Laat ik het over energie hebben.

Die hebben wij allemaal nodig want alles draait op om? energie. Energie heb je ook nodig om goed te kunnen functioneren. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Energie kan je krijgen en geven en verliezen. Maar, hoe en waaraan raak jij energie kwijt? Energie raakt verminderd door aandacht te geven aan andere personen,

bv; je kinderen, partner, collega’s, familie, vrienden en andere mensen. Vooral als je ze wilt please. je wil het graag goed doen. Goed overkomen. Behulpzaam zijn. Aandacht aan anderen geven die aandacht opeisen. Ken je dat? Anderen die steeds vragen hebben: Wil je naar mij luisteren? Kan je even komen? Waar ligt dit en waar ligt dat? Wat moet ik doen? Heb je dit of dat voor mij? Help mij even! Doe dit even voor mij, doe dat even voor mij! dan zijn dat op-eisers die zuigen je energie leeg.  Dat zijn zuigers, die zuigen je energie op. 

Vraag je zelf eens af, is het belangrijk voor jou om anderen tevreden te stellen? Pas jij je steeds aan die ander aan? Sta jij altijd voor iedereen klaar? Blijf je wel eens langer werken dan dat het je tijd is? Voel jij je alleen maar goed als anderen je een pluim geven? In dit geval, vergeet jij jezelf en vind je waarschijnlijk die andere persoon belangrijker dan jezelf. Jij blijft uitgeblust en energieloos achter en kan niet meer goed functioneren omdat je energie op is, weggegeven aan anderen die het opeisen.

Die wachten ook niet op jou, tot jij weer genoeg energie hebt. Die blijven komen en die blijven vragen en die blijven eisen. En JIJ? Waar blijf jij? Hoe denk jij dit te doen en te blijven volhouden?Dat zal een zware dobber voor je zijn omdat alles gewoon doordraait. Want er wordt nog steeds aandacht aan je gevraagd. NU moet je wel NEE zeggen. Maar soms kan of gaat dit niet. Jij hebt geen reserve meer. Je kunt niets meer geven, jij hebt zelfs geen energie meer voor jezelf om weer op te laden. Maar anderen worden teleurgesteld en misschien boos op jou en begrijpen niet waarom jij je zo gedraagt. Is dit herkenbaar voor je? Misschien had jij niet zo in de gaten hoe het werkt en waaraan jij je energie kan verliezen. Probeer dan eens om meer rekening met jezelf te houden. Jij moet op je eigen energie letten, want die heb je nodig. En er is niemand anders die dit voor jou doet. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou.

Volgend bericht Je hebt 100% energie https://lotgenotencentrum.nl/a-100-energie-50-voor-jezelf/

0
Laat hier een reactie achterx
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties