“Hoe kan dat nou?”

Een bezorgde lotgenote schreef mij een pb-je. Ze was erg bezorgd over haar emoties en ze begreep niet waardoor ze hier nu zo overvallen is geworden. ” Hoe kan dat nou?” vroeg ze.

Ze vertelde ook dat ze toch alles deed om het iedereen naar de zin te maken. Ze schoof zichzelf aan de kant maar klaagde er wel over dat niemand rekening met haar hield.

Ze nam voor lief dat zij dan enkele dagen niet goed meer kon functioneren. “Lieky hoe kan dit?” vroeg ze vertwijfeld.

Ik probeerde haar een inzicht te geven in haar doen en laten en haar eigen keuzen.

Ik plaats dit bericht van haar hier omdat het misschien ook een doordenkertje is voor een ander lotgenoten……………Ik vertelde haar dat over de streep gaan van door gaan en door gaan terwijl moeheid aangeeft niet goed voor je is. Sterker nog schadelijk kan zijn om in een cirkel terecht te komen die een neerwaartse spieraal effect heeft.

Zo blijft het moeilijk voor je. Zo straf jij jezelf in je eigen leven en dat is een stuk moeilijker in de strijd die al voelt om met je situatie om te gaan. Dan is ook accepteren nog ver weg van je.Soms kan het jaren duren dat je maar blijft doorgaan en doorgaan terwijl je weet het is niet goed zoals het nu gaat. Terwijl je weet. ik moet het anders doen.

Wil je veranderingen in je leven brengen, begin dan bij jezelf. Als je merkt dat het niet niet lekker loopt zoals het nu is, verander je denken je doen en laten, dan ga je andere keuzes maken en dan veranderd je situatie en je leven.

Probeer eens een andere weg dan die je tot nu toe gegaan bent. bv, meer rust nemen, vaker nee zeggen tegen jezelf en anderen, stop met doemdenken, voed je gedachten met rustige (positieve) gedachten.Kijk naar wat je wel kan en wat je kan verbeteren. Blijf niet op de bank hangen maar zorg voor bezigheden. Ruim op je kasten, je huishouden en je gedachten.

Gooi alles eruit die je niet helpen met de veranderingen die mogelijk zijn. Hou je bezig met leuke dingen. Praat jezelf aan dat het iedere dag in alle opzichten steeds beter en beter met je gaat.Probeer het eens uit. Maar houd vol met proberen want het heeft tijd nodig om te veranderen. Vergeet niet, niets doen gebeurt ook niets.

Durf veranderingen in je leven te brengen dan houd de zelfmishandeling ook op en kan acceptatie je leven verzachten.

Ik wens jullie inzicht, geduld en succes. Lieve groet van Lieky Van der Velden.