HET LUISTER MAGAZINE 

Intimiteit is knuffelen en liefkozen zonder seks.  Liefhebben is het begin in dit hele proces.

Niet ieder hersenletsel heeft dezelfde schade aan zijn hersenen. Ieder mens is anders en iedere relatie is anders. Bij sommige is intimiteit en seksualiteit wel nog mogelijk. Veel praten met je partner. Duidelijk aangeven dat je behoefte hebt aan contact met elkaar. Dat contact maken, begint al door de dag. Lief en zorgzaam zijn voor elkaar. Zoek toenadering, maar doe dit subtiel en bouw het rustig op. Het is vertrouwen krijgen in je eigen behoefte en het verlangen naar je partner. Er moet geen dwang bij zijn. Geef elkaar de aandacht. 

Samen aan de hand lopen. kusje hier en daar. In elkaars armen liggen. Veel lachen, grapjes maken en vooral complimentjes geven. Intimiteit is een belangrijke basisbehoeften. Deze energie maakt je sterker, rustiger en liefdevoller. Vanuit intimiteit heeft de behoefte in seks een voorsprong. Je emoties en fantasie zetten je aan om tot seks over te gaan. Het “niets moet” gevoel moet de overhand hebben. En geduld vragen aan je partner. Vermoeidheid en uithoudingsvermogen kunnen natuurlijk ook een rol spelen. Dat je in de avonduren veel te moe bent om nog aan de sex te werken. Geeft niet, je kan het verplaatsen naar in de ochtend of overdag. Toch? Probeer het eens uit. Maar vooral doorzetten.  Zoek hierin je eigen weg om samen verder te gaan.

David Hiemstra van NAH-TV heeft een gesprek met de seksuoloog Jim Bender. Jim Bender werkt  in het Sophia revalidatiekliniek in Den Haag. Jim vertelt over zijn ervaringen met NAH-patienten en hoe je weer een weg kunt vinden op het gebied van de seksualiteit. Het is een heel goed en interessant gesprek. Er komen lotgenoten met vragen tussen door. 

Jim Bender geeft een breed inzicht hoe de hersenen ons kunnen belemmeren maar ook wat kunnen wij doen om de  weg terug te vinden  en verbeteren. Er zit vast informatie bij die jij misschien nog niet wist. Reden genoeg om te luisteren naar David Hiemstra en Jim Bender. 

klik op de link. https://soundcloud.com/user-393612177/intimiteit-en-seksualiteit-bij-mensen-met-nah?si=f9879c38dcf4479db05d0435b73e94f9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Meer ingesproken Audio-berichten in LUISTER MAGAZINE: https://lotgenotencentrum.nl/overige-informatie-2/

Groet van Lieky van der Velden