DEEL 4

Mijn lieve broer was voogd over mij.  Daarom mocht ik thuis pas weggaan met 21 jaar. Ik trok bij familie in. Een nicht van mij met haar man en hun dochtertje. Die zelf  zo’n 10 á 12 jaar ouder waren als ik.  De verhouding was goed onder elkaar. Ik was vrij en kon doen en laten wat ik zelf wilde. Er was verder geen leiding. Ik had werk en een eigen auto.  Hoefde verder geen verantwoording af te leggen. Alles wat ze voor mij wilden was een thuis bieden. De eerste 4 jaren waren mijn gelukkigste jaren. Plots kwam er een kink in de kabel en die kwam 10 keer zo hard aan. Mijn gevoelsleven veranderde in achtbaan die niet meer stopte. Het was een drama.

De angst en paniek sloeg weer toe en ik kreeg vluchtnijgingen. Ik wilde weg, daar  waar het zo fijn was maar nu pijn deed. Weg waar ik dacht het niet meer te vertrouwen was. Weg waar ik mij niet meer veilig voelde. Het was zo dubbel en verwarrend. Ik begreep niet meer hoe het zo uit de hand had kunnen lopen en zocht wederom de schuld bij mijzelf. Wat had ik verkeerd gedaan. Een thema dat mij achtervolgde. Als het goed met mij ging, dan kwam altijd de man met de hamer en sloeg mijn bubbel in duizend stukjes.

Vaak vinden triggers hun oorsprong in je jeugd.

Vluchten. Maar waar kon ik heen? Er was geen thuis meer waar ik geboren en getogen was. Die plek had ik verlaten. Er was nu geen plaats meer om terug te keren. Vluchtnijgingen waren mij niet vreemd. Maar waarheen?

Ik werd meegesleurd in gedrag en emoties waarbij het mij niet direct lukte om eruit te komen. Ik wilde het liefste de rotsituatie zo snel mogelijk doorkomen. Ik wilde mij beschermen tegen de specifieke trigger die mij uit balans brachten. Helaas bleef het zich herhalen. In sluimer toestand bleef het altijd aanwezig.

Naarmate ik ouder werd, leerde ik dat liefde gelijk stond aan pijn en verlies. Verdriet uiten, betekende voor mij dat ik andere lastig viel met mijn verdriet. Wanhopig zocht ik een oplossing.

Ben je tijdens je jeugd veilig en gehecht, dan heb je wel degelijk een voorsprong in je verdere leven. Als je goed gehecht bent, sta je standvastiger en zelfzekerder in het leven’.  Heb je b.v. een goede liefdevolle binding met je moeder, dan geeft je dat een makkelijke toegang naar andere mensen. Is je hechting met je vader goed, dan voel je  meer zekerheid, veiligheid, daadkracht, durf je grenzen aan te geven en mogelijkheden te zien in het leven.

Ik had voor een snelle oplossing gekozen en probeerde samen met mijn vriend ons eigen bestaan op te bouwen. In een appartement  konden wij sparen voor iets groters. We werkten hard maar na een halfjaar moesten wij het appartement in de seizoenstijd  verlaten of hetzelfde bedrag betalen als de vakantiegasten. Dat was onmogelijk te doen. In een rap tempo besloten wij voorlopig bij mijn zus in te trekken. Dat ging al gauw verkeerd. Ook daar moesten wij ons boeltje pakken en vertrekken. Het maakte haar niets uit waarheen we konden gaan, als we maar vertrokken. Huilend van ellende stonden we bij mijn broer op de stoep. Hij kon niet anders en bood ons een van zijn slaapkamers aan. Als we maar niet te lang bleven. Het was een tijdelijke oplossing.

Vervolg, Deel 5 Wie is Lieky van der Velden;

0
Laat hier een reactie achterx
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties