Waarom is schrijven goed voor je?

Schrijven is mijn passie. ik schrik al vanaf mijn pubertijd. Eerst dagboeken vol en later schrift die in boekvorm in eigen beheer zijn uitgegeven. Ik heb er veel aan gehad en nu nog. Het geschreven woord kan je altijd terug leven. Soms zit is er meer tussen de regels door te lezen dan je eerst dag.

Door het teruglezen zag ik een patroon in mijn eigen denken en doen en laten. Ik leerde begrijpen door deze inzichten. Sindsdien kon ik veranderingen in mijn denkwijze maken om mijn leven te verbeteren.

Je kunt beter verbaal communiceren wanneer je het eerst hebt opgeschreven.

Door op te schrijven wat je wilt zeggen oefen je in feite wat je verbaal wilt communiceren. Het opschrijven doet je nadenken over wat je wilt zeggen, maar ook hoe je het wilt zeggen. Nalezen wat je op hebt geschreven kan er ook voor zorgen dat bepaalde zinnen of delen eruit springen en je daar meer nadruk op wilt leggen als je communiceert. Het opschrijven zorgt ervoor dat je met meer vertrouwen een gesprek of presentatie in gaat. Schrijven zorgt ervoor dat je nadenkt, is er een probleem? Het is goed om dan even de tijd te nemen om het probleem uit te schrijven. Het opschrijven zorgt ervoor dat je hersenen langer stilstaan en beter na gaan denken over het exacte probleem en de oplossing. Je stapt zogenaamd even uit je dagelijkse ritme en bekijkt het probleem met meer afstand.

Dan levert vaak verrassend simpele oplossingen voor de meest complexe problemen op. Schrijven zorgt voor structuur van gedachten Vaak is het moeilijk om over een traumatische gebeurtenis te praten omdat het je kwetsbaar maakt. Schrijven is een veilige manier om al je hersenspinsels de vrije loop te laten. Het is bekend dat opkroppen van zorgen en problemen leidt tot ongezonde situaties met als gevolg stress, angst en depressies. Het opschrijven van je zorgen geeft een emotionele ontlading, waarna je vaak anders tegen je zorgen aan gaat kijken. Of nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Schrijven is zeer effectief in het verminderen van depressieve en algemene psychische klachten. Schrijf het van je af als zulke gedachten in je hoofd blijven hangen, het kan anders ernstige gevolgen hebben zoals angst en onrust. Je moet op een gegeven moment zaken verwerken, achter je laten. Waarbij achter je laten niet betekent vergeten, want dat doe je nooit. Maar je moet het op een gegeven moment wel een plaats geven.

Daarnaast geeft schrijven, rust in je geest, je hoofd en in het lichaam. Daarbij is het opschrijven op papier of dagboek veiliger dan op een smartphone, tablet of laptop, want papier kun je niet hacken. 

Volgend bericht; Hier mag je over nadenken.

0
Laat hier een reactie achterx
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties