Beïnvloed je denken.

Prikkels en overbelast zijn gebeurt in je hersenen. Beïnvloed je denken en je doen en laten. Dat beïnvloed weer hoe jij je dag, dagen doorbrengt. Dat beïnvloed weer je leven.

* Balans van lichaam en geest.
Hoe gauw gebeurt het niet te veel doen als je je goed voelt. Dat is ook een valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Belangrijk is structuur en regelmaat. Om hopelijk zo optimaal mogelijk te functioneren.

Tips op een rij

* af en toe rust opzoeken.
Probeer als je ergens mee bezig bent, toch even pauze in te bouwen of de stilte op te zoeken. Dat raad ik jullie wel vaker aan. Ik spreek uit ervaring, zo help ook jij jezelf.

Als je de rust opzoekt, en even stil staat bij je gedachten en vooral je gevoel, dan merk je dat je toch wel moe bent. Je hersenen zijn ook eigenlijk altijd bezig met verwerken van alle indrukken die jij in je opneemt.
Jij moet op jezelf letten dat je niet te overprikkeld raakt.

* In de avond al voorbereiden op de nacht.
Voor dat je gaat slapen je hersenen rust gunnen. Geen drukke activiteiten ondernemen. Mogelijk dat je rust genoeg hebt om te kunnen slapen.
Als er gedachten blijven rond dwalen omdat ik ze niet vergeten wil, dan schrijf ik het liever op dan kan ik het weer loslaten.

Zorg voor pen en papier in de buurt van je bed.
Door de dag voldoende rustmomenten nemen, kan ook op slaap een gunstige invloed hebben, omdat ze dan niet eerst nog alles verwerken moeten. Ook . Het je computer en telefoon niet meer na bv 20:00 niet meer gebruiken want het activeert je hersenen door de prikkels.

Misschien nog gauw een mailtje beantwoorden of reageren op een bericht, en hup daar zijn de hersenen weer actief. Het licht doven, geen actie films meer bekijken, geen discussies aangaan. Vooral de rust bewaren. En als je dan eindelijk in je bedje bent niet te lang kletsen met je partner, dat maakt ook wakker.

* Te moe zijn kan natuurlijk ook.
Moe zijn, maar niet kunnen slapen, te moe bent om te slapen. Ook hier spoken je hersenen ongeremd maar door. Als je overdag te veel hebt gedaan of met te veel prikkels te maken gehad, zijn je hersenen overbelast. Je hersenen moeten dan in 1 keer alle prikkels, indrukken en informatie zien te verwerken. Dat is meestal te veel.

Probeer het eens uit of dit ook voor jou zo werkt en het makkelijker voor je is om de dag en de nacht goed door te komen.

Lieky van der Velden