Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een training om bewust naar jezelf en je eigen situatie in het leven te kijken, en bewuster bezig te zijn. Het gaat over het leren controleren van je denken. Het gaat over het leren omgaan met vervelende gevoelens, zoals het herkennen van oude patronen en het loslaten van wat bij je verleden hoort. Het gaat dus ook over het leren omgaan met pijn, verdriet, angst of stress. Mindfulness gaat over het alert zijn, over het ‘in het hier en nu’ zijn. Het gaat over het bewust controleren van je doen en laten. 

In het dagelijks leven zijn we niet altijd met onze gedachten bij datgene waar we mee bezig zijn. Vaak dwalen we onbewust af naar het verleden of de toekomst. We doen veel dingen automatisch, denk daarbij aan: Tandenpoetsen, traplopen, in de bus zitten, douchen, haren kammen, afwassen, poetsen of autowassen. 

Mindfulness leert je om bewust te worden en bewust bezig te zijn.

Elke keer als je gedachten automatisch afdwalen, en dat is vaker dan je denkt, roep dan je aandacht weer terug in het nu: Roep je aandacht terug bij wat je doet, voelt en ervaart, dan ben je bewust bezig.

Bewust bezig zijn heeft een aantal positieve gevolgen: Er is minder ruimte om te piekeren. Stressvolle gedachten leiden niet tot een oplossing. Geef aan jouw hersenen door waar jij mee bezig bent. Je traint je hersenen met hetgeen je ze aanreikt, de mate waarop je ze dwingt en de wijze waarop je gefocust bent. De bedoeling is dat je op deze manier meer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam, en op dat wat er zich afspeelt in je eigen hoofd. 

Meestal voel je de stress aan het einde van de dag: Op het moment dat je naar huis gaat of pas als je later naar bed gaat dan je nodig had, omdat je eigenlijk al eerder had moeten slapen. Op zo’n moment begint het malen en het verwerken van datgene waar je de hele dag door mee bezig bent geweest. Misschien zijn het ook wel dingen die nog niet verwerkt zijn of waar je door overvallen bent. Als je je regelmatig concentreert op al wat er zoal bij je binnen komt, verwerk je het sneller, en krijgt het sneller een plek. Een voorbeeld hiervan is, is dat iets dat nog niet aan de orde is, nu nog geen aandacht krijgt. 

Dus komen negatieve gedachten binnen, plaats ze dan waar ze thuishoren. Misschien horen ze bij je verleden; vraag je dan eens af of je het nodig hebt om er nu mee bezig te zijn. Luister naar je gedachten en corrigeer ze. Luister naar je lichaam en geef er gehoor aan.

Door op deze manier even stil te staan en je bewust te zijn van de werkelijkheid, kun je beter omgaan met je geest, je lichaam en je emoties. Als je je dat eigen hebt gemaakt, kun je makkelijker met je situatie omgaan en wordt het leven een stuk prettiger. Met en door mindfulness is dit mogelijk.

Soms zijn er berichten die bijna vergelijkbaar zijn, maar gaat het om een andere situatie of om ter verduidelijking van de boodschap in het bericht. Soms is herhaling beter dan het niet gelezen of begrepen te hebben. Toch?

Volgend bericht; Een andere manier van denken; 

0
Laat hier een reactie achterx
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties