Someren  Paans met haar prachtig zelfgeschreven gedicht “Levend verlies”.

De muziek is zoals altijd rustig en prikkelarm. De techniek verzorgt Marly in deze speciale themamaand zelf.

Namens Lieky en Marly een mooi en interessant luister uur gewenst.

 

 

* Uitzending 50: Uitzending van 18 oktober volledig terugluisteren

Uitzending 50 Luister naar NAH Zondag 18 oktober 2020 met ontspanningsmuziek na afloop

Wat kunnen jullie verwachten in deze  50e uitzending van Luister naar NAH?

De maand oktober staat volledig in het teken van Levend Verlies, hoe ga je om met verlies wat je hele wereld op zijn kop zet.

Deze uitzending bestaat voornamelijk uit een podcast. Lieky spreekt met Ad van Camerijk over het verlies van zijn eigen ik na hersenletsel.

De muziek is zoals altijd rustig en prikkelarm. De techniek verzorgt Marly in deze speciale themamaand zelf.

Namens Lieky en Marly een mooi en interessant luister uur gewenst.

Ná het progamma kunnen jullie blijven luisteren naar de ontspannende muziek die muziek die gedraaid wordt gedurende de uitzending.

* Uitzending 49: Uitzending van 11 oktober volledig terugluisteren

Uitzending 49 Luister naar NAH Zondag 11-10-2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending van Luister naar NAH?

De maand oktober staat volledig in het teken van Levend Verlies, hoe ga je om met verlies wat je hele wereld op zijn kop zet.

Waarom dit het geval is, legt Lieky zelf jullie uit.

Lieky heeft gesprekken met Marianne Lambering en met Mary Ann Gitmans over hun ervaringen en wat NAH betekent in hun leven.

Annelies van Olst heeft een herkenbaar bericht over hoe zij haar oude leven en haar oude ik mist.

Door en van Yvonne horen we een treffend gedicht over levend verlies.

Marly heeft ook op papier gezet hoe zij haar leven nu ervaart. Het draagt de zeer originele titel ‘Mijn Verhaal’.

Zoals gewend wordt alles afgewisseld met rustige muziek, soms ook wat kortere muziek en de techniek verzorgt Marly in deze speciale themamaand zelf.

Namens Lieky en Marly een mooi en interessant luister uur gewenst.

* Uitzending 48: Uitzending van 4 oktober volledig terugluisteren

Uitzending 48 Luister naar NAH Zondag 4 oktober 2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending van Luister naar NAH?

De maand oktober staat volledig in het teken van Levend Verlies, hoe ga je om met verlies wat je hele wereld op zijn kop zet. Deze 48e uitzending staat in het teken van Alzheimer

Lieky heeft een podcast met Margreet Menkveld waarin Margreet over haar eigen leven vertelt en ingaat op het verlies van haar man aan de gevolgen van Alzheimer. Lieky’s vader was ook dement en Lieky had een gedicht geschreven hierover, wat zij graag laat horen.

De muziek is uiteraard totaal op deze onderwerpen aangepast. Aangezien de lengte van de podcast en het serieuze karakter van deze uitzending heeft Marly besloten geen eigen inbreng in deze uitzending te verzorgen maar heeft zij zich toegelegd op de technische verzorging van dit luisteruur Luister naar NAH

Namens Lieky en Marly een interessant luisteruurtje gewenst.

Uitzending 47: Uitzending van 27 september volledig terugluisteren

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending?

Vorige week heeft Marly geprobeerd uit te leggen wat neglect is, dit wordt ook vaker verward met Hemianopsie en om nu duidelijk het verschil uit te leggen, krijgen jullie van Marly vandaag meer informatie dáárover.

Ms Diva heeft een mooi gedicht genaamd ‘Letsels’ voor ons.

De Column van Lieky gaat deze week om een rugzak, wat als de rugzak vol is?

Marly behandelt het vraagstuk sociale contacten nog eens, op de Facebookpagina is de buitenwereld toch een zeer vaak besproken onderwerp en Marly laat haar kronkelende gedachten daar nog eens overheen gaan.

Ook deze week weer een uitzending met een diversiteit aan onderwerpen dus. Alles wordt zoals altijd omlijst met rustige, prikkelarme muziek en ook deze uitzending is weer helemaal technisch op orde gebracht door onze eigen technicus Henk van der Wijk

*  Uitzending 46: Uitzending van 20 september volledig terugluisteren

Uitzending 46 – Luister naar NAH – Zondag 20 september 2020

Wat hebben wij voorbereid voor deze 46e uitzending van Luister naar NAH?

Vandaag nemen we jullie mee op reis, mee op reis in een uurtje vol diverse onderwerpen. En  ook Annelies van Olst neemt ons mee op reis. Een reis door háár gedachten.

De Column van Lieky neemt ons mee op een reis waarin we de balans tussen lichaam en geest proberen te vinden. En  Marly’s reis neemt ons  mee in een uitleg over neglect, een restverschijnsel waar veel mensen met NAH helaas mee te maken krijgen.

De muziek is gedurende deze reis, rustig en prikkelarm en Henk van der Wijk heeft zijn technische snufjes mee op reis genomen, dankjewel Henk.

Wij wensen jullie namens ons drieën een rustige vlucht of rit, afhankelijk van jullie manier van reizen.

*  Uitzending 45: Uitzending van 13 september volledig terugluisteren

Uitzending 45 Luister naar NAH zondag 13 september

Wat hebben wij voorbereid voor deze 45e uitzending van Luister naar NAH?

Lieky heeft een Podcast opgenomen met Anitha Wagemans, zeer interessant en met veel info want Anitha heeft een inzetbureau ervaringsdeskundigheid opgezet. Wat dit precies inhoudt, horen jullie in deze podcast.

Lieky neemt ons in haar eigen column mee naar die eerste periode van ons hersenletsel. Dat zal heel herkenbaar zijn voor iedereen.

De column van Marly bevat deze keer eens geen informatie of tips maar eens héél iets anders. Het heeft in ieder geval te maken met onze Facebookpagina. Wat?Laat jullie maar verrassen.

Alle onderwerpen worden weer omlijst door rustige, prikkelarme muziek en deze week mogen we Henk van der Wijk weer bedanken voor de techniek. Namens  Henk, Lieky en Marly  dan ook nog veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 44: Uitzending van 6 september volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzending 44 Zondag 6 september 2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze 44e uitzending van Luister naar NAH?

Vandaag hebben we slechts 1 gastpreker in het programma, Marly heeft haar vorige week al aangekondigd. Namelijk Ela Savu, zij is de onderzoekster met wie Marly de vaste contacten had bij het onderzoek van de universiteit van Maastricht, het onderzoek naar vermoeidheid bij NAH. Ela gaat wat dieper op het onderzoek en de resultaten in en vooral ook, wat gebeurt er nu mee?

Later komt Lieky weer aan het woord met haar interessante column ‘bewust leren omgaan met je lichaam en geest.’

En Lieky noemde het al, alles wordt omlijst met rustige muziek en deze week heeft Marly zorg gedragen voor de techniek.

Rest ons alleen nog jullie allemaal een informatief en gezellig luisteruurtje te wensen.

* Uitzending 43: Uitzending van 30 augustus volledig terugluisteren

Luister naar NAH uitzending 43 Zondag 30 augustus 2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending van Luister naar NAH?

Mede dankzij onze gastsprekers is ook deze 43e uitzending met gevarieerde onderwerpen gevuld.

Anita de Blok, die we inmiddels al vaker gehoord hebben is vandaag ook van de partij. Zij weet haar berichten altijd zó interessant te vullen dat ze ruimte heeft gekregen met een eigen column op onze website en in ons programma natuurlijk. Vandaag vertelt zijn ons waar zij tegenaan loopt met de thuiswerkende gezinsleden sinds Corona.

Lieky stelt Jeannette Mooibroek aan ons voor middels de beroemde 10 vragen waar ook aandacht is de de patiëntenvereniging hersenletsel.nl

In Liekys eigen column horen we waarom ‘overmatig denken’ niet goed voor ons is. Met uiteraard tips hoe we goed op onszelf kunnen letten hierin.

Marly gaat jullie wat vertellen en uitleggen over een onderzoek van de Hersenstichting waaraan zij heeft deelgenomen, een onderzoek over vermoeidheid bij NAH. Volgende week bespreekt ze dit nog uitgebreider met één van de onderzoekers en dan horen we wat met de resultaten van de onderzoek zal gaan gebeuren.

Alle onderwerpen worden afgewisseld met rustige muziekdie jullie trouwens op onze website altijd non-stop terug kunnen luisteren. De techniek ligt vandaag ook weer in de vertrouwde handen van Henk van der Wijk en namens ons drieën heel veel luisterplezier gewenst.

 

*  Uitzending 42: Uitzending van 23 augustus volledig terugluisteren

Uitzending 95 Luister naar NAH Zondag 29 augustus 2021

Wat kunnen jullie verwachten in deze 42e uitzending van Luister naar NAH?

We laten in onze uitzendingen heel graag lotgenoten aan het woord om meer duidelijkheid en herkenning te kunnen geven. Wij zijn zelf ook lotgenoten maar met meer mensen kunnen we ook meer verschillende onderwerpen benaderen en dus méér info geven.

Zo is deze uitzending dan ook heel divers aan onderwerpen.

We starten met Annelies van Olst die beschrijft hoe verlaten zij zich voelde toen ze na haar zware ongeval opgenomen werd in de revalidatiekliniek. Het is een treffend en emotioneel verhaal, mag je wel zeggen. Maar ook het verhaal van Anita de Blok raakte ons, zij vertelt waar zij zoal tegen aanloopt in het huidige dagelijkse leven.

Lieky’s column verwoordt dat er meer aan de binnenkant gebeurt dat wat men aan de buitenkant ziet, het draagt dan ook de toepasselijke titel ‘aan mij is niets te zien’

Daarnaast is Lieky in de dichtmodus gekropen en horen we haar gedicht, genaamd ‘uitdaging

Het bericht van Marly beschrijft een taboe. Een gevolg van hersenletsel wat men niet graag bespreekt, laat staan in het openbaar! En jullie kennen ons inmiddels, wij gaan geen onderwerp uit de weg dus háár bericht gaat over incontinentie, en dan met name bespreekt ze urine incontinentie

 

Nóg diverser kunnen de onderwerpen niet zijn deze week

* Uitzending 41: Uitzending van 16 augustus volledig terugluisteren

Uitzending 41 Luister naar NAH Zondag 16-08-2020

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending van Luister naar NAH?

Met de warme temperaturen (en hittegolf) van afgelopen week, hebben Lieky en ik even aan ons zelf gedacht, het ons niet té druk gemaakt en onderwerpen gezocht die in de herhaling konden. Zo starten we met een bericht van Jacques van der Weide over geluk, een handvol geluk. Ook herhalen we een mooi gedicht van Ms Diva ‘in strijd met jezelf’

De Column van Lieky is helemaal nieuw en zij spreekt over het leven met iemand met NAH.

De column van Marly is een herhaling en we hebben gekozen om het eerdere bericht te herhalen met de titel ‘Controlefreak, en nu?’

Zoals iedere week wordt alles omlijst met rustige, prikkelarme muziek en Henk van der Wijk verzorgde het technische gedeelte.

Namen ons drieën heel veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 40: Uitzending van 9 augustus volledig terugluisteren

Uitzending 40 – Luister naar NAH – Zondag 9 augustus 2020

Wij mogen inmiddels al de 40e uitzending gaan uitzenden  en deze uitzending is net als de meeste andere uitzendingen goed gevuld.

Vandaag gaan we een nieuwe gastspreker horen die graag nog vaker wilt langskomen. Daarom heeft Lieky haar de Beroemde 10 vragen gesteld,zodat ze zich kan voorstellen. Deze vragen en antwoorden zijn echter alleen op de website te vinden. In deze uitzending gaat ze gelijk van start met een zeer herkenbaar en ook zeer interessant bericht. O ja, haar naam is ook leuk om te weten hè, zij heet Anita de Blok

De volgende naam die ik ga noemen is Ad van Camerijk, hij is ook al eerder in de uitzending geweest. Van hem horen we het gedicht ‘Levend Verlies’ opnieuw.

De naam Lieky van der Velden heb ik nog niet genoemd, maar zeker heeft Lieky een eigen en herkenbaar bericht dat vandaag  gaat over Rouwen om Verlies.En In het kader dat bericht vonden we nog wel een leuke spreuk om te delen, die komt na Lieky’s bericht dan ook nog voorbij.

Mijn naam is Marly van der Wijk en ik kom vandaag toe aan het laatste deel  van de berichten van afgelopen weken, de folder over Hersenen en Voeding, van de Hersenstichting.

Natuurlijk is de muziek weer prikkelarm en rustig gehouden en ook de naam Henk van der Wijk kennen jullie ondertussen ook. Henk is onze trouwe technicus.

Namens ons drietjes wensen wij iedereen veel luisterplezier het komende uur.

* Uitzending 39: Uitzending van 2 augustus volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzending 39 Zondag 2 augustus 2020

Waar  hebben wij afgelopen week aan gewerkt om deze  39e uitzending mee te vullen?

Onze gastspreker van deze week is Annelies van Olst, voor sommige wellicht al bekend van de Facebook pagina. Zij heeft een mooi eigen geschreven bericht erbij. En ook Lieky heeft een eigen geschreven bericht mee. Lieky leert ons in dit bericht wat het nut is van even tijd voor jezelf nemen. En zoals we dat gewend zijn, heeft ze ook wat tips voor ons om dit aan te pakken.

In het kader dat bericht vonden we nog wel een leuke spreuk om te delen, die komt na Lieky’s bericht dan ook nog voorbij.

En het bericht van Marly  sluit weer aan op de berichten van afgelopen weken, namelijk de Folder van de Hersenstichting en dan gaan we het hebben over Hersenen en Voeding, om precies te zijn. Na alle eerdere uitleg gaat Marly dan nu concreter aan de voeding beginnen.

Natuurlijk is de muziek weer prikkelarm en rustig gehouden.

Henk van der Wijk bedanken wij graag weer voor het verzorgen van de techniek en natuurlijk wensen wij jullie namens ons drietjes heel veel luisterplezier.

* Uitzending 38: Uitzending van 26 juli volledig terugluisteren

Uitzending 38 Luister naar NAH zondag 26-07-2020 www.luisternaarnah.nl

Wat kunnen jullie verwachten in deze uitzending?

Lieky heeft haar welbekende 10 vragen losgelaten op Wilco Giesen, openhartig heeft Wilco deze beantwoord.

Bouchra draagt een zelfgeschreven gedicht voor, een pakkend gedicht met de titel ‘Ik ben net als jij

Ook heeft Bouchra de 10 vragen van Lieky beantwoord, deze zijn echter niet in de uitzending te horen maar de vragen met haar antwoorden vinden jullie op onze website www.luisternaarnah.nl

In de categorie ervaringsverhalen.

Lieky’s column gaat deze week over Hersenletsel en gevoeligheid, een herkenbaar verhaal met diverse tips hoe je ermee kunt leren omgaan.

Marly gaat verder met het bericht waar ze vorige week mee begonnen is uit een folder van de Hersenstichting. Hierin wordt het onderwerp Hersenen en Voeding besproken.

Zoals te zien wordt er voldoende informatie uitgestrooid vandaag, daarom hebben we dan ook onze uiterste best gedaan de muziek prikkelarm te houden.

Henk van der Wijk bedanken wij graag weer voor het verzorgen van de techniek en natuurlijk wensen wij jullie namens ons drietjes heel veel luisterplezier.

* Uitzending 37: Uitzending van 19 juli volledig terugluisteren

Uitzending 37 Luister naar NAH zondag 19 juli 2020

De onderwerpen van uitzending 37 Zondag 19 juli 2020

Vandaag zijn er 2 gastsprekers. Ten eerste is dat Silvia Smulders met haar leuke en zeer treffende Hersenspinsel ‘Iedere Dag’

De tweede gastspreker is Petra Hes, zijn vertelt ons haar verhaal over ná háár hersenbloeding, hoe gaat het met haar en wat doet ze nu? En zeer interessant en inspirerend verhaal.

Lieky beschrijft in haar wekelijkse column het omgaan met eigen ervaringen en leren loslaten. Marly  is de folders van de hersenstichting in gedoken en vertelt iets over de invloed die voeding op onze hersenen heeft. Aangezien de Hersenstichting hier veel informatie over geeft, heeft ze het opgedeeld in meerdere delen, waarvan vandaag dus deel 1.

Op onze website luisternaarnah.nl kunnen jullie zoals elke week de info uit deze uitzending terug vinden

Het geheel aan onderwerpen wordt zoals altijd afgewisseld met rustige en prikkelarme muziek. En ook onze technicus Henk van der Wijk heeft niet stil gezeten maar alles mooi aaneen gemonteerd waarvoor onze dank weer Henk.

Namens Lieky, Henk en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 36: Uitzending van 12 juli volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzending 36 Zondag 12 juli 2020

De onderwerpen van uitzending 36 Zondag 12 juli 2020

We hebben best een gevulde uitzending vandaag.

Carsten Hensõ, komt voorbij met een mooi zelf geschreven stuk met de titel ‘Lief Lijf’

Lieky heeft gezorgd voor een goede doordenker met de naam ‘Energievreters’ en uiteraard is haar zelf geschreven boek nog steeds te bestellen en hoe dat gedaan moet worden, leg zij   in deze uitzending ook nog even uit.

En als we nog even terugkijken naar de uitzending van vorige week plús als we kijken naar Lieky’s column ‘energievreters’, dan hebben we daar nog wel een hele toepasselijke spreuk van de week voor die Marly graag met jullie deelt. Tenslotte willen we onze agenda weer gevuld zien te krijgen dus komt de info over onze website terug.

O ja, Marly zelf komt met opmerkelijk nieuws over een oproep die de Hersenstichting doet aan alle artsen.

We zeiden het al, een goed gevulde uitzending waarin al onze onderwerpen zoals altijd worden afgewisseld met rustige, prikkelarme muziek.

Het geheel is deze week opnieuw gemonteerd door onze trouwe technicus Henk van der Wijk.

Namens ons drieën dan ook het komende uur veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 35: Uitzending van 5 juli volledig terugluisteren

Luister naar NAH -Speciale uitzending Taboe of niet? – Leven – Zondag 5 juli 2020

De onderwerpen van uitzending 35 Zondag 5 juli 2020

Mag dit bespreekbaar zijn of is het een TABOE ?

Dit was de vraag in een bericht over, ” even niet meer zien zitten”. Meer dan 200 reacties op dat bericht.

Dus dacht Lieky, ik maak het bespreekbaar in onze radio-uitzending “luister naar NAH.

.

“Even niet meer weten wat te moeten doen met stress, pijn, onrustig, twijfels, angsten, onzekerheid, gevoelens en gedachten in hun leven.

Waarschijnlijk voel jij je alleen in je strijd.

Al helemaal als er zo’n dag is dat het lijkt, alsof alles je tegen zit. Dat je geen kracht meer hebt om jezelf weer bij elkaar te schrapen. Zoeken naar iemand die je moet en kan helpen.

Misschien te vergeefs?

Misschien wordt je daarin teleurgesteld en heb je het gevoel dat je op jezelf wordt terug geworpen.

Is dit ook herkenbaar voor jou?

Daar gaan wij het zondag in de uitzending over hebben.

Is er begrip voor mensen die aan zijn grenzen komen?

.

Lieky heeft enkele personen geïnterviewd.

Ze stelt enkele gastsprekers voor en hun gesprek/reactie hierover.

.

Erna van Beek

Dus jij vindt dat het bespreekbaar gemaakt moet worden? Waarom?

Haar antwoord: “Ik vind dat het bespreekbaar moet worden, omdat het niet uitspreken een worsteling met jezelf is”

Je naasten en je omgeving zijn blij dat je er nog bent, dus wordt er verwacht dat jij dat ook bent. Helaas ben je jezelf verloren en daarom kom je in een rouwproces. Je kijkt steeds naar wat je kwijt bent en niet meer kunt, er lijkt op dat moment geen/weinig kwaliteit van leven te zijn. Het uitspreken hiervan is moeilijk, iedereen is toch blij dat je er nog bent. Dus moet jij ook blij zijn toch? Dat voelt heel zwaar en ondankbaar. Ik schaamde me voor mijn eigen gedachten.

Ik zei ook vaak dat ik er gelukkig nog was, maar meende het niet.

Erna verteld hoe zij in de begin jaren hiermee is omgegaan.

De 1e 2 jaar ben je aan het vechten en overleven, je staat niet echt bij alles stil, je wilt alleen maar de oude worden.

Daarna komt het besef dat je beperkingen blijven en daar moet je mee kunnen omgaan. Dat valt niet mee, je denkt vaak: is dit nu mijn leven? Van een actief leven naar dit leven. Dan komt ook regelmatig de vraag naar boven, wat als ik een uur later ben gevonden, dan hoefde deze strijd niet meer. En dat zijn geen prettige gedachten.

Laten wij zondag 5 juli naar zijn hele verhaal luisteren op de radiouitzending Luister naar NAH.

.

Een emotioneel en openhartig gesprek met Carsten Hemsø.

Hij vertelt rustig hoe het voor hem was in die tijd dan hij dacht, was ik er maar niet meer. Zijn verhaal is opbouwend, hoe het zover heeft kunnen gekomen. Hoe hij hiermee om is gegaan en weer bovenop is gekomen. Nu kijkt hij even terug en beseft heel bewust dat hij er sterker is geworden dan dat hij zelf ooit over zichzelf dacht.

.

Wilco Giesen In een notendop.

Het is bij mij een lang en zwaar traject geweest van acceptatie, revalidatie, vallen en weer opstaan, komen en gaan van vrienden etc. Op enig moment is er een soort van haat- liefde verhouding ontstaan met wat je is overkomen. Dan ontstaat er een soort van omdenken, je ziet weer kansen en mogelijkheden die weer voorbij komen. “Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.” Kansen en mogelijkheden die je weer gaat aanpakken en langzaam aan komt het besef dat je een mooi en rijk leven kunt hebben door weer te genieten van wat je wel allemaal nog (weer) kunt doen! En als je voor andere mensen en lotgenoten een stukje inspiratie kunt zijn, dat zijn voor mij weer momenten waarop ik het gevoel heb dat ik ook echt weer iets kan betekenen.

.

Marloes Kwakman heeft 19 jaar geleden hersenletsel opgelopen zonder enige revalidatie te hebben gehad. Ik ben in de overlevingsstand doorgegaan met m’n leven, totdat ik 6 jaar geleden op mezelf ben gaan wonen met mijn 2 kinderen, waar ik mezelf goed tegenkwam.De koek was op en werd depressief.

Ik ben toen door verwezen naar interakt contour waar ik 2 jaar behandeling via hersenz heb gevolgd ! Ik heb zoveel geleerd en inzicht gekregen in mijn nieuwe ik ik kan weer genieten en ben ontzettend blij dat ik mijn doorzettingsvermogen nooit ben kwijt geraakt.

Ik zie het leven weer met een glimlach tegemoet en geniet zoveel mogelijk. Door mijn leven aan te passen aan mijn tempo heb ik eindelijk meer rust

.

Ook Lieky Van der Velden zal vertellen hoe het voor haar was om uit zo’n diep dal weer bovenop te komen. Met veel doorzettingsvermogen en te kijken naar mogelijkheden om hier mee om te gaan. Zoals mijn leven was, kon en wilde ik niet tevreden zijn met de gedachten, “Jammer dan van je leven, pech gehad ”

En juist dat wilde en kon ze niet accepteren.

Ze zegt: ‘Ik zag andere gezonde mensen die normaal met hun leven bezig waren. Dat wil ik ook. Wat moet ik doen?

Ik kan je vertellen wat ik heb gedaan om mijzelf uit dit enge diepe dal te halen. Nu ben ik blij met mijn leven en wat ik kan betekenen voor mijn man, familie en lotgenoten.’

Bert Blanken heeft een zeer mooi toepasselijk zelfgeschreven gedicht.

Marly van der Wijk heeft zorg gedragen over de techniek dat doet ze heel goed. (dankjewel  voor het compliment Lieky)

Laten wij zondag 5 juli naar het hele verhaal luisteren op de radiouitzending “Luister naar NAH”.

Groet van Marly van der Wijk en Lieky Van der Velden

 

* Uitzending 35: Uitzending van 28 juni volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzending 35 Zondag 28-06 2020

De onderwerpen van uitzending 35 Zondag 28 juni 2020

Vandaag hebben wij een minder drukke uitzending dan jullie van ons gewend zijn. We hebben slechts 3 onderwerpen die aan bod komen.

Vorige week zeiden we het al, we gaan vandaag in op het gevoel van de partner van iemand met NAH. Die Podcast heeft Marly dicht bij huis gehouden, ze spreekt namelijk met haar eigen man Jan. Wie kan ze beter de vragen stellen dan hem wat de afgelopen 8 jaar voor hem betekend hebben?

Ná die Podcast horen jullie de column van Lieky nog met de titel ‘Onze gedachten’ Hoe kunnen we er voor zorgen dat we die ombuigen naar het positieve.

Over positief gesproken: Door jullie positieve reacties de vorige keer, durfde Marly het ook vandaag weer aan om zelf de techniek te verzorgen en kon Henk van het lekker weer gaan genieten.

Namens Lieky en Marly  heel veel luisterplezier gewenst

* Uitzending 34: Uitzending van 7 juni volledig terugluisteren

Uitzending 34 Luister naar NAH Zondag 21 juni 2020

Vandaag brengen we weer allerlei onderwerpen onder de aandacht. Allereerst stelt Lieky zich heel kwetsbaar op en gaat zij ons vertellen wat dyslexie met haar doet sinds haar NAH, dit gaat zij open en bloot doen. Hoe ze dat gaat doen, dat vertelt ze zo zelf

Wat later in de uitzending komt haar column genaamd ‘niet weten wat gebeurt’

Marly horen jullie ook nog 2 keer wat op het eind van de uitzending geeft ze weer wat uitleg over de website nu corona  ‘voorbij’ is maar eerder al horen jullie van haar weer het 1e deel van een serie van 2, gezin en partner. Vandaag laat ze haar eigen gedachten daarover de loop, volgende week (deel 2)spreekt ze met haar man over hoe hij alles ervaren heeft en nóg ervaart.

Zoals elke week hebben Lieky en Marly gezorgd voor rustige muziek en Henk van der Wijk is onze steun en toeverlaat in de techniek en met dit rijmpje wensen wij jullie namens ons drietjes heel veel luisterplezier.

 

* Uitzending 33: Uitzending van 31 mei volledig terugluisteren

Uitzending 33 Luister naar NAH zondag 14 juni 2020

Deze 33e uitzending is heel gevarieerd. Lieky is druk is gesprek geweest met verschillende mensen. Zo stelt zij als eerste Barbara Coljee voor, Barbara is een bezig bij die zich op verschillende manieren inzet voor andere mensen met NAH en hun partners. Zo wil zij ook regelmatig iets gaan bijdragen aan dit programma, vandaar dat we haar voorstellen.

Daarnaast heeft Lieky met de welbekende 10 vragen ook een gesprek gehad met Joyce Dams, zij vertelt haar ervaringen, wat is haar overkomen en hoe zijn haar gevoelens hierin. Zij weet alles mooi te verwoorden, een duidelijk verhaal.https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/uitzending-32-luister-naar-nah-zondag-7-juni-2020/

Verder nu, Lieky heeft ook een column die ze ten gehore brengt, de titel is ‘onzichtbaar’

Marly heeft een uitgebreid bericht over Facialisparese ofwel aangezichtsverlamming. Wat is dit precies en wat zijn de gevolgen hiervan, kan het behandeld worden en wat is de prognose.

Zoals elke week kunnen jullie vertrouwen op rustige en prikkelarme muziek, net zoals wij kunnen vertrouwen op Henk van der Wijk die alles fijn monteert voor ons.

Namens Henk, Lieky en Marly heel veel luisterplezier gewenst.

 

*  Uitzending 32: Uitzending van 31 mei volledig terugluisteren

Uitzending 32 Luister naar NAH Zondag 7 juni 2020

Wat kan  er verwacht worden in deze 32e uitzending  van Luister naar NAH:

Een oproepje van Peter Willems op de Facebook pagina maakt van Peter gelijk een radio ster want Lieky wilde graag iets meer van hem en zijn oproep weten en dat delen we uiteraard met jullie

Huub van Lankvelt is inmiddels al langer een radio ster, van hem horen we zijn volgende column ‘de oorzaken van vermoeidheid bij NAH

Onze eigen radio ster én boekenschrijfster Lieky heeft een nieuwe column gemaakt waarin we uitgenodigd worden om eens in de spiegel te kijken.

Marly laat jullie weer een kijkje nemen in het stelsel van haar gedachtengangen en we openen de deur van Noodlot of Toeval.

De muziek is vanzelfsprekend zo rustig mogelijk en prikkelarm en voor de verzorging van de techniek  mogen we  ook nu Henk van der Wijk weer hartelijk bedanken. Namens Lieky, Henk en Marly weer ontzettend veel luisterplezier gewenst het komende uur.

* Uitzending 31: Uitzending van 31 mei volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzending 31 Zondag 31 mei 2020

Wat kan  er verwacht worden in de 31e uitzending  van Luister naar NAH:

Vanzelfsprekend zijn er weer verschillende onderwerpen te beluisteren

We hebben een zeer interessante bericht met en door Jacques van de Weide. Hij vertelt ons over grensoverschrijdend gedrag bij NAH, hij geeft uitleg en geeft ook tips.

Lieky heeft verschillende berichten voor ons waaronder een column met de titel ‘Overbelast’

Zoals vorige week aangegeven heeft Marly het vervolg op de clichés die wij zo vaak horen en die van vandaag gaat over positiviteit. Hoe passen we dat in ons leven toe?

Misschien overbodig om te zeggen maar ook vandaag wordt alles afgewisseld met rustige muziek en heeft Henk van der Wijk onze techniek opnieuw verzorgd!

Namens Henk, Lieky en Marly opnieuw veel luisterplezier gewenst!

* Uitzending 30: Uitzending van 24 mei volledig terugluisteren

Uitzending 30 Luister naar NAH Zondag 24 mei 2020

Wat kan  er verwacht worden in de 30e uitzending  van Luister naar NAH:

Vanzelfsprekend zijn er weer verschillende onderwerpen te beluisteren

Lieky en Marly hebben allebei een column opgenomen.. die van Lieky gaat over: Hersenletsel, en nu? De column van Marly is verdeeld.  deze week horen jullie deel 1 en die gaat over een groot cliché, namelijk Genieten van het leven. Volgende week komt deel 2 met cliché nummer 2 waarin we bekijken wat positiviteit inhoudt.

Maar allereerst gaan jullie luisteren naar een podcast /een gesprek wat Lieky heeft gehad met Ingmar Rooij over WIJ DOEN, begeleiding op maat. Een zeer informatief initiatief, blijf dus zeker luisteren!

Zoals elke uitzending hebben we rustige, prikkelarme muziek uitgezocht en heeft Henk van der Wijk het technische gedeelte op zich genomen.

Namens Henk, Lieky en mij zelf weer heel veel luisterplezier gewenst.

 

* Uitzending 29: Uitzending van 17 mei volledig terugluisteren

Uitzending 29 -Luister naar NAH – Zondag 17 mei 2020

Wat kan  er verwacht worden in deze 29e uitzending  van Luister naar NAH:

We hebben een variatie aan onderwerpen vandaag.  Huub van Lankvelt heeft weer een informatieve column voor ons maar vóórdat jullie die te horen krijgen stelt Lieky Huub door middel van de welbekende 10 vragen aan ons voor. Marly heeft een sarcastisch geschreven stukje erbij, wat zij enkele jaren geleden heeft gemaakt, waarschijnlijk herkennen velen zich daar wel in. Lieky heeft een column meegenomen die over ontroostbaarheid gaat en na dit bericht, sluit Marly aan met een zelf geschreven gedicht met de titel ‘Woorden’

Alles wordt ook deze week afgewisseld met rustige prikkelarme muziek en de techniek werd wederom verzorgd door Henk van der Wijk.

Namens Henk, Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst.

 

*Uitzending 28: Uitzending van 10 mei volledig terugluisteren

uitzending 27 – Luister naar NAH – Zondag 3 mei 2020

Wat kan  er verwacht worden in deze 28e uitzending  van Luister naar NAH:

Voor de mensen die hem nog niet kennen, gaan we luisteren naar een bericht waarin Jan Hulshof zichzelf aan iedereen gaat voorstellen.

Lieky heeft 2 columns meegenomen vandaag, in de eerste column legt ze duidelijk en haarfijn uit hoe het voelt om hersenletsel te hebben.  In de tweede column kunnen we horen hoe we daarnaast ook meer zijn dan alleen maar hersenletsel.

Marly heeft een bericht meegenomen over revalidatie. De vaste luisteraars weten dat zij inmiddels meerdere infarcten achter de rug heeft en in de loop van de jaren vanaf 2012 tot nu heeft ze verschillende revalidatietrajecten doorlopen en geen één was hetzelfde. Daarom zet Marly deze op een rijtje ter vergelijking.

Alles wordt ook deze week afgewisseld met rustige prikkelarme muziek en de techniek werd wederom verzorgd door Henk van der Wijk.

Namens Henk, Lieky en Marly veel luisterplezier gewenst.

*Uitzending 27: Uitzending van 3 mei volledig terugluisteren

uitzending 27 – Luister naar NAH – Zondag 3 mei 2020

Wat kunnen jullie verwachten in de uitzending van 3 mei?

In deze 27e uitzending van Luister naar NAH hebben we weer gevarieerde, mooie en interessante onderwerpen voor jullie.

Zo laten we graag het interview nog eens horen wat Lieky gehad heeft met Irene Gouman, een zeer informatief interview en gesprek over de Breinlijn. Een initiatief niet alleen voor onze lotgenoten met NAH maar ook voor de naasten, de naaste lotgenoten zeg maar. Ten tijde van het interview dat Lieky in Maart had was de breinlijn nog niet beschikbaar voor heel Nederland, dat werd nog uitgebreid en we gaan ervanuit dat men alweer verder is hiermee, vandaar dat we het opnieuw onder de aandacht willen brengen.

Vervolgens stelt Lieky Stijn Geerinck nog aan ons voor, niet zonder reden want Stijn gaat ons iets meer vertellen over zijn boek ‘tussen hoop en Hersenletsel’

Dan hebben Lieky en Marly beiden een column erbij, geschreven naar onze eigen ervaringen en gevoelens. De column van Lieky gaat over hoe al lang of kort het geleden is dat je in achtbaan van NAH beland bent en Marly gaat dieper in op de Sociale Contacten. Hoe verloopt dat in deze achtbaan?

* Uitzending 26: Uitzending van 26 april volledig terugluisteren

Uitzending 25 – Luister naar NAH – Zondag 26 april 2020

Wat kunnen jullie verwachten in de uitzending van 26 april?

Bert Blanken stelt zich opnieuw voor aangezien hij regelmatig te horen is in ons programma.

Deze week heeft Lieky een column erbij met de titel ‘laat ook het lastige deel eens zien’ wat te maken heeft met de restverschijnselen.

Marly bespreekt wat het haar gebracht heeft om altijd een controlfreak te zijn geweest en hoe leert ze om hier nú mee om te gaan?

Lieky vertelt nog hoe je in het bezit kunt komen van haar verhalen en gedichtenbundel. Zoals elke week wordt ieder onderwerp afgewisseld met rustige, prikkelarme muziek en deze week heeft Henk van der Wijk het technische gedeelte weer voor zijn rekening genomen. Namens Henk, Lieky en Marly dan ook heel veel luisterplezier gewenst het komende uur.

 

*Uitzending 25: Uitzending van 19 april volledig terugluisteren

Uitzending 24 – 19 april 2020

Wat kunnen jullie verwachten in de uitzending van 19 april?

Zondagochtend 19 april vanaf 10:00 tot 11:00 uur het radio-programma “Luister naar NAH “ Vandaag een zéér speciale uitzending. Marly van der Wijk en Lieky van der Velden gezamenlijk in gesprek. Een Podcast over de aankondiging met tekst en uitleg over Lieky’s boek “N.A.H. Niet Aangeboren Hersenletsel. Het is niet altijd wat het lijkt”.Vandaag wilt Lieky jullie vertellen, dat ze maanden lang bezig ben geweest om een bundeling van berichten en gedichten over haar eigen ervaringen met NAH te bundelen in een informatief boek. Natuurlijk over N.A.H. niet aangeboren hersenletsel

Lieky vertelt wat ze wilt bereiken met Facebook en dit Boek: Informatie geeft inzicht en inzicht geeft begrip. Dat is mijn doel.

Kijk eens op eens andere manier naar jezelf en naar je eigen leven. Wat heb ik voor mijzelf gedaan om mijn leven te verbeteren? Wat kan jij voor jezelf doen?

Ik schrijf al 7 jaar op Facebook om meer aandacht en inzicht te geven over een leven met N.A.H. : ‘ Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat als ik mijzelf heb kunnen leren met deze restverschijnselen en overprikkelingen om te kunnen gaan, en dat ook heb toegepast en geïntegreerd heb in mijn dagelijkse leven. dan kan ik dat ook iemand anders leren. Als het mij goed doet kan het jou ook helpen.’ Het zijn handreikingen en inzichten voor zowel de lotgenoot als voor de partner en andere geïnteresseerden.

Zoals bij velen onder ons is ook aan mij  niet te zien dat ik een herseninfarct heb gehad. Maar dat wil niet zeggen dat jij of ik nergens last van hebben.

Hoe ziet het leven eruit als je gebukt gaat onder NAH? En hoe nu verder? Wat kun je zelf doen om met je situatie van alledag om te gaan en je leven te verbeteren?

Daarom wil ik het graag bespreekbaar maken:  ‘Dat je kunt lezen hoe het soms voor ons is wat jij niet ziet.’

Dit boek heeft 167 pagina’s. Iedere bladzijde heeft zijn eigen kort bericht.

Luister zondag 29 april naar het radioprogramma “Luister naar N.A.H.”  Rond 10:00 tot 11:00 uur.

‘Ik heb samen met Marly een vraag en antwoord gesprek gehad over het ontstaan van dit boek en waarom. En waarom ook voor ouders met een kind met NAH. Want dit boek bestaat uit 2 delen. Ik hoop dat ik je interesse heb gewekt. ‘

Daarnaast horen jullie een zelf geschreven gedicht van Marly over Taal.

En een toepasselijk gedicht van Lieky getiteld “Als een dief in de nacht.”

* Uitzending 24 : Uitzending van 12 april volledig terugluisteren

Uitzending 24 – Zondag 12 april 2020

Wat kunnen jullie verwachten in de uitzending van 12 april?

Een rustige uitzending op deze Paaszondag:

 • Lieky heeft een bericht  over afscheid van een geliefd persoon met een wel héél bijzondere tip !
 • Marly sluit aan op het onderwerp van vorige week over werken en werkhervatting. Wat als dit niet meer lukt, wat dan ? Afscheid nemen van werk ? WIA aanvraag? Wat is dat precies en hoe gaat het in zijn werk. (let op er wordt gesproken over de wettelijke normen van dit moment april 2020)
 • Daarnaast horen jullie van Marly een zelf geschreven gedicht over emoties

Uiteraard wordt er rustige en prikkelarme muziek gedraaid en ook deze week verzorgt Henk van der Wijk plichtsgetrouw de techniek. Wij wensen jullie allemaal namens ons drieën veel luisterplezier.

 

* Uitzending 23 : Uitzending van 5 april volledig terugluisteren

Uitzending 23 – Zondag 5 april – Luister naar NAH

Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 22-  Zondag 5 april:

We starten met Huub van Lankvelt die deze keer een bekend thema aan snijdt, namelijk NAH en emoties.

Silvia Smuldersheeft een actueel bericht voor ons wat ze in dichtvorm brengt en dat gaat over Corona, een  wereldwijd onderwerp waar we allemaal niet aan voorbij kunnen.

Ook Ms Diva heeft een gedicht voor ons, met de herkenbare titel ‘in strijd met jezelf’

Lieky heeft 2 verschillende columns voor ons. Eén draagt de titel ‘het oordeel is geveld’ en de andere ‘onderweg op jouw levenspad’

Ikzelf heb een bericht wat uit 2 delen bestaat. Het eerste deel horen jullie vandaag en dat gaat over werken en werkhervatting, het 2e deel horen jullie volgende week dan ga ik dieper in op afkeuring, als werken niet meer lukt dus.

Verder wordt alles weer afgewisseld met rustige en prikkelarme muziek en Henk van der Wijk heeft weer zorg gedragen voor onze techniek. Namens ons drieën dan ook weer veel luisterplezier gewenst.

 

 

 

 

*Uitzending 22: Uitzending van 29 maart volledig terugluisteren

Uitzending 22 – Zondag 29 maart 2020

Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 22-  Zondag 29 maart:

Lieky heeft een heel bijzonder gesprek gehad met Daisy en namens Daisy  vertelt Lieky haar verhaal. Aansluitend daarop heeft Marly gedicht van Toon Hermans voor jullie, aangezien  die heel toepasselijk is in aansluiting  op het verhaal van Daisy.

Lieky en Marly zijn héél blij dat zich steeds meer mensen melden om ook mee te werken aan onze uitzendingen Behalve Daisy hebben wij ook nog een luisteraar die graag een voetnoot wil plaatsen bij het programma ‘niet zonder ons’, hij wil dit alleen graag anoniem doen en dat respecteren wij uiteraard. Vooral met zo’n goed verhaal, waarvoor onze dank.

De volgende dames die ik ga noemen hebben ook een goed verhaal voor ons en jullie.

Alice  Hogenhout wil graag iets vertellen over de hulp die er is voor mensen met NAH. En inmiddels ook bekend in onze uitzendingen is Silvia Smulders, zij legt op duidelijke wijze uit wat overprikkeling is.

Tenslotte hebben ook Lieky en Marly ieder een bericht erbij. Lieky heeft een bijzondere column over ‘de derde persoon’ gemaakt en Marly heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe restverschijnsel van NAH meegemaakt waarvan ze niet wist dat dit ook kon gebeuren en daar heeft zw wat over op papier gezet.

Samen met wat prikkelarme muziek is  het hele pakket weer naar onze technicus Henk van der Wijk gestuurd die het tot deze volledige uitzending gesorteerd heeft. En namens ons drieën wens ik iedereen veel luisterplezier.

 

.

*Uitzending 21: Uitzending van 22 maart volledig terugluisteren

Luister naar NAH – UItzending 21 – Zondag 22 maart 2020

Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 21-  Zondag 22 maart:

Hoewel in binnen en buitenland zich alles om het coronavarus draait, gaan wij dat nu juist ééns niet doen!

We houden het met de voor jullie bekendere onderwerpen het informatief. Zo heeft Lieky een Column geschreven en opgenomen die in het teken staat van Leven met NAH, voor zowel partner als lotgenoot.

 • Bert Blanken draagt een eigen geschreven gedicht voor met de titel ‘Het is tijd’

Tijd waarvoor? Dat horen jullie van Bert zelf.

 • Ad van Vermeulen, Edwin Kok en Marly hebben verschillende tips en tricks voor jullie op een rijtje gezet. Ad heeft dagelijkse tips voor jullie m.b.t. restverschijnselen. Edwin en Marly gaan met jullie de keuken in, zij gaan koken.

Zoals iedere week hebben Lieky en Marly rustige en prikkelarme muziek uitgezocht en heeft Henk van der Wijk de techniek mooi verzorgd. Namens Henk, Lieky en mijzelf heel veel luisterplezier gewenst het komende uur.

.

*Uitzending 20: Uitzending van 15 maart volledig terugluisteren

Uitzending 20 – Luister naar NAH – Zondag 15 maart 2020

Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 20-  Zondag 15 maart:

 • Marly heeft een interview gehad met de organisatie van Care & Share over hun terugkerende kledingbeurs, voor mensen met een smalle beurs en extra klding die gratis aangeboden wordt, kunnen gebruiken.
 • Overigens dit deze beurs vanwege de corona crisis uitgesteld tot naar een later moment waarover wij jullie uiteraard zullen berichten.
 • Lieky heeft één van haar gedichten opgenomen, opeens drong jij binnen in mijn leven
 • Ook heeft Lieky een column erbij met de titel Ongevraagd en onverwachts waarmee ze duidelijk refereert aan onze NAH wereld.
 • Julia Bregts hebben jullie al eerder gehoord, deze week een vervolg op haar eerdere bericht.
 • Ad Vermeulen vertelt over zijn leven met NAH
 • Lieky en ikzelf hebben prikkelarme muziek uitgezocht waarmee de onderwerpen afgewisseld zullen worden.

.

* Uitzending 19: Uitzending van 8 maart volledig terugluisteren

Luister naar NAH Uitzendeng 19 – Zondag 8 maart 2020

* Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 19-  Zondag 8 maart:

 • Lieky heeft heeft een telefonisch interview gehad met Irene Gouman over de Breinlijn, een telefonische hulplijn voor mensen met hersenletsel maar ook voor hun naasten.
 • Marly heeft in aansluiting hierop een bericht opgenomen over hulpmiddelen, hulpmiddelen zoals een rollator of scootmobiel bijvoorbeeld.
 • Van Silvia Smulders beloofden we vorige week in de uitzending nóg een bericht, belofte maakt schuld dus van Silvia horen we één van haar hersenspinsels, hoe zij het graag noemt. Deze gaat over de NAH kit.
 • Daarnaast is er nog er zelfgeschreven gedicht binnengekomen van Ms Diva met de titel lotgenoot, dat wordt uiteraard ten gehore gebracht
 • Lieky sluit geheel af met een column over rouwen
 • Lieky en ikzelf hebben prikkelarme muziek uitgezocht waarmee de onderwerpen afgewisseld zullen worden.

.

 

* Uitzending 18 Wat kunnen jullie het  verwachten in uitzending 18-  Zondag 1 maart:

Uitzending 18 van Luister naar NAH – Zondag 1 maart 2020

 • Marly heeft een interview met de therapeuten Mat en Rita na de afsluiting van de therapie Breingrepen
 • Lieky heeft een zeer toepasselijke column opgenomen over de plotselinge veranderingen in ons leven. Van Bert Blanken gaan we een mooi gedicht horen met de titel Positief !
 • Julia Bregts, een verpleegster die met Mensen met NAH gewerkt heeft, heeft een bericht ingesproken voor dit programma waar vandaag het eerste deel van wordt uitgezonden. Over twee weken horen jullie het volgende deel.
 • Silvia Smulders stuurde ons enkele weken geleden een bericht omdat we haar in het programma aanspraken met een onderwerp.  Wij  zijn heel blij dat Silvia toegestemd heeft dat we haar berichten mogen uitzenden. Vandaag van haar ook deel 1, getiteld ‘Iedere Dag’

Lieky en ikzelf hebben prikkelarme muziek uitgezocht waarmee de onderwerpen afgewisseld zullen worden.

* Uitzending 17 – Uitzending van 23 februari volledig terugluisteren

* Zondag 23 februari : de onderwerpen die jullie kunnen verwachten zijn:

 • Een podcast van Jack van der Weide over ‘een handvol geluk’
 • Lieky spreekt over een ander soort geluk namelijk over intimiteit.
 • En over geluk kunnen we nog wel een Spreuk van de week met jullie delen. Best nog veel spreuken gaan over geluk maar wij houden het bij eentje.
 • Dick Voogd en Marly richten zich op de actualiteit, namelijk op Carnaval. Op ons verzoek heeft Dick een gedicht gemaakt over Carnaval en NAH.
 • Van Marly horen jullie een bericht met enkele tips voor de dappere carnavalsvierders onder ons

* Zondag 16 februari : de onderwerpen die jullie kunnen verwachten zijn:

Uitzending 17 Luister naar NAH Zondag 23 februari 2020

 • Lieky  laat ons kennis maken met William van Hoeck die ons iets meer gaat vertellen over MBR wat te maken heeft met Mindfullness
 • Maandelijkse column van Huub van Lankvelt met deze keer vermoeidheid bij NAH als thema
 • Marly vult dit bericht over vermoeidheid nog aan
 • Gedicht van en door Lieky met de titel ‘Stille getuige’

Uitzending 15 – Uitzending van 9 februari volledig terugluisteren

* Zondag 9 februari : de onderwerpen die jullie kunnen verwachten zijn:

 • Column van Lieky: hersenletsel, wat nu?
 • Maandelijkse column van Murielle Baillet: ASS (autistische spectrum Stoornis) en NAH
 • Marly bericht over Acceptatie
 • De Spreuk van de Week

*Uitzending 14 – Uitzending van 2 februari volledig terugluisteren

uitzending 14 van Luister naar NAH, zondag 2 februari

Zondag 2 februari is een uitzending waarbij voornamelijk Audy Benna centraal staat. Dit doen we op verschillende manieren: We mogen een fragment uit een documentaire uit 2015 over Audy Benna laten horen, Lieky bespreekt met hem hoe het nú gaat en we horen een zelfgeschreven gedicht van hem.

Tenslotte vervolgt Marly de informatie over de ontspanningsoefeningen waarbij deze keer de autogene training aan bod komt.

Namens Lieky, Henk en Marly veel luisterplezier gewenst.

Uitzending 13 – De uitzending van 26 januari volledig terugluisteren

Uitzending 13 / Zondag 26 januari 2020

* Zondag 26 januari zijn er diverse onderwerpen die ieder op hun eigen manier toch bij elkaar aansluiten

 •  Lieky kreeg een vraag: komt mijn eigen ik toch terug? In het kader van 1 dag uit het leven van… geeft Lieky hier antwoord op
 • Marly gaat in op hoe háár eigen ik veranderd is
 • DE column van Lieky gaat deze week over gedachten en je eigen krachten
 • Marly gaat op angsten, hoe kunnen deze zich uiten en wat kun je hieraan doen?

.

* Uitzending 12 – De uitzending van 19 januari volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/luister-naar-nah-uitzending-12-19-januari-2020/

 

 

Zondag 19 januari staat onze uitzending vooral in het teken van de Info Open Dag 2020 die door Lieky van der Velden voor de vijfde keer op rij georganiseerd wordt op 26 januari!

We vertellen iets meer over wat jullie kunnen verwachten die dag.

Daarnaast hebben jullie het gedicht van Ad van Camerijk nog tegoed, het gedicht wat afgelopen week per abuis wél genoemd maar niet uitgezonden werd. Gelukkig wordt er veel gedicht want Dick Voogd heeft ons ook een gedicht opgestuurd wat we jullie graag laten horen, een gedicht over het jaar 2020.

Uitzending 11 – Uitzending van 12 januari volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/luister-naar-nah-uitzending-12-19-januari-2020/

 

 

In deze 11e uitzending hebben we diverse onderwerpen.

 • Lieky spreekt met Ad van Camerijk, wie is Ad en wat kan hij betekenen voor ons programma? (het aangekondigde gedicht van Ad wordt volgende week uitgezonden)
 • Marly heeft een bericht over slikstoornissen, één van de vele verborgen restverschijnselen bij NAH

.

* Uitzending 10 – Uitzending van 5 januari volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/uitzending-10-luister-naar-nah-5-januari-2020/

In deze 10e uitzending gaan we iets nieuws proberen, namelijk een Podcast. Wat is een podcast? Een podcast is een interrassant gesprek of interview wat langer duurt zonder onderbroken te worden door muziek. Dat kan ook een verhaal of monoloog zijn. In dit geval spreekt Lieky met Jacques van der Wijde.

Waarom een Podcast?? Op de Facebook pagina’s lezen we regelmatig de reactie dat het voor mensen moeilijk is als gesprekken onderbroken worden door muziek, velen weten na de muziek niet meer wat er besproken werd en zijn de draad dan helemaal kwijt. Laat de postcast nu helemaal in de mode zijn! Veel radiomakers doen dit al volop.

Aangezien wij dit programma maken voor mensen met NAH, willen we dan ook naar jullie luisteren. Dus gaan wij aan dit modeverschijnsel meedoen !

Onderstaand is een samenvatting van de onderwerpen die jullie kunnen gaan horen in deze 1e uitzending van het jaar:

 • Podcast met Lieky en Jacques, wie is Jacques en welke tips heeft hij voor ons?
 • Autorijden na hersenletsel met aandacht voor CBR
 • De Spreuk van de Week
 • Aandacht voor onze Agenda en de Website

Namens Lieky, Henk en Marly veel luisterplezier gewenst.

* Uitzending 9 – Uitzending van 29 december volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/luister-naar-nah-uitzending-9-jaargang-1-29-december-2019/

 

In deze 9e uitzending staat alles in het teken van Oud en Nieuw

Lieky heeft een bericht met tips om een positieve draai aan je leven te geven. Liekey en en Marly kijken beiden op een eigen wijze terug op het afgelopen jaar 2019, beiden dragen daarnaast zelf geschreven gedichten voor.

De spreuk van de Week is aangepast op deze tijd.Marly is in het fenomeen ‘voornemens gedoken’: waar komen ze vandaan en hebben ze enig nut?

.

Uitzending 8 – Uitzending van 22 december volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/uitzending-8-luister-naar-nah-zondag-22-december-2019-vanaf-1000/

 

In deze 8e uitzending  richten we ons met muziek en diverse onderwerpen op de Kerstdagen. En dat doen we met:

 • Een waargebeurd Kerstverhaal, van en door Lieky
 • Gedicht ‘jezelf zijn’. eveneens van en door Lieky
 • Een spreuk van de Week door Marly
 • Een Gedicht met de titel ‘Vrede‘van en door Bert Blanken
 • Marly richt zich op de komende jaarwisseling met tips over het verzorgen van een feesttafel met lekkere hapjes die niet ingewikkeld zijn en weinig tijd kosten
 • Lieky heeft tips over omgaan met stress
 • Lieky legt uit dat het helaas vaak voorkomt bij NAH dat sommige mensen last hebben van verstoringen
 • De column van Lieky gaat over de Feestdagen die voor de deur staan.
 • Met Marly zullen we stil staan bij de mensen die er niet meer bij zijn gedurende deze Feestdagen

* Uitzending 7 – Uitzending van 15 december volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/uitzending-7-luister-naar-nah-15-december/

In deze 7e uitzending hebben we opnieuw ons best gedaan om voor variatie te zorgen en we hopen dat dit gelukt is met:

Bij het vermelden van de onderwerpen wordt 1 dag uit het leven van Vincent van Triet genoemd, deze wordt echter op een later tijdstip uitgezonden. Nu eerst een 1 dag uit leven van Wim Staal

 • 1 dag uit het leven van:Wim Staal
 • Gedicht is: dit het leven?
 • Marly: ontspanningsoefeningen, hoe doe je dat en wat is het nut ervan?
 • Lieky: oefeningen na mijn herseninfarct
 • Lieky: sommige mensen hebben storingen
 • Lieky: Feestdagen voor de deur

UItzending 6 – Uitzending van 8 december volledig terugluisteren

https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/nah-8-12-2019-uitzending-6-jaargang1/

Uitzending 6 van jaargang 1 is een interessante uitzending geworden met verschillende onderwerpen die aan de orde komen.

 • Claudia Kers heeft een oproep gedaan via Lieky en vertelt uiteindelijk zelf nog over haar eigen ervaringen met NAH. (die ook haar filmpje)
 • Er komt een vervolg over de therapie Breingrepen met Marly
 • In het kader een dag uit het leven.. van spreekt Marly met haar medegenoten over die therapie en wat hun eigen ervaringen en gevoelens hierover zijn.
 • De column van Lieky gaat deze week over ‘hoe belangrijk zijn je eigen gedachten?’

UItzending 6 jaargang 1 – 8 december

.

Uitzending 4 op zondag 24 november

Onderwerpen van deze 4e uitzending:

Column van Lieky over het korte geheugen

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/9het-korte-geheugenmp3

Met de decembermaand op komst enkele Tips om op een rustige en overzichtelijk wijze naar de Feestdagen toe te werken .

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/8-24-november-decembermaandmp3

 

Gedicht Bert Blanken ‘Overprikkeling en Genieten’

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/gedicht-bert

/tips-en-weetjes-foefje-jose-botermans

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/tips-en-weetjes-foefje-jose-botermans

 

1e maandelijkse column van Murielle Baillet : NAH na hersenontsteking

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/17-11-maandelijkse-column-van-murielle-baillet-murielle

 

1 dag uit het leven van José Botermans – haar ervaringen met revalidatie

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/14-november-1-dag-uit-het-leven-van-jose-botermans

 

 

Uitzending 3 op zondag 17 november

Marly vertelt over de verschillende herstelfases na een CVA

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/17-november-verschillende-herstelfares-na-cvamp3

 

Gedicht Levend-verlies-nicky-van-en door-someren-paans

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/levend-verlies-nicky-van-en-door-someren-paans

 

Murielle Bailet

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/17-11-maandelijkse-column-van-murielle-baillet-murielle

 

1 dag uit het leven van Patrick

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/het-gesprek-met-patrick-een-dag-uit-het-leven-van-iemand-het-hersenletselmp3

10 vragen aan Vincent van Triet

Luister naar NAH 

17 november – 10 Vragen Aan Vincent Van Triet 2.MP3

Uitzending 2 op zondag 10 november

 

Lieky legt uit wat haar gevoelens zijn bij het omgaan met NAH

 

 

Afasie, wat is dat?

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/afasiemp3

/10-vragen-aan-francoise-kopie-1mp3

 

10 vragen aan Francoise: Wie is Francie? van vraag het aan Francie

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/10-vragen-aan-francoise-kopie-1mp3

Fragment: onderschat je eigen krachten niet door Lieky

https://soundcloud.com/marly-van-der-wijk/onderschat-je-eigen-krachten-nietmp3

Gedicht van en door Lieky van der Velden

Therapie Breingrepen in Adelante door Marly (deel 1)

Uitzending 1 – 3 november eerste officiële uitzending

Maandelijkse column over NAH door Hub van Lankvelt

Wat is afasie?

Uitleg waarom de 10 vragen altijd per telefoon gesteld worden

10 vragen aan José van Erp en over het Symposium wat zij onrganiseerde in Noord Limburg

Proef uitzending 8 september

Wie is Marly

10 vragen om Marly voor te stellen

Lieky vertelt over restverschijnselen

Lieky vertelt over restverschijnselen