WAAROM RAAKT JE ENERGIE SOMS OP !

Je hebt 100% energie => 50% voor jezelf en 50% voor anderen. Ieder mens heeft 100% levensenergie in zijn leven meegekregen. Dat is zijn geboorterecht.

50% is alleen bestemd om voor jezelf te gebruiken. Dat heb je ook nodig om goed te kunnen functioneren. De andere 50% is om hulp of aandacht te geven aan anderen, bijvoorbeeld je kinderen, partner, collega’s, familie, vrienden en andere mensen. Daar heb je die andere 50% voor.

Ik geef een voorbeeld:

De 50% die jij afgeeft aan andere personen, door:

 • Aandacht aan anderen te geven die jouw aandacht opeisen. Als anderen je vragen, vragen en vragen, zijn dat eisers. Die vreten energie. “Wil je naar mij luisteren? Kan je even komen? Waar ligt dit en waar ligt dat? Wat moet ik doen? Heb je dit of dat voor mij? Help je mij even? Doe dit even voor mij, doe dat even voor mij?”
 • Deze 50% zou altijd weer terug moeten komen. Hulp geven moet ook van beide kanten komen, net als vriendschap. Als het alleen maar geven is van één kant en er komt niks terug, dan ben jij je energie aan het verspillen.

Als die 50% ook naar jou terugkomt is het een gezonde relatie en jij blijft je 50% houden om telkens te delen met andere personen.

Die 50% raakt dus op en wordt verbruikt voor en door anderen. Die 50% moet altijd opnieuw bijgevuld worden. Door energie die van hen naar jou terugkomt.

 • De energie die terug komt, moet je aannemen. Doordat je toelaat dat anderen iets voor jou doen, kan zo die 50% worden aangevuld. En niet vergeten; ook door NEE te zeggen kun jij voorkomen dat jij teveel weggeeft.
 • Maar er wordt soms meer en meer aan jou gevraagd. Jij hebt echter de 50% die je beschikbaar had voor anderen al weggegeven….

Die zijn op. Om dan toch verder te gaan, ga je je eigen 50% energie verbruiken, die je juist zelf zo hard nodig hebt.

Emoties, gaan nu meespelen…

 • Kun jij moeilijk NEE zeggen?
 • Trek jij je aan wat anderen van je denken?
 • Is het belangrijk voor jou om anderen tevreden te stellen?
 • Pas jij je steeds aan de ander aan?
 • Sta jij altijd voor iedereen klaar?
 • Blijf je wel eens langer doorwerken na je werktijd?
 • Voel jij je alleen maar goed als anderen je een pluim geven?

In dat geval, vergeet jij jezelf. En vind je waarschijnlijk die andere persoon belangrijker dan jezelf.

Jij blijft achter en bent uitgeblust en energieloos en kan niet meer goed functioneren.

En dan moet jij er zelf voor gaan zorgen dat jouw 50% energie weer aangevuld wordt…

Maar hoe doe je dat als je kapot en moe bent? Dat zal een zware dobber voor je zijn, omdat alles gewoon doordraait. Er wordt nog steeds aandacht aan je gevraagd. Nu moet je wel NEE zeggen, maar soms kan of gaat dit niet. Je kunt niets meer geven, je hebt zelf geen energie meer. Maar anderen reageren teleurgesteld en misschien boos op jou en begrijpen niet waarom je je zo gedraagt.

Begrijp jij nu hoe het in elkaar zit?

50% voor jou en 50% voor anderen. En let op, dat die weggeef 50% energie ook terugkomt. Dan kun jij blijven geven aan die mensen die met jou delen en ook teruggeven. Op deze manier houd je altijd je eigen 50% bij je.

Die zijn voor jou (!) en niet om weg te geven. Dan ben je geen egoïst, maar iemand die voor zichzelf opkomt. Daarom heb je 100 % gekregen. Door stilte en rust te nemen kan jouw energie weer tot die 50% worden aangevuld. Maar dan heb jij die andere 50% nog niet vanzelf terug, die moet je weer ontvangen van de ander. Wat je ook kunt doen, is: je energie opsparen tot het steeds iets meer en meer is. Een soort reserve. Daar word je sterker van. Hoe meer energie jij hebt, hoe beter jij kunt zorgen voor jou, je gezin, je familie en iedereen die om je heen is. Als je direct al bij “Ik voel mij goed” je energie begint uit te delen, ben je snel moe en uitgeblust. Wees iets zuiniger met uitdelen.

Kortom…; De personen die alleen bij jou komen om te halen wat jij ze geeft, zijn gebruikers en die zijn ook in andermans leven. Dat zijn energievreters en meelifters. Zij gaan tevreden naar huis en jij blijft achter. Daar heb je niks aan. Maar de personen die jou wat energie komen brengen, kun je gerust wat geven van die 50%. Zij zullen je altijd energie teruggeven. Het voornaamste is, dat jij belangrijk bent. Jij moet je belangrijk voelen. Ik zeg niet dat dit makkelijk is, maar het is wel mogelijk en het werkt in je voordeel.

Volgend bericht; Sta in je eigen energie; https://lotgenotencentrum.nl/a-sta-in-je-eigen-energie/

0
Laat hier een reactie achterx
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties