DEEL 3

Welk impact dit op mijn jonge leeftijd heeft gehad was, dat de veranderingen in het gezin een breuk maakte die blijvend was. Zonder ouders moeten opgroeien is onnatuurlijk. Je hoort bij je ouders te zijn in een gezin. Is dat gebroken dan ben je doelloos en zoekende. Waar hoor je thuis?

Ik verwerkte mijn verdriet in stilte. Het verdriet, gemis, verlangen naar mijn moeder die niet verhoord konden worden. Misschien hield ik mijzelf onzichtbaar omdat mijn familieleden het al zo zwaar hadden. Er blijven littekens daardoor achter, die je verder met je meedraagt in een soort rugzakje.

Het lieve brave meisje syndroom: Niet beter weten, het is gauw gebeurt om jezelf de schuld te geven. Als je maar slimmer, liever, braver, mooier etc. geweest zou zijn, dan zou dit nooit zijn gebeurd. De ene persoon kan daarbij veel zwaarder belast zijn dan de ander. Dat is puur willekeur, mazzel of pech. 

Ik leerde onbewust te zwijgen over mijn eigen emoties, angsten, zorgen, twijfels en problemen. Zo werd de vrijheid die ik ooit als kind had, langzaam verwaterd totdat ik het zelf niet eens meer herkende.

Heb je je kindertijd als onveilig ervaren, dan kan het zijn dat je in je leven hebt besloten om alles dan maar alleen te doen!. Een soort van onbewust mechanisme gaat in werking.

Alles stond in het teken van in een rap tempo volwassen worden. Hoe? Dat kreeg ik niet geleerd. Werken, je mond houden, jezelf onderhouden en er voor zorgen dat niemand last van je heeft, dat waren de ingrediënten die ik meekreeg.

Triggers ontstaan door situaties die te overweldigend zijn. Dit soort situaties kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar de meeste triggers ontstaan al vroeg in je leven

Je onveilig voelen kan door meerdere ervaringen opgedaan zijn. Bij mij was het dat ik te jong volwassen moest worden, maar niet geleerd heb gekregen hoe dat ik dat moest doen.

Verdriet uiten, betekende voor mij dat ik ander lastig viel met mijn verdriet, want het hele gezin was verdrietig, door het grootte verlies.

Dit patroon blijft zich vaak ook in het volwassen leven herhalen.

Vervolg Deel 4 Wie is Lieky van der Velden;

0
Laat hier een reactie achterx
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties